Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2007 Blues-Finland.com
Varhaman kalenterissa ei ole teemavuosia

9.12.2007

Mikäli Baby Boy Varhamalta kysytään, on jokainen vuosi "Year of the Blues". Lahtelaisen rytmimusiikin hahmo todistaa väitteen vahvan tasalaatuisella uutuusalbumillaan.

Baby Boy Varhaman uutuuslevy "Year of the Blues" on tyyleiltään antoisa ja laadultaan tasainen teos. Musiikista vastaavat Varhaman keikkabändit Miikka Kallio Trio ja The Baby Boy Varhama Blues Band, vierailijoin vahvistettuina. Näiden lisäksihän Pentti Varhaman taustoista löytyvät esimerkiksi kokoonpanot Blue Drag, Misc Co ja The Jinx.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Blues-lahjavinkkejä!
Soundeissa liikutaan pelkistetystä isoon ja tunnelmissa gospelista melkeinpä southern rockiin. Rauhallista ääripäätä edustaa osuvimmin "What Am I Living for", jonka Varhama ja Marle Mikkola laulavat yhdessä, joskin enemmän dialogina kuin duettona. Lopussa heidän äänensä kuitenkin yhtyvät asiaankuuluvasti värssyn "Nobody else will do" myötä. Samaisella kappaleella suoriutuu myös Miikka Kallio: hänen pianotyönäytteellään pitäisi irrota vakanssi mistä tahansa amerikkalaisesta baptistikirkosta.

Varsinaista ykkösbiisiä on albumilta vaikea löytää, mutta tittelistä kamppailevat etunenässä nimikappale "Year of the Blues" ja "Gimme Bread". Molemmat ovat vaikeasti kategorisoitavissa. On kuitenkin turvallista kuvailla niiden olevan raikasta ja vauhdikasta rytmimusiikkia. Biisien julkisivu saattaa hämätä monet, sillä niiden tekstit eivät kilpaile iloisuudellaan.

Nimibiisi on syväluotaavaa laatua. Ajassa liikutaan aina vuoteen 1903 asti, jolloin
W.C. Handy, yksi bluesin suurista popularisoijista, tarinan mukaan kuuli Mississippin Tutwilerissä ensimmäisen kerran blues-musiikkia esitettävän. Varhama käy läpi myös sota-ajan sekä vuoden 2001 WTC-hyökkäyksen. Loppukaneetti on ytimekäs: erityisiä teemavuosia ei tarvitse pitää, sillä arkipulmien keskellä joka vuosi on bluesin vuosi!

"Gimme Bread" pitää sisällään gospel-henkeä varsinkin sanoituksessaan. Primääritarpeiden kourissa vaikeroiva Varhama anelee leipää nälkäänsä ja vettä janoonsa. Kertoja myös kehottaa muita olemaan tiedustelematta hänen kuulumisiaan, koska vastaus saattaa olla epämiellyttävä. Sekä "Breadin" että nimikappaleen osalta erityiskiitokset kuuluvat basisti
Esa Korjalle ja lyömäsoittaja Lari Hermanni Liukselle. Heidän nokkela soittamisensa kuljettaa kappaleita komeasti eteenpäin.

Synkkyyttä kuvailee suoraviivaisemmin "Dark Clouds", jonka vyöryvä tunnelmaa ajaa kuuntelijan yhtä tehokkaasti nurkkaan kuin lemmenhuolet ovat ajaneet tekijänsä. Oloa ei helpota irlantilaisen
Daniel Harkinin kitarasoolo, joka on levyn kiukkuisin.

Levyn avaavalla
Ray Charles -tyyppisellä biisillä "Today I Sing the Blues" Varhama lupaa 'good ol' funky jazzia' ja 'low down bluesia'. Jälkimmäistä ei tältä kiekolta liiemmin löydy, mutta edellisen lupauksen täyttää hyvin "I've Been One". Kimmo Parviaisen Hammondin ja Conor MacCarthyn kontrabasson yhdistelmä kuulostaa hienolta. Mielenkiintoisia väläytyksiä ovat myös Ismo Haaviston huuliharppu lähes reggae-tyylisellä kappaleella "Woman", teinipoika Panu Savolaisen vibrafoni Ronnie Barron -lainalla "Broke My Baby's Heart" sekä naiskuoro muuten vaisummalla raidalla "No Veto on Life".

Varhaman itsensä ansiot ovat laulunteossa (kappaleista seitsemän on Baby Boy -originaaleja) sekä vokaaliosuuksissa. Varhama on 50-luvun alussa syntyneenä vasta lähestymässä parhaita blues-vuosiaan, mutta toivoa on: parhaimmillaan hän ei kuulosta päivääkään sataa vuotta nuoremmalta.

Kymmenen kappaleen "Year of the Blues" -albumilla ei ole ainuttakaan heikkoa raitaa. Tasaisuudella on puolensa. Moni kappale on esimerkillinen, mutta varsinainen pankinräjäyttäjä jää uupumaan. Albumi on maltettu jättää kohtuulliseen mittaan (noin 48 minuuttia), mikä on todella viisas päätös - lähes 20 kappaleen tasapaksuja maratoneja kun riittää joka lähtöön. Myös sarjakuvamaiset,
Tintin mieleen tuovat kannet ovat hauskat. Kaikkiaan Baby Boy Varhaman uusi levy on monipuolinen ja mielenkiintoinen, vieläpä sydämellä ja ammattitaidolla toteutettu.

PASI TUOMINEN


Baby Boy Varhama: Year of the Blues, 2007

Pentti "Baby Boy" Varhama (laulu, kitara), Miikka Kallio (kosketinsoittimet), Daniel Harkin (kitara) Conor MacCarthy (basso), Lari Hermanni Lius (rummut, lyömäsoittimet), Kimmo Parviainen (kosketinsoittimet), Ismo Haavisto (huuliharppu), Esa Korja (basso), Matias Partanen (rummut), Panu Savolainen (vibrafoni), Marle Mikkola (laulu), Maria Byman, Erika Heikkilä, Ida Ilmola (taustalaulu)

Tuottaja: Baby Boy Varhama


Linkki:
Baby Boy Varhama