Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2009 Blues-Finland.com
Lähes kympin kitaralevy

18.2.2009

Ben Granfelt yhtyeineen yltää kenties uransa parhaaseen levytyssuoritukseen albumilla "Kaleidoscope".  Materiaali on pääosin omaa, mutta taustavaikutteita löytyy blues-balladeista aina Pink Floydiin.

Ben Granfelt on pistänyt musiikillisen tietämyksensä kaleidoskooppiin ja pyöräytellyt näkyviin mielenkiintoisia kuvioita. Tämän kymmenennen, ja ehkäpä parhaimman levynsä myötä, toivoisin Benille myös kansainvälistä läpimurtoa. "Kaleidoscope" pitää sisällään huippuluokan soittoa laidasta laitaan.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Levyn sisälehdellä Ben mainitsee kosketinsoittaja Kasper Mårtensonin tuoneen mukanaan suurta innostusta hänen biisien tekemiseensä - ja se myös kuuluu mainiosti tällä levyllä. Kasper saa hyvin soolotilaa hammond-,sähköpiano- ja syntikkasoundeilleen.

Levyn aloitusbiisi "Julie" lähtee liikkeelle vetävällä hardrock-riffillä. Meno on varsin tuhtia. Kitara soi komeasti ja taustaköörin riffin kanssa tahtiin hoilaama "..Julie -Fooled Me, Groovy - Julie - Fooled Me" kuulostaa tehokkaalta. Mainiota teknistä taituruutta Ben tuo esille instrumentaalissa "Because We Can...".

Aikas jännältä kuulostaa slidekitarointi yhdessä vibrakammen käsittelyn kanssa. Rullaava bluesrock hiljentyy puolessa välissä rauhalliseen jammailuun, jonka jälkeen Kasper Mårtenson heittää muikean syntikkasoolon.

Levyn ainoa coverbiisi on laulaja-lauluntekijä
David Grayn "Dead In The Water", joka on ollut Benin keikkasetissä jo pitkän aikaa. Kappaleen kaunis melodia kantaa hyvin ja Benin kitarasoolo on yksi parhaista kuulemistani pitkään aikaan. Loistavaa kitaratyöskentelyä ja tyylikkyyttä alusta loppuun.

Levyn kolmas ja neljäs kappale "Soul Searching" ja "This Soul Of Mine" ovat periaatteessa samaa biisiä, sillä homma jatkuu ns. lennosta. Säveltäjiksi olisi voinut hyvinkin laittaa parin
D. Gilmour - R. Wright, koska soundista ja tunnelmasta ei voi yksikään Pink Floyd -fani erehtyä. "Soul Searchingin" idea on tuttu monestakin PF-kappaleesta, joissa syntikkaverhon päälle soitetaan melodista kitarasooloa. Kun sitten koko bändi tulee mukaan ja on laulun vuoro, ollaankin jo "This Soul Of Mine" -biisissä. Tästä kappaleesta olisi David Gilmourkin ylpeä! Olisin kyllä toivonut levyn sisälehdykälle edes jonkinmoisen maininnan edesmenneelle Richard Wrightille, koska hänen luoma soundimaailmansa on tässä niin tunnistettavasti esillä.

Yleensä Benin levyillä ei ole ns. täytekappaleita, mutta "You Ain't Got Nothing on Me" on erittäin lähellä sitä. Jonnekin 80-luvun lähistölle vievä rock-renkutus ei paljoa lämmitä. Kitarointia on kopsattu jostain
Gringos Locosin ajoilta, mutta menee kyllä sutjakkaasti korvien läpi meikäläiseltä. Näitä kappaleita oli muun muassa 80-luvun jenkkien hömppäleffat pullollaan.

Yksi levyn helmistä on "Make Up My Mind With My Heart". Teksti sisältää pohtivaa itsetutkiskelua ja tarinan lomassa heitetään napakoita kitarasooloja. Levyn päättävä "Suburban Blues Jam" saattaa kuulijan
Robin Trower -tyyliseen rauhaisaan bluesmaailmaan.

Kokonaisuutena levy on lähes kympin luokkaa. BGB soi komeasti, ja kappalevalikoima on hyvällä maulla rakennettu. Ben Granfeltin laulusoundikin on parantunut pykälällä viime levystä; voisi se silti olla vielä paljon rouheampikin. Teksteissä on avustanut
Bryn Jones, joten sekin puoli on hyvin hoidettu. Levyn yleissoundi on hyvä. Siitä vastanneet studiomiehet ansaitsevat kiitokset.

Kitaristina Ben Granfelt on maailmanluokkaa. Tämä levy onkin kaikille taidokkaasta kitaroinnista kiinnostuneille oiva hankinta. Livenä mies on myös huipputekijä, joten käykää ihmeessä kannustamassa.

KAKE KIIRIKKI


Ben Granfelt Band: Kaleidoscope. Sprucefield/Windseekers, 2009

Ben Granfelt (kitarat,laulu), Miri Miettinen (rummut, taustalaulu), John Vihervä (basso, taustalaulu), Kasper Mårtenson (koskettimet)

Tuottaja: "Whoever takes the blame"


Linkit: Ben Granfelt
kotisivu ja MySpace, Windseekers

- - - - -

ILMOITUS

Matkalle Yhdysvaltain etelään? (TEMAmatkat.fi)

- - - - -

Artikkelien etusivulle