Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2009 Blues-Finland.com
Blues-rockia syvästä
Savosta


2.6.2009

Pari vuotta sitten perustettu trio Bendix julkaisi ensimmäisen levynsä "Ajelehdin". Kolmikon musiikkia ovat muovanneet esikuvat kuten Lynyrd Skynyrd, ZZ Top ja Molly Hatchet.

Suomenkielistä blues-rockia soittava savolainen
Bendix käynnistettiin kesällä 2007 laulaja-kitaristi Ismo Pentikäisen (s.1968) kyllästyttyä muutaman vuoden soittotaukoon. Hän alkoi etsiä soittokavereita Juankoskelta ja sen lähialueelta. Ismo otti yhteyttä vanhaan rumpalikaveriinsa Mika Tirkkoseen (s.1975), joka puolestaan puhui mukaan vuosien taukoa bassonsoitosta pitäneen Juha Myllärin (s.1967).
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Rock-bändin kitaristina aloittanut Pentikäinen soitti kymmenen vuoden ajan iskelmämusiikkia päätoimisena. Lopulta hän johti omaa yhtyettä, joka sijoittui SMORK 2004 -kilpailussa toiseksi. Samaan aikaan hän teki muutaman soololevyn, kunnes jättäytyi tauolle. Mieleen jäi kytemään idea uudesta bändistä.

Rumpali Tirkkonen - joka on vasenkätinen, mutta soittaa oikeakätisesti - omaa laajan bändikokemuksen niin heavy-, punk- kuin tanssibändeistäkin. Mylläri on basistin hommien lisäksi toiminut solistina juankoskelaisessa
Vanhat Parrat -yhtyeessä. Yhtyeen jäätyä tauolle Mika tarttui jälleen basson varteen.


Starttimoottorista yhtyeelle nimi

Kolmikkoa kiinnosti yhteissoitto, ja ekat treenit sovittiin Tirkkosen autotalliin. Treenien jälkeen homman todettiin toimivan. Alettiin kasata ohjelmistoa uusista biiseistä. Syksyllä yhtye sai nimen Bendix auton starttimoottorin mukaan. Ohjelmisto täydentyi pikku hiljaa, ja kappaleet saivat vaikutteita
Lynyrd Skynyrdiltä, Blackfootilta, ZZ Topilta ja Molly Hatchetiltä.

Syksyllä 2008 yhteissoitto oli hioutunut valmiiksi. Ohjelmistoakin oli sen verran, että voitiin lähteä keikoille. Samalla syntyi ajatus levytyksestä. Äänitykset päätettiin tehdä Pentikäisen kotona: rummut ja bassokamat kasattiin olohuoneeseen ja kitavahvistin saunaan. Levyn biisien pohjat nauhoitettiin kahdessa päivässä. Kitarat ja laulut lisättiin "kerralla raita purkkiin" -tekniikalla.

Levyn "Ajelehdin" neljäntoista raidan teksteistä vastaa suurimmalta osin yhtyeen kitaristi Pentikäinen. Kahdessa häntä on avustanut basisti Mylläri ja yhden on sanoittanut
Sirpa Pentikäinen. Materiaalista vanhimmat ovat vuodelta 1985 ja niiden sanoituksia ja sovituksia on päivitetty tähän päivää. Tuoreimmista sävellyksistä kaksi on viime ja sitä edeltävältä vuodelta.

Sävellyksissä vilahtavat niin blues-rock-, country-rock- kuin Southern Rock -vaikutteet. Mallia on tosiaan otettu monilta esikuvilta Lynyrd Skynyrdistä ZZ Topiin. Sävellyksissä nojaudutaan myös sinisävytteisiin lähteisiin. Materiaalista huokuu roots-musiikin laaja kirjavuus. Teksteissä on tarinoita arkipäivän elämästä ja omakohtaisista kokemuksista elämän varrelta.

Pentikäinen käyttää kitaravahvistimena harvinaista 1960-luvun kotimaista Voima 405 -putkipäätevahvistinta. Putkietuasteen on rakentanut
Kari Vepsäläinen. Kitarakaiuttimena on 1970-luvun vintage Green Backit. Kitaroina levyllä on käytetty Fender Stato- ja Telecasterin lisäksi Gibson Les Paulia sekä vuonna 2008 itsetehtyä Suomi-kitaraa. Yhtenä efektinä on 1960-luvun Echolette-putkinauhakaiku.

Yhtyeen keikkakunto on mahdollisuus tarkistaa kesäkuun alun
Kaavi Blues -tapahtumassa sekä elokuussa Juankoski Rock -tapahtumassa.

AUVO LAAKSONEN


Bendix: Ajelehdin. Omakustanne, 2008

Ismo Pentikäinen (kitara ja laulu), Juha Mylläri (bassokitara ja taustalaulu), Mika Tirkkonen (rummut, perkussiot ja taustalaulu)

Äänitys, miksaus ja masterointi: Ismo Pentikäinen


Linkki:
Bendix-kotisivut


Artikkelien etusivulle