Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Soulin naisnäkökulmaa

7.3.2008  
Lue myös Betty Harris -historiikki

Betty Harrisin debyyttilevy "Intuition" julkaistiin laulajan oltua poissa musiikkikuvioista lähes 40 vuoden ajan. Muiden muassa Wilson Pickettin uutta tulemista avittanut Jon Tiven toimii vahvasti taustoilla.

Floridan Orlandossa vuonna 1941 syntyneen ja pääasiassa Alabamassa nuoruutensa viettäneen, nykyään Atlantassa asuvan soul-laulaja
Betty Harrisin isä toimi pappina ja äiti lähetyssaarnaajana. Hartaan uskonnolliset perheolot olivat ristiriidassa Harrisin haluun laulaa maalista soul-musiikkia. Niinpä hän lähti kotoaan 17-vuotiaana toteuttamaan unelmaansa esiintyvänä taiteilijana.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Grand Blues
Mukavasti menestyneiden 50- ja 60-luvun sinkkujen jälkeen Betty vetäytyi lähes 40 vuotta sitten musiikkibisneksestä ja julkisuudesta perheensä pariin, laulamaan kirkkonsa kuorossa ja antamaan laulutunteja. Vuonna 2001 Harrisin tytär löysi internetistä useita äitinsä fanisivuja, joilla kyseltiin laulajattaren nykypäivän kuulumisista. Uudelleen esiin nouseminen oli väistämätön. Se herätti suurta mielenkiintoa soul-piireissä.

Muusikko, säveltäjä ja tuottaja
Jon Tivenin luotsaamana Betty Harris on julkaissut vihdoin debyyttisooloalbuminsa "Intuition". Se on äänitetty joulukuussa 2006 ja julkaistu Evidence Music -merkillä viime vuoden marraskuussa.

Betty Harrisin uran alkuvuodet jättivät jälkeensä parikymmentä singleä, joihin mahtuu ensilevytyksen soolonumero
The Heartsin riveissä, muutama duetto sekä omat soolosinglet. Vaikka osa näistä nousi listoille tuottajalegenda Allen Toussaintin ohjauksessa ja mestarillisten taustamuusikoiden säestyksellä, luopui Betty musiikkibisneksestä ennen kuin vuosikymmen oli päättynyt.

Nyt, Bettyn tehdessä paluuta kolme vuosikymmentä myöhemmin, todellisena työmyyränä on toiminut Jon Tiven. Säveltämisen, tuottamisen, äänittämisen ja soittamisen lisäksi hän laulaa levyllä taustoja. Sävellysmateriaalia on kerätty useista eri lähteistä ja sitä on sovitettu niin teknisesti kuin Betty Harrisin sielukkaalla tulkinnalla.

Kappaleiden tekijäkrediiteissä vilisee todellisia tekijänimiä ja yhtä lukuun ottamatta niissä on ollut mukana toisena Jon Tiven, joko yksin tai vaimonsa Sallyn kanssa. Vaikka osa sävellyksistä on hyvinkin vanhaa materiaalia, on ne kaikki ensimmäistä kertaa kuultavissa tällä levytyksellä.

Levyn huipuiksi nousevat levyn avaava seksikäs "Is It Hot In Here?", jota tuskin kovin moni nuorempi laulajatar voisi edes näin vakuuttavasti tulkita. Funkahtava "Isolation (Someone To Hold)" esittelee Betty Harrisin menevämpää materiaalia. Legendaarisen soul-säveltäjä
Jerry Ragovoyn "It Is What It Is?" taas paljastaa, ettei mestarin ote ole hävinnyt mihinkään.

Samoin oli yllättävää huomata, kuinka soulahtavan materiaalin työstäminen onnistuu muista piireistä tunnetun tekijän
Keith Reidin käsittelyssä sävellyksessä "A Fool Can Always Break Your Heart". Hieman gospeliin otsikkonsa puolesta viittaavat "Tell It To The Preacher Man" sekä "A Bible And A Beer" ovat kyllä melkoisen kaukana perinteistä, mutta hyvä niin.

Aikoinaan mahdollisesti pitkän uran ja suuren suosion kynnyksellä ollut ja julkisuudesta vetäytynyt laulajatar on palannut parrasvaloihin todellisena soul-kuningattarena debyyttilevynsä myötä. Lämpimästi tervetuloa, Teidän Korkeutenne, ja sävellysrikkaita tulevia vuosia myös seuraavilla levytyksillä. Niitä tuskin tarvitsee odottaa ihan näin pitkään.

AUVO LAAKSONEN


Betty Harris: Intuition. Evidence Music, 2007

Harris (laulu), Sally Tiven (basso), Wayne Jackson (trumpetti), Chester Thompson, Craig Krampf, Greg Morrow, Billy Block (rummut), Jonell Mosser, Patti Russo, Scat Springs (taustalaulu), Jon Tiven (kitarat, urut, sähköpiano, Sitar, altto- ja tenorisaksofoni, perkussiot, harppu, taustalaulu)

Vierailijat: Bekka Bramlett (taustalaulu), Buddy Miller (taustalaulu, soolokitara), Freddie Scott  (laulu), Jerry Ragovoy (piano)

Tuottaja: Jon Tiven


Linkit:
Betty Harris, Evidence Music, Blind Raccoon