Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Ruma on kaunista?

12.3.2008

Black River Bluesman & The Croaking Lizardilla on vakaa usko koreilemattomaan vaihtoehtobluesiin. Uudella levyllä "Rat Bone" nelikko pääsee toteuttamaan itseään täysillä.

Alkuperäiskansa on palannut levylautaselle. Jo nimetkin sen kertovat: on huttusta, juholaa, konttista – kaksikielisyyden nimissä yksi lindgrenkin. Musiikkipiireissä heidät tunnetaan ytimekkäästi nimellä
Black River Bluesman & The Croaking Lizard (os. The Cockroach Combo). Uusi levy neuvoo heti kättelyssä kolkolla kansitaiteellaan ja nimellään "Rat Bone", että kiiltokuvapoppia on parempi etsiä jostain muualta.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Yhtyeen luomat tunnelmat ovat lähempänä 'alkuperäistä' bluesia kuin enemmistö muista uusista alan julkaisuista. Siinä mielessä termi 'vaihtoehtoinen' ei ole loogisin mahdollinen; vakiintumisensa takia sitä on kuitenkin johdonmukaista käyttää.

Ulkoisten ominaisuuksien lisäksi itse musiikki kertoo välittömästi, että tällä albumilla ei etsitä ystäviä. Sen sijaan yhtyeellä on vakaa usko omaan vaihtoehtoiseen ilmaisuunsa. Pienintäkään pyrkimystä moderniin sointiin ei ole. Vielä vähemmän tässä tavoitellaan kaupallista menestystä. Kuultavaa korutonta alt.bluesia tehdään puhtaasti omasta tahdosta; "Rat Bone" on itsensä toteuttamista rehellisimmillään.

Yksiä lainalyriikoita lukuun ottamatta kappaleet ovat
Jukka Juholan. Nelikko manaa ja noituu läpi näiden 11:n originaalibiisin, parhaimmillaan vangitsevasti. Yhdessä kappaleessa (A Mighty Good Day) on peräti melodiantapainen. Pitäisikö kirjata kauneusvirheeksi? Tukevimmin jyrää John Gerhardin sanoittama, ilmestyskirjalla pelotteleva "You're Wrong Again". Päätöskappale "Healow" on vireeltään rauhallisempi, mutta muilta osin musiikkia ei juuri sävytellä – vaihtelua syntyy vain temponvaihteluiden myötä.

Baritonikitaran käyttö on yhtyeen keskeinen oivallus.
Jussi Konttisen käsittelemä työkalu on viritetty normaalia kitaraa alemmaksi, mutta korkeammalle kuin basso. Loppujen lopuksi laajalla skaalalla risteilevä instrumentti kuulostaa ehkä enemmän kitaralta, onhan Konttinenkin peruskoulutukseltaan kitaristi. Juha Lindgrenin huuliharppu soi väsymättömästi ja voimaperäisesti. Vajaa vuosi sitten ryhmään rumpaliksi liittynyt Antti Huttunen pitää paketin menon vakaana.

Black River Bluesman & The Croaking Lizardin "Rat Bone" jakaa mielipiteet varmasti. Se on vaihtoehtobluesin pamfletti, ja samalla melkoinen vastalause kaikelle valtavirtaisuudelle. Musiikin kauneus on kuulijan korvassa – tämä levy on ehkä itsetarkoituksellisenkin karu, mutta sillä on aitoudessaan ja rehellisyydessään rutkasti sisäistä kauneutta.

PASI TUOMINEN


Black River Bluesman & The Croaking Lizard: Rat Bone, 2008

Jukka Juhola (kitara, laulu), Jussi Konttinen (baritonikitara), Juha Lindgren (huuliharppu), Antti Huttunen (rummut)

Tuottaja: Jukka Juhola


Linkit: Yhtyeen
kotisivu ja MySpace