(c) 2007 Blues-Finland.com
Blues-veljiä Kymen kesässä

16.8.2007

Kouvolan Summer of Rock -festivaali polkaistiin käyntiin Blues Brothers -konsertilla. Paavo Honkimäki ja Tero Porali touhusivat veljeksinä, Ira Multaharju paikkasi Aretha Frankilinia. Ja yleisö viihtyi.

Viime näytäntökaudella Lahden Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä esitettiin
Blues Brothers -konserttia. Lähes 80 esiintyjän voimin toteutettu produktio – tai oikeastaan murto-osa siitä – vietiin keskiviikoksi Kouvolaan, missä alkoi järjestyksessään ensimmäinen Summer of Rock -tapahtuma. Festarijärjestäjät tiedottivat ohjelmanumerosta vaihtelevasti sekä musikaalin että konsertin nimellä. Nähdyn perusteella on helppo päätyä jälkimmäiseen.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM - blueslevyt
Porali (vas) ja Honkimäki eivät säästelleet.
Tarkoitus ei ole millään tavoin moittia Blues Brothers Show Bandia (joksi kokoonpano itseänsä osuvasti tituleerasi), vaan asettaa Summer of Rockissa esitetty tribuuttikeikka sopivaan viitekehykseen. Dramaturgiaa oli Kouvolan-esityksessä korkeintaan nimeksi. Kyse ei ollut teatteritaiteesta, vaan yleisöön menevästä hauskanpidosta tunnettujen juurimusiikin sävelten parissa.

Blues Brothers oli listattu keskiviikon ohjelmaan kahdesta näytöksestä koostuvaksi. Tosiasiassa sama setti nähtiin kahdesti: ensin alkuillasta lähinnä yritysasiakkaista koostuneelle loppuunmyydylle teltalle, ja toistamiseen 'parhaaseen katseluaikaan' varsinaiselle festariyleisölle. Jälkimmäinenkin setti keräsi mukavan yleisömäärän.

Roolit ihanasti sekaisin

Blues Brothers –konsertin esiintyvä henkilöstö oli kutistunut festarikokoon, kun kahdeksanhenkisen orkesterin lisäksi solisteina kuultiin
Paavo Honkimäkeä, Tero Poralia ja Ira Multaharjua. Alkuperäiselokuvan henkilögalleriahan on läkähdyttävän näyttävä; Kouvolassa hahmot olivat lähinnä ohjeelliset. Elwood (elokuvassa Dan Aykroyd) henkilöityy pitkään Honkimäkeen ja Joliet Jake (John Belushi) ei-niin-pitkään Poraliin. Siihen yhtäläisyydet sitten jäävätkin. Multaharju puolestaan hoitelee leffassa Aretha Franklinin esittämän Mrs Murphyn tehtäviä.

Lahden teatteriversiossa näyttämöllä kävivät myös Curtisin (
Cab Calloway) ja Reverend Cleophus Jamesin (James Brown) suomalaiset henkilöitymät, mutta Kouvolassa saatiin tyytyä kolmeen solistiin. Honkimäki laulatti "Minnie the Moocherin" ja tanssitti Ray Charlesin "Shake a Tailfeatherin". James Brownin mestaroima kirkkokohtaus "The Old Landmark" -biiseineen olisi ollut liian iso pala teatteriversiota huomattavasti pienemmälle kokoonpanolle, joten se oli järkevästi jätetty pois keskiviikkoillan Summer of Rock -konsertista.

Blues-veljekset tuotiin lavalle "Peter Gunn Themen" säestämänä. Varsinainen konserttiosuus käynnistyi varmalla nakilla (Everybody Needs Somebody to Love) ja jatkui monien tuttujen biisien kautta aina blues-huipennukseensa "Sweet Home Chicagoon". Encorena heitettiin, edes jonkin verran elokuvan rakennetta myötäillen, "Jailhouse Rock".
Solistit framilla

Honkimäki on Blues Brothers Show Bandin nokkamies. Ammattinäyttelijät eivät välttämättä ole hyviä show-miehiä, mutta Paavo hoiti Kouvolassakin pääosan välispiikeistä ja meiningin ylläpitämisestä mukavasti. Poralin Joliet Jake jää köykäiseksi, joskin pluspisteet on annettava huuliharppuosuuksista.

Helsinkiläisellä laulajalla Ira Multaharjulla (kuvassa) riittää palkeita ja aitoa tunnetta. Kyvyt eivät kuitenkaan ole aivan samalla tasolla, joskin hän vertautuu Mrs Murphy -tehtävässään melkoisen kovaan nimeen. Osaamisen rajat kävivät ilmeisiksi Arethan elokuvassa kuolemattomasti vetämässä "Think" -versiossa. Toisaalta Blues Brothersiin sinänsä kuulumaton Franklin-klassikko "Respect" toimi mainiosti.
Blues Brothers -konsertti oli solistien näytös. Osoittamatta ketään sormella sanottakoon, että kaikki orkesterin jäsenet eivät olleet sisäistäneet tehtävänsä vaatimaa omistautumista soittamiselle ja esiintymiselle. Neljän soittajan puhallinsektio hoiti hommansa jokseenkin kunnialla, vaikka "Peter Gunn Themessä" esittämänsä perusteella se saisikin Retuperän WBK:n kuulostamaan Memphis Hornsilta.

Blues Brothers, sekä itse elokuvat että kotimaiset tribuuttiproduktiot, on julkisuuden tuojana erittäin tärkeä ilmiö blues- ja soul-musiikille. Niinpä Kouvolassakin esitetylle show'lle ja festarijärjestäjille (kouvolalainen House of Rock Bar) on nostettava hattua todella korkealle. Jos ohjelmanumerolla saadaan yhden illan aikana isoon telttaan sankka yleisö peräti kahdesti ja suomalaisyleisö vielä laulamaan ja tanssimaan mukana, niin eikö silloin olla tehty erittäin onnistunut show?

Blues Brothers -konsertti, Kouvola, Summer of Rock, 15.8.2007

Paavo Honkimäki (laulu), Tero Porali (laulu, huuliharppu), Ira Multaharju (laulu), kahdeksanhenkinen orkesteri.


Linkit:
Summer of Rock, House of Rock Bar