Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Blues ansaitsee
seremoniansa


5.5.2008
 
The Blues Foundationin pääjohtaja Jay Sieleman ja kiitetty DJ Bill Wax kommentoivat Blues-Finland.comille torstaina huipentuvia palkintoseremonioita. Tarvitseeko blues Oscar-gaalansa?
 
Torstaina Mississippin Tunicassa pidettävä Blues Music Awards –palkintogaala on eittämättä yksi blues-vuoden tapauksista. Seremoniat pidetään tavallisesti järjestävän tahon The Blues Foundationin kotikaupungissa Memphisissä, mutta tänä vuonna ollaan lähempänä musiikinlajin syntysijoja. Näin tilaisuuteen tulijoilla on myös otollinen mahdollisuus tutustua Mississippi Blues Trailiin, joka lukuisine muistomerkkeineen kunnioittaa bluesin historiaa.

Kategorioita ja ehdokkaita on jälleen koko joukko: Blues Music Awardseissa valitaan vahvimmat niin artistien, albumien kuin instrumentalistienkin joukosta. Ehdolle asettamisesta vastaa asiantuntijaraati ja parhaiden valitsemisesta vastaavat The Blues Foundationin jäsenet. Koko ehdokaslistan 2008 voi nähdä
tästä.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Mutta tarvitseeko musiikinlaji nimeltä blues hienostuneen, vuotuisen 'Oscar-gaalan'? Siitä ja muista ajankohtaisista puheenaiheista kommentoivat Blues-Finland.comille nyt The Blues Foundationin pääjohtaja Jay Sieleman sekä kokenut ja kiitetty, XM Satellite Radiossa Bluesville-kanavaa vetävä Bill Wax.
 
"Blues Music Awards on tärkeä sekä muusikoille että koko blues-yhteisölle", Jay Sieleman sanoo. "Muusikot saavat ansaitsemaansa kunnioitusta ja julkisuutta, kun taas muut musiikin ystävät pääsevät lataamaan akkujaan seuraava vuotta varten." Bill Wax on samoilla linjoilla. "Fanit saavat näin mahdollisuuden osoittaa kunnioitustaan artisteille ja päinvastoin." Bill pitää Grammy-gaalan tapaisia kokkareita merkityksettöminä; BMA:t sen sijaan jakavat kunniaa niille, jotka pitävät 'aitoa' musiikkia elinvoimaisella kasvu-uralla.
 
Bluesvillelle tilaisuutta livenä kommentoiva Wax ei paljasta suosikkejaan tämänvuotisista ehdokkaista, mutta Sieleman raottaa hieman verhoa. "Koska päätökset on itse asiassa tehty, voin kertoa, että Tad Robinsonin 'A New Point of View' on suosikkini – erityisesti kappale 'Long Way Home' on aivan loistava." Jay kehuu vuolaasti myös Beale Streetin festivaaleilla Memphisissä näkemäänsä Koko Taylorin keikkaa.
 
Kodittomuus on vahvuus
 
"Home of the Blues" on paljon käytetty iskulause. Sieleman ja Wax ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, ettei yhtä ainoaa kotia voi nimetä. Bill Waxin mielestä blues on kulkenut pitkän reitin, jonka varrelta on löydettävissä useita aikasidonnaisia koteja: Mississippin suistoalue, New Orleans ja Texas (20-luku) sekä Memphis, Chicago, St Louis ja Atlanta (30-40 -luvut). Nykyään hänellä on avarakatseinen kanta asiaan: "Maailma on bluesin koti, koska musiikki on kasvanut universaaliksi."
 
Sieleman pitää Mississippiä, Chicagoa ja Memphisiä vahvimpana kolmikkona. Mississippin asema on hänen mukaansa itseoikeutettu musiikin syntysijana. Hän on myös mielissään, sillä osavaltion skene osoittaa hyvin lupaavia elpymisen merkkejä.
 
Chicago puolestaan oli bluesin ydinaluetta sotaa seuranneina vuosikymmeninä, ja Jay pitää tuulista kaupunkina edelleen live-bluesin kehtona. "Tänä päivänä Memphis on koti, koska maailman blues-organisaatio The Blues Foundation pitää siellä päämajaansa", hän lausahtaa oma lehmä tukevasti ojassa.
 
Milloin tulee eurooppalaisten vuoro?

 
Molemmat miehet ovat korvat höröllään Euroopan suuntaan, mutta suomalaisista puhuttaessa tulee hiljaista. "Ärräpää-orkesteri oli mukana järjestämässämme International Blues Challengessa viime vuonna. Tunnen jonkin verran myös Wentus Blues Bandia", Sieleman saa puserretuksi. Wax puolestaan nostaa kätensä rehellisesti ylös, toivoen kuitenkin näkyvyyden parantuvan kommunikaatio- ja kielimuurien madaltuessa.
 
On joka tapauksessa tosiasia, ettei ehdokas- saati voittajalistoilla nähdä turhan usein eurooppalaisia nimiä. Sielemanin mukaan pääsyy on yksinkertaisesti se, että suurin osa ehdolle asettajista on amerikkalaisia. "Joitain laatuerojakin saattaa olla, mutta niitä suurempi ongelma on eurooppalaisten artistien heikompi näkyvyys Yhdysvalloissa." Jay heittää kuitenkin, että eurooppalaiset artistit Sven Zetterbergin (Ruotsi), Philipp Fankhauserin (Sveitsi) ja Marco Pandolfin (Italia) tapaan ovat kansainvälistä tähtitasoa.
 
Myös Bill Wax kokee eurooppalaisten näkyvyyden ongelmalliseksi. "Tiedän toki, että Euroopassa on hienoa työtä tekeviä, hyviä artisteja. Kunhan amerikkalaiset fanit saavat kuulla eurooppalaisia enemmän, Pandolfin ja Louise Hoffstenin (Ruotsi) kaltaiset artistit varmasti pääsevät palkintoihinkin kiinni."

Elinvoimaa nuorista ja mediasta


Armoitettuna radiomiehenä Bill arvostaa kaikkia tiedotusvälineitä bluesin jakelukanavina. Verkkomedioita hän pitää tärkeinä välineinä erityisesti nouseville kyvyille. Kaiken kaikkiaan hän näkee artistien ja median suhteen symbioottisena. "Artistit tarvitsevat mediaa selvitäkseen, vaikka tekevätkin itse pääosan varsinaisesta työstä", Bill määrittelee ottaen esimerkiksi valaiden ja niitä auttavien pikkukalojen suhteen.

"Kaikki blues-yhteisön toimijat ovat tärkeitä, mukaan lukien kaikki tiedotusvälineet", Jay Sieleman puolestaan linjaa. Hän näkee verkkomedian hyödyt kahdelta kannalta: ne ovat ensinnäkin nuorille luontaisin tapa etsiä informaatiota ja toisaalta ne toimivat koko maailmanlaajuisen blues-perheen yhdistäjinä. "Myös The Blues Foundation on aina valmiina palvelemaan kaikkia faneja Suomesta Nepaliin."

Mutta tärkeimpiä ovat silti artistit. Keneen huomattavat hahmot, Jay Sieleman ja Bill Wax, luottavat blues-perinteen vahvimpina jatkajina? Jay viittaa tietenkin nuoriin BMA-ehdokkaisiin, mutta luettelee myös omia suosikkejaan: Kilborn Alley Blues Band, Homemade Jamz Blues Band, Delta Highway, Dave Gross, JW Jones. Eurooppalaisista hän muistaa mainita kroaatti Ana Popovicin ja brittiläisen Back Door Slamin. 

Waxin listalle kuuluvat Shemekia Copeland, Ronnie Baker ja Wayne Baker Brooks, Joe Bonamassa, John Nemeth ja The Wiyos. Bill huomauttaa, että ainesta löytyy myös perinteisistä blues-perheistä. Nuoremmat vesat Neal-, Burnside- ja Kimbrough-suvuista antavat vielä kuulla itsestään.

PASI TUOMINEN


Linkit:
The Blues Foundation, XM Satellite Radio
Tunican Grand Casino and Hotel on valmiina vastaanottamaan bluesin silmäätekevät.