(c) 2007 Blues-Finland.com
Aika kuluu, lopputulos
palkitsee


26.2.2007

Bluestonen kynttilä pysyi vakan alla liiankin visusti yli vuosikymmenen. Ensimmäinen pitkäsoitto "It Takes Time..." antaa hyvityksen. Albumi koostuu lainamateriaalista, mutta tulkinta on ensiluokkaista.

"It Takes Time..." tunnustaa
Matti Loppelan bändi Bluestone ja julkaisee ensimmäisen kokopitkän albuminsa lähes viidentoista yhdessäolovuoden jälkeen. Levyä kannatti odottaa. Parhaimmillaan se kestää vertailun millä tahansa blues-mittarilla. Lainamateriaaliin nojaaminen ja hienoinen tasapaksuus vaimentavat kuitenkin hieman aplodeja.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Grand Blues
Audiodivari
Rytmi
Levyn aloitusbiisi "Personal Manager" pudottaa tuolilta. Soundi on täysi: Loppelan kitarassa on biisin toisen tekijän Albert Kingin tyylistä intensiivistä kiireettömyyttä, ja Pekka Pulkkisen vapautunut laulusuoritus edustaa levyn parasta vokaalityöskentelyä. Täydellisen kansainvälinen esitys!

Toinen selkeä huippukohta on levyn toisessa päässä, kun "Losing Hand" tarjoaa levyn kovasti kaipaamaa hyökkäävyyttä. "Spann's Stomp" on puolestaan piristävä, jump-tyylinen instrumentaaliveto.
Markku Perälä pääsee esittelemään mukiinmenevää osaamistaan pianossa, vaikkei aivan saakaan itse Otis Spannia tai Pete Johnsonia pyörimään haudoissaan.

Kolme selkeää kohokohtaa eivät jaksa kantaa koko 13 biisin ja lähes tunnin albumia. Bluestone on ehkä hieman liikaa luottanut keskitempoisen perustavaran varaan. Esimerkiksi akustinen pala tai raisu blues-rock olisi tehnyt kiekolle eetvarttia. "It Takes Time..." saisi tulla röyhkeämmin kuuntelijan iholle.

Bluestone on käynyt huolella läpi blues-historian laulukirjaa ja valinnut mielenkiintoisia kappaleita tulkittavikseen. Kiitosta on jaettava siitä, että esimerkiksi "Hoochie Coochie Man" tai "Got My Mojo Workin'" on jätetty rauhaan.
Blind Lemon Jeffersonin loppuun kaluttu "Matchbox Blues" on kuitenkin katsottu tarpeelliseksi. Bändi pystyy antamaan kappaleelle kovin vähän uutta, mutta Perälän urkutyöskentely ansaitsee plussan.

Rohkeudesta on Bluestonelle nostettava myssyä: levy on taltioitu täydellisenä studiolivenä, ilman päällekkäisäänityksiä ja kikkailuja. Pääosassa on rehellisesti itse yhtye, jonka soittaminen ei jätä moitteen sijaa. Loppelan kitara soi tunteella kautta linjan. Pulkkisen harppu kehittää hienoa Chicago-tunnelmaa erityisesti "Hard Hearted Woman"- ja "Teardrops Falling" -raidoilla. Basisti
"Chef" Kivimäki ja rumpali Jari Korpimäki täyttävät Bluestonen rytmiruudun luotettavasti.

Bluestone vie esikoisalbumillaan Suomibluesia jälleen pykälän parempaan suuntaan. Bändi ei ole viime aikoina liiemmin keikkaillut, mutta asia järjestynee tämän oivallisen työnäytteen avittamana - sekä yhtyeen että bluesin ystävien iloksi.

Bluestone: It Takes Time... (2007)


Matti Loppela (kitara), Pekka Pulkkinen (laulu, huuliharppu), Markku Perälä (kosketinsoittimet), Miikka "Chef" Kivimäki (basso), Jari Korpimäki (rummut)

Linkki:
Bluestonen kotisivut