Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Standardeja Porvoossa

26.8.2008

Kvartetti British Standard keikkaili Jukka Gustavsonin kanssa Runebar-tapahtumassa. Kokoonpano levitti musiikkitietoutta klassikkomateriaalilla ja höysti konsertin omalla biisituotannollaan.

Porvoossa järjestettävä kaksiviikkoinen kaupunkifestivaali Runebar tarjosi kuulijoille myös pari mukavaa blues-keikkaa. Heti starttipäivänä esiintyi ravintola Seireenissä brittibluesiin ja bluesrockiin erikoistunut porvoolaisnelikko
British Standard with Jukka Gustavson. Yleisöä saapui paikalle runsaasti, vaikka Porvoon keskustan ravintoloissa oli samaan aikaan esiintymässä neljä muuta ns. tunnetumpaa bändiä.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Nimensä mukaisesti British Standard soitti suurimmaksi osaksi vanhoja brittiklassikkoja, mutta välillä haettiin makupaloja myös rapakon takaa. Bändi aloitti Freddy Kingin instrumentaalilla "Hideaway". Kitaristi Mika Seger hoiti soolo-osuudet tyylikkäästi alkuperäistä myötäillen ja vahvaa taustatukea antoi kosketinvelho Jukka Gustavson muhkealla Hammond-soundillaan.

Onhan se todettava, että Jukka saa bändin kuin bändin nousemaan pykälää lennokkaammaksi. Taiteilija itse on varsin vaatimattoman oloinen, mutta kun hän istahtaa Hammondien taakse ja kääntää mikrofonin eteensä, niin silloin lähdetään lentoon. Nytkin hänen tulkintansa olivat kerrassaan mainioita. Lisäksi hän yleensä esittelee kappaleet ja kertoo niiden historiasta knoppitietoja. Esimerkiksi "Coloured Rain" -kappaleen jälkeen hän totesi sen olevan hänen suosikkibiisejään, ja se toimii hyvin tänäkin päivänä. Tämä
Steve Winwoodin sävellys löytyy Traffic-yhtyeen ensimäiseltä albumilta.

Muita Jukan tulkitsemia kappaleita olivat muun muassa
Spencer Davis Groupin "When I Come Home", Jimmy Coxin vuonna 1922 tekemä tuskainen blues "Nobody Knows You When You're Down And Out" ja "Nightlife", jonka tekijäkaartiin kuuluu muiden muassa Willie Nelson. JG hauskuutti yleisöä lausumalla biisin keskeisen sanoman: "Nightlife ain't no good life, but it's my life". Tässä kappaleessa JG intoutui laulamaan varsin karhealla kurkkusoundilla soul-laulajien tapaan.
Gutsi lähettää lentoon bändin kuin bändin.
Basisti Jussi Busk hoiti hänkin ansiokkaasti lauluhommia. Creamin klassikot "Badge" ja encorena kuultu "White Room" olivat todella komeita suorituksia ja varsin tarkkoja alkuperäisversioita. Myös bassotyöskentely sujui pitkän linjan soittajalta hyvin. Pitkän linjan soittaja on myös rumpali Henrik "Hegge" Söderholm. Hän osoittautui tarkaksi ja erittäin tyylitietoiseksi rumpaliksi. Otis Rushin "All Your Love (I Miss Loving)" -kappaleen hevosen käyntiä muistuttava komppi oli mainio.

British Standard esitti myös omaa tuotantoa. "Pope's Blues" oli mukavasti rullaava blues-shuffle Jussi Buskin tulkitsemana. JG:n yrityksistä huolimatta Jussi ei suostunut kertomaan sanoituksen sisällöstä tai syntyhistoriasta mitään, mutta nimi kertonee kuitenkin jotain.

Yleisön menojalkaan saivat liikettä vanhat bravuurit "Oh, Pretty Woman", "Tore Down", kakkossetin avannut "Homework" ja "Checking Up On My Baby". Näissä menopaloissa pääsi Mika Seger näyttämään taitojaan kitaran varressa. Soolot irtosivatkin tyylillä. Puoliakustinen Gibson ja Fender Telecaster soivat nuoren miehen käsissä ammattilaisen ottein. Hienoja olivat myös hitaammissa kappaleissa kuullut väliluritukset - ne kertovat jotain soittajan tyylitajusta.

On hyvä, että British Standard esittää myös vanhoja, ei niinkään kaikkien tuntemia klassikoita. Näin musiikkitietous leviää ja tarjoaa yleisölle mielenkiintoisia tuulahduksia menneiltä vuosikymmeniltä. Luulenpa, että bändin takataskusta löytyy vielä melkoinen nippu standardeja. Nytkin keikka tuntui kahden setin jälkeen loppuvan kesken. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen bändi!

KAKE KIIRIKKI, teksti ja kuvat


British Standard with Jukka Gustavson. Porvoo, Night Club Seireeni 8.8.2008

Jukka Gustavson (Hammond-urut, laulu), Jussi Busk (basso, laulu), Mika Seger (kitara),
Henrik Söderholm (rummut)

Setti I : Hideaway, All Your Love (I Miss Loving(, Watch Out, When I Come Home, Nobody Knows You When You're Down And Out, Pretty Woman, Tore Down, Pope's Blues

Setti II: Homework, Badge, Night Life, Jig Saw Puzzle Blues, I Believe To My Soul, Coloured Rain, Merry Go Round, Checking Up On My Baby, White Room


Linkit:
Jukka Gustavson @ Wikipedia, Runebar, Seireeni
British Standard: Busk, Söderholm, Seger