Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Buddy Guyn kädenojennus
 
7.8.2008
 

Kova nuoruus epätasa-arvoisessa Louisianassa on jättänyt jälkensä. Suuri blues-artisti osoittaa kykynsä antaa anteeksi. Tähtivierailijat ovat avittamassa sanoman perille menoa "Skin Deep" -levyllä.

 
Buddy Guyn uutta musiikkia on jälleen asetettavissa levylautaselle. "Skin Deep" on 12 kappaleen vankahko kokonaisuus. Albumin on tuottanut muiden muassa Bo Diddleyn ja Johnny Winterin kanssa työskennellyt Tom Hambridge, joka on myös säveltänyt suuren osan kappaleista yhdessä Buddyn kanssa. Monitaitoinen kaveri myös soittaa levyllä.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
"Skin Deep" on levy tasa-arvoisuuden puolesta. Siitä kertovat jo artistin suunnittelemassa kannessa toisiaan hamuavat valkoinen ja musta käsi. Taustalla häämöttävät käsien röntgenhahmot alleviivaavat ihmisten samanarvoisuutta ihonväriin katsomatta.

Buddy Guy on pitkällä urallaan saanut totisesti tuntea ammatinvalintansa nurjat puolet. "Eräät urani heikoimmat hetket ovat olleet sen seurausta, että olen sekä musta että blues-laulaja: varsinainen tuplatakaisku! Mutta koskaan en ole lannistunut", hän tilitti viime vuonna American Chronicle -lehdelle.

Uuden albumin nimikappale jatkaa samaa teemaa. Sitaria soittava Buddy muistelee lapsuuttaan Louisianassa tällä soul-henkisellä, säyseällä palalla. Valkoisten isäntämiehien pojittelu on selvästi jättänyt jälkensä häneen. Suuri ihminen osoittaa kuitenkin kykynsä antaa anteeksi: "I knew he had a good heart, but he just didn't understand; That I needed to be treated just like any other man."

"Skin Deep" ei kuitenkaan ole teemalevy. Tilaa on myös muille aiheille. "Who's Gonna Fill Those Shoes" -kappaleella pohditaan kyvykkäiden jatkajien löytymistä blues-perinteelle. Kunniaa tehdään lukuisille bluesin suurille - nimeltä mainiten,
Son Housesta aina Stevie Ray Vaughaniin. Tempaavan rokkaavassa kappaleessa nostetaan iso kissa pöydälle. Mukava ja tärkeä kappale, joskaan se ei tarjoa ratkaisua ongelmaan ja jää hieman tyhjäksi kokonaisuudeksi. 

Guyn kovasti arvostama vanha tukija ja soittokaveri
Eric Clapton vierailee tälläkin taltioinnilla. Hän vastaa käheästä laulusuorituksesta ja taatusta kitaratyöskentelystä raisuun kitaraduelliin yltyvällä biisillä "Every Time I Sing the Blues". Rääkymiseen taipuvainen Susan Tedeschi suoriutuu tällä kertaa kunnialla laulutehtävissään "Too Many Years" -poljennolla. Siippa Derek Trucks taiteilee terävästi kitaroineen kahdella kappaleella.

Steel-kitaran nuori huippu
Robert Randolph koristelee kaksi raitaa. Erityisesti aidon rämeinen Louisiana-pullistelu "Out in the Woods" on vakuuttavaa tavaraa. Nathan Williamsin haitari on loistava lisä.

Buddy Guy on 2000-luvullakin levyttänyt loistoteoksia, kuten "Sweet Tea" ja "Blues Singer". Kovassa joukossa selvittä kohokohditta jäävä "Skin Deep" ei yllä Buddy Guyn parhaiden töiden tasolle edes tällä vuosituhannella.  Tarjolla on kuitenkin tanakka ja riittävän monipuolinen annos viimeisen päälle latautunutta musiikkia. Miehen faneille albumi on ehdoton must.

PASI TUOMINEN


Buddy Guy: Skin Deep. Silvertone Records / Zomba, 2008

Buddy Guy (kitara, sitar, laulu)

Tom Hambridge (rummut, taustalaulu, tamburiini), Willie Weeks (basso), Reese Wynans (koskettimet), David Grissom (kitara), Kirk Smothers (saksofoni), James L. Spake (saksofoni), Lannie McMillan (saksofoni), Mark Franklin (trumpetti), Bekka Bramlett (taustalaulu), Bonnie Bramlett (taustalaulu), Wendy Moten (taustalaulu), Nathan Williams (haitari), Richie Hayward (rummut), Quinn Sullivan (kitara), Rob McNelly (kitara), Willie Mitchell (puhallinsovitukset)

Vierailijat: Eric Clapton (kitara, laulu), Derek Trucks (kitara), Susan Tedeschi (laulu), Robert Randolph (steel-kitara)

Tuottaja: Tom Hambridge


Linkit:
Buddy Guy, Sony BMG

- - - - -

Skin Deep on saatavissa
CDON.COM-verkkokaupasta.