Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2009 Blues-Finland.com
Blues ei tunne rajoja

Viro-Englanti -yhteistyö tuottaa hedelmää

11.2.2009

Bullfrog Brown with Steve Lury -levytys on todellinen täysosuma musiikin globaalissa maailmassa ja suoraan kuin bluesin toivelaulukirjasta.  Levynjulkaisukiertue on viikolla Suomessa.

Bullfrog Brown -yhtyeenä tunnettu kaksikko, laulaja Alar Kriisa ja kitaristi Andres Roots, aloittivat musiikillisen yhteistyönsä vuonna 2000. Parivaljakko on ehtinyt julkaista puolenkymmentä äänitettä, joista on tähän mennessä satanut positiivista arvostusta kansainvälisesti niin kriitikoilta kuin erilaisten tunnustusten muodossa.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Vuoden 2008 alkupuoliskolla yhtye palasi duokokoonpanoksi muutaman kokeilun jälkeen ja julkaisi vahvan roots-henkisen country-blues albumin "Mother River Delta". Julkaisua seurasi neljän keikan Englannin-kiertue. Kanadalainen verkkojulkaisu Blues Underground Network julisti sen parhaaksi eurooppalaiseksi julkaisuksi.

Viime vuoden lokakuussa Bullfrog Brown julkaisi virallisen bootlegin "Twelve Live Warthogs", jolla oli keikkaäänityksiä joulukuulta 2007 ja heinäkuulta 2008. Jälleen kanadalaisen verkkojulkaisun toimittaja
John Vermilyea noteerasi albumin ja ylisti sen materiaalia.

Steve Lury ja "Bukka" löytävät toisensa

Vuoden 2006 tammikuussa englantilainen harpisti
Steve Lury liittyi eräälle bluesin verkkofoorumille ja huomasi joukossa yksinäisen äänen Virosta, joka käytti nimimerkkiä "Bukka". Mielenkiinto kyseisen maan blues-kenttään sai Luryn lähettämään sähköpostia Bukalle. Vastauksessa esittäytyi Bullfrog Brown -yhtyeen Andres Roots.

Tuohon aikaan Lury oli lopen kyllästynyt bluesin parissa työskenteleviin muusikoihin, jotka Cowboy-hatut päässä suurella äänenvoimakkuudella lauloivat mitään sanomatonta tekstiä ja kierrättivät kuluneita riffejä. Andresin lähettämä Bullfrog Brownin albumi yllätti - alkuperäisiä, joskus jopa epätodellisia tekstejä yhdistettynä musiikillisesti Delta Bluesiin vahvasti nojaavaan traditioon. Lury halusi tietää enemmän, mistä oli kyse.

Joulukuussa 2006 Bullfrog Brown teki lyhyen kiertueen Englannissa ja Lury tapasi Andresin, Alarin ja
Üllar Kärtin. Nähtyään yhtyeen keikan Steve jammaili kolmikon kanssa ja he sopivat, että yhteistyötä jatkettaisiin mahdollisesti tulevaisuudessa. Iloinen jälleennäkeminen toteutui Haapsalun Augustibluus Festival -tapahtumassa 2007 elokuussa.

Yhteistyö poiki levytysidean

Keväällä 2008 Steve Lury vieraili muutamilla Bullfrog Brownin "Mother River Delta" -levynjulkaisukiertueen Englannin-keikoilla sekä suorassa lähetyksessä
Dave Ravenin radio-ohjelmassa Raven 'n' The Blues. Englannin keikkojen menestyksen myötä yhteistyötä päätettiin jatkaa muutamilla keikoilla Virossa Augustibluus -tapahtumaan sovitun esiintymisen aikoihin.

Heinäkuussa 2008 Andresin ehdotuksesta, jota muut pitivät hyvänä, Bullfrog Brown ja Steve Lury sekä basisti
Peeter Piik äänittivät Tartossa studiossa viisi sävellystä. Alunpitäen EP-muodossa julkaistavaksi ajateltu levytys kasvoi normaaliksi pitkäsoitoksi, kun heinäkuulta Tartu Club Trehv -klubilla äänitetty keikka päätetään hyödyntää. Keikka sattuu olemaan myös ainoa, jolla myös basisti Piik on mukana. Basisti aloitti yhteistyön Andresin ja Alarin kanssa jo vuonna 2000. Sitä kesti aina kevääseen 2002. Bullfrog Brown perustettiin vuotta myöhemmin, ja yhteydenpitoa on jatkettu keikkojen ja levytysten muodossa. Andres ja Alar ovat taas vastaavasti vierailleet Piikin Rajaajaja -yhtyeessä. 

Brittiharpisti kohtaa virolaiset sielunkumppanit

"Bullfrog Brown with Steve Lury" -albumin kymmenen sävellystä on jaettu tasan puolet ja puolet: viisi ensimmäistä on äänitetty studiossa ja viisi seuraavaa keikalta.

Studioraidoista ensimmäinen, "Blues For Breakfast" käynnistyy Andresin tyylikkäällä country-blues -henkisellä slide-soitolla, johon Steve Lury maalaa sielukkaan harpputaustan. Kokonaisuuden kruunaa Alarin blues-karhea laulanta ja tekstissä oleva "blues-ironia". Saako mies bluesista tyydytystä aamiaisella, kun kaipuu naiseen on niin loputon?

Andres kertoo sävellyksen olevan hänen ensimmäinen slide-kappaleensa. Se on sävelletty aikoinaan Peeteriltä saadulla vinokaulaisella akustisella kitaralla. Chicago-tyylisestä vahvistetusta blues-harpusta tunnettu Steve pääsee raidalla omimmilleen.

"Pumpkin Blues" kertoo Halloweenistä ja tarina on mystisesti sen mukainen. Sävellystä vie eteenpäin tuttu Andresin kitarariffi, jossa on häivähdys historiaa. Steve soittaa kappaleeseen soolon, johon Andres yhtyy. Loppua kohden vuoropuhelu on hienoa kuultavaa.

Kansilipukkeessa sävellyksen kerrotaan olevan tehty juuri Halloween-keikkaa varten, mutta koskaan sitä ei ole esitetty. Tämä onkin levyn toinen uusista sävellyksistä.

"Papa Wolf" on nimensä mukaisesti juuri sitä itseään eli ulvovaa sutta. Steven harputus on kuin olisi hypätty puoli vuosisataa taaksepäin, ja Andresin monotoninen kitarakuvio tekee ilmapiiristä aiheeseen sopivan. Andres kertoo sävellystä työstetyn lähes vuosikymmen ja Alarin toimesta se päätettiin vihdoin levyttää.      

"Modern Times" on uudelleenluenta Bullfrog Brownin ensimmäisestä promosinglestä vuodelta 2003. Tekstissä ihmetellään bluesin ja vähän muunkin törmäämistä nykytekniikkaan. Andresin slide -kitarointi kuljettaa tarinaa ahnaasti eteenpäin Steven täydentäessä kuviota harpulla soittamillaan kuvioilla.

"Dust In The Groove" on toinen levyn uusista sävellyksistä. Se oli lähellä jäädä pois kokonaan; kappaleen teksti valmistui vain muutamaa päivää ennen sessiota ja lopulta mahtui mukaan.

Narva Road 25

Albumin liveosuudessa olevat viisi raitaa on äänitetty klubikeikalla Trehvissä. Andres kertoo keikasta, jossa oli kaikki katastrofin ainekset. Yhtye oli nukkunut edellisenä yönä vain kolmen tunnin unet, eikä Peeterin kanssa ollut ehditty harjoitella yhtään. Keikalle ei myöskään sovittu minkäänlaista biisilistaa.

Kaksi raidoista - "Narva Road Breakdown" ja "24.00 Hours" - ovat sähköisiä improvisaatiosävellyksiä, joita johtaa harpullaan Steve. Ensiksi mainitussa mennään rhythm 'n' blues -tunnelmiin ja toinen on hidas balladi. Molemmissa Steve johdattaa yhtyettä ja saa runsaasti soolotilaa, jonka hän myös tyylikkäästi hyödyntää. Jälkimmäisellä on myös puolitoistaminuuttinen piiloraita, joka ilmeisimmin on keikalla encorena kuultu Steven ja Andresin lyhyt loppublues.

"Snake Girl Blues" ja "Wicked Grin" ovat vanhaa Bullfrog-materiaalia. Keikalla kuullaan myös "Breakfast With Steve", joka on sama kuin levyn avaava raita, mutta tällä kerataa Steven johdannossa.

AUVO LAAKSONEN


Bullfrog Brown with Steve Lury & Peeter Piik. Kwaq Records, 2009

Steve Lury (huuliharppu), Peeter Piik (basso), Alar Kriisa (laulu), Andres Roots (kitara)

Sävellykset Andres Roots, paitsi Narva Road Breakdown & 24.00 Steve Lury

Äänitys: 1 - 5 Estonian Folklore Archives' studio, Jaan Tamm; 6 - 10 live @ Trehv, Karl Piirimees

Miksaus ja masterointi: Asko-Romé Altsoo, White Room

Tuottaja: Andres Roots


Levynjulkaisukiertue:

13.2. Kantis Goes Roots, Helsinki
14.2. Graceland, Turku
15.2. Bob's Bar, Helsinki
18.2. Kultuurimaja Kannel, Võru, Viro
19.2. Trehv, Tartto, Viro
20.2. Kuku Klubi, Tallina, Viro


Linkit: Bullfrog Brown
kotisivu ja MySpace, Steve Lury, Rajaajaja


Artikkelien etusivulle
Kansikuvan otti Mats Õun,
albumin designista vastasi Siret Roots.