© 2007 Blues-Finland.com
Moottorisahalla Memphisiin

10.11.2007

Junior Wellsin kitaristina kunnostautunut David "Chainsaw" Dupont päättää blues-katujen trilogiansa sooloalbumilla "Ghost Kings of Beale Street", joka kunnioittaa Memphisin monivivahteista tyyliä.

Chicagolaisen blues-artistin
David "Chainsaw" Dupontin albumitrilogia on saanut kolmannen osansa. "Ghost Kings of Beale Street" tutkii Memphisin tyyliä, joka on tunnettu sulatusuunimaisuudestaan. Blues-katujen mukaan nimetyn sarjan aiemmat osat kunnioittivat Chicagoa (Lake St. Lullaby, 2003) ja New Orleansia (Bourbon St. Breakdown, 2005).
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM - blueslevyt
Kovimmat kannuksensa Mississippin McCombissa syntynyt Dupont, 50, on hankkinut Junior Wellsin (1934 - 1998) kiertuekitaristina. Blues-katutrilogian lisäksi hän on julkaissut soololevyn "Hoodoo Ya" (2004).

Dupontin uusimmalla levyllä kukkivat monipuolinen osaaminen ja erityisen vahvasti huumori. Varsinkin kansitekstit sisältävät hersyviä sutkauksia. Jokaista biisiä luonnehtii hauska one-liner: "Sam etsii Davea, muttei löydä tätä", "B.B. kirjoittaa rakkauskirjeen ja lähettää sen kotiin". Levy on ns. laajennettu painos; kansitekstit selvittävät, että se tarkoittaa tietokoneella ajettavia lisäominaisuuksia, ei sitä, että kiekko sisältäisi tavallista enemmän vitamiineja.

Blues-levyissä on joskus tavattu lisätä kappaleen nimen perään levytetyn version sävellaji. Dupont on pannut paremmaksi lisäten kaikkien biisien kohdalle niiden tyylilajit: slow blues, rockabilly ja niin edelleen. Paras on ehdottomasti "automatic blues".

Tämän Sun-studioilla äänitetyn levyn missiona on Beale Streetillä aikanaan vaikuttaneiden mestarien hengen tavoittaminen ja kukoistuksen herättäminen uudelleen eloon, edes yhden pitkäsoiton ajaksi. Chainsaw Dupont pähkäilee vuosituhantista ongelmaa. Miksi monet musiikin uudistajat ja suuret tekijät nauttivat arvostusta vasta kuolemansa jälkeen? Dupontia on turha syyttää hurskastelusta, sillä hän itse karkasi tarinan mukaan 14-vuotiaana kotoaan päästäkseen kokemaan omakohtaisesti Chicagon musiikkiympäristön.

Asetelmaa kuvailee tehokkaimmin kappale "Sinners or Saints". Tekstissä seikkailevat kaikki omalla tavalla Memphisiin liittyvät superstarat
Robert Johnsonista Hendrixiin ja Charlie Parkerista Elvikseen. Ilmaisu on myös vetoava: hallitusti kiirehtivää rockabilly-rytmiä värittää nuoren kansasilaisen laulajan OnJaLeen gospel-tyyliset taustat. "Sinners or Saints", joka on levyn toinen raita, palaa vielä lopussa kuvioon riisuttuna reprise-versiona.

Huumorin keinoin musiikin massatuotannolle irvivä "Bluesomatic" on myös todella iskevä. Tuottaja
Steve Pasek kertoo, että sävellystilanteessa kaikki soittajat pyrkivät soittamaan mahdollisimman tyypillisin blues-riffein. Kun päälle laadittiin tarkoituksellisen sisällötön sanoitus, saatiin "automaattinen blues". Harmi kyllä, tai ehkä juuri siksi, kappaleesta tuli varsin tarttuva viisu.

Parhaimmistoon kuuluvat lisäksi
The Allman Brothers Band -tyyppinen instrumentaali "Funky Foot", spirituaalinen "The Flood" sekä R&B-perinnettä juhlistava "Flame of Love".

Soolovingutusta ei levyllä ole paljon, vaikka Dupont profiloituukin kitaristiksi. Rajun rytmikäs kitaratyö paljastaa kyllä, mistä lempinimi "Moottorisaha" on peräisin. Miehellä ei ole liiemmin lauluääntä. Hän käyttää sitä kuitenkin viisaan hillitysti, sortumatta vaivaannuttavaan ylitulkintaan. Kappaleissa on rutkasti pieniä ideoita ja mielenkiintoisia tekstejä. Keskinkertaisemmat sävelmät jäävät kuitenkin junnaamaan päämäärättömästi. Plussapisteitä on helppo antaa alkuperäismateriaalista (kaikista sävellyksistä vastaavat Dupont ja Pasek lähipiireineen) sekä aidosta tahdosta kunnioittaa Memphisin blues-perinnettä.

Chainsaw Dupontin "Ghost Kings of Beale Street" on äärimmäisen monipuolinen ja hauska albumi. Ei sen enempää, ei sen vähempää.Chainsaw Dupont: Ghost Kings of Beale Street. Blues Warriors Records, 2007

David "Chainsaw" Dupont (laulu, kitara)

The Blues Warriors: Jack "Jungle Dog" Baker (basso, taustalaulu), Christopher Robertson (rummut, taustalaulu), Patrick Dugan (piano, kitara, taustalaulu), Brennan Connors (saksofoni), Julian Harris (trumpetti, flyygelitorvi)

Vierailijat: Omar Coleman (huuliharppu), OnJaLee (taustalaulu), Whip Jr. (taustalaulu), Thelonious Assault III (taustalaulu), Mike Stein (kitara, autoharp), Pastor Irvin L. Barnett (laulu, marakassit), Diana Calhoun (laulu, tamburiini), Elzena S. Williams (laulu), Pastor Larry A. Brookings (laulu), Dave Specter (kitara)

Tuottaja: Steve "MrBig" Pasek


Linkit:
Chainsaw Dupont -kotisivu, MySpace, OnJaLee