Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Aromikasta viimeiseen
pisaraan


10.10.2008

Chris James ja Patrick Rynn ovat ylpeitä traditionalisteja. Kaksikko keittelee maittavat mokat uusimmalla kiekollaan "Stop and Think About It". Levyllä ollaan tiiviisti Chess Records -perinteiden äärellä.

Lähes vastakkaisilta puolilta Pohjois-Amerikan mannerta alun perin ponnistaneet
Chris James ja Patrick Rynn ovat soittaneet useiden blues-legendojen yhtyeissä ja vetäneet myös omaa bändiään The Blue Fouria. Kesällä ilmestynyt "Stop and Think About It" on ensimmäinen kaksikon nimellä tehty. Ylpeät traditionalistit kunnioittavat levyllä Chicago Bluesin perinteitä - unohtamatta omaa luovuutta ja modernia kosketusta.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
James ja Rynn ovat bluesille niinkin epätyypillisistä paikoista kuin San Diegosta ja Ohion Toledosta kotoisin, mutta kaksikon sympatiat ovat Tuuliseen kaupunkiin kallellaan. Kitaristi-laulaja Jamesin epäjumaliin kuuluvat muiden muassa Muddy Waters, Little Walter ja Robert Jr Lockwood; vasta aikamiehenä bassoon tarttuneeseen Rynniin taas ovat vaikuttaneet Willie Kent ja Dave Myers. Yhteinen idoli on Elmore James, jota kaksikko mielellään kutsuu hellittelynimellä "Elmo".

Elmo-originaaleja kiekolta löytyy neljä. Lisäksi mukaan mahtuu
Bo Diddleyä ja Snooky Pryoria. Mielenkiintoisimpia ovat kuitenkin miesten yhdessä kirjoittamat raidat, joita kahdentoista kappaleen albumilla on viisi.

"Mister Coffee" on näistä verrattomin. Tarinan kertoja (James hoitaa vokalistin hommat) todistelee kappaleessa omaa erinomaisuuttaan vertaamalla itseään kahviin: kielikuvia haetaan niin rauhoittavasta, piristävästä kuin, hmm, jauhavastakin efektistä. Chicago Bluesille tyypillistä, pöyhkeilevää tekstiä tasapainottaa tyylikkään pidättyväinen soitanta. Vierailevaksi rumpaliksi olisi ollut vaikea löytää parempaa vaihtoehtoa kuin legendaarinen patteristi
Sam Lay. Levyn toinen huomattava rumpali on Diddley-lainalla "Mona" piipahtava Grammy-voittaja Willie Hayes, joka soitti Suomessakin viime vuonna Lurrie Bellin bändissä.

Avauskappale "You're Gone" on sen sijaan muhkeaa Chicagoa.
Bob Corritoren huuliharppu ja Julien Brunetaud'n piano tekevät soundista täydellisen. Chris James heittää ehkä levyn kiukkuisimmat soolot kappaleella, jolla päivitellään puolison kelvottomuutta ja riemuitaan lopulta tästä eroon pääsemisestä.

Luomisvoimaansa James-Rynn -kaksikko osoittaa tulkitessaan
Jay "Hootie" McShannin klassikkoa "Confessin' the Blues". Miljoona kertaa kuullulle kappaleelle on saatu uutta svengaavaa ilmettä. Pääosassa ovat tenorisaksofonisti Carla Brownlee ja pianisti Brunetaud. Elmore James -versioinneista parhaiten toimii Hawaiian Boogie, jolla James pääsee esittelemään slide-taitoaan.

Levyllä on jonkin verran tribuutin makua. Chris Jamesin ja Patrick Rynnin luova intohimo musiikkiin vie silti voiton. Juuri tällaista on hyvä Chicago Blues tänään - perinteitä kunnioittaen, taitavasti esittäen ja oma persoonallinen panos sekaan heittäen. Santsikuppi, kiitos!

PASI TUOMINEN


Chris James & Patrick Rynn: Stop and Think About It. Earwig Music Company, 2008

Chris James (laulu, kitara), Patrick Rynn (basso, taustalaulu)

Vierailijat: Bob Corritore (huuliharppu), Johnny Rapp (kitara), Jeff Stone (kitara), Julien Brunetaud (piano), David Maxwell (piano), Fabrice Bessouat (rummut), Sam Lay (rummut), Eddie Kobek (rummut), Willie Hayes (rummut), Jonny Viau (saksofoni), Allen Ortiz (saksofoni), Carla Brownlee (saksofoni), Rob Stone (marakassit)

Tuottajat: Chris James ja Patrick Rynn


Linkit: The Blue Four
kotisivu ja MySpace, Patrick Rynn, Earwig, Blind Raccoon

- - - - -

ILMOITUS


Bluesia soittoääneksi Buumi.netistä

Muddy Waters: Hoochie Coochie Man
B.B. King: Sweet Little Angel
John Lee Hooker: Boom Boom
Eric Clapton: Bell Bottom Blues

- - - - -

Artikkelien etusivulle