Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2007 Blues-Finland.com
Wienistä kera bluesin

6.11.2007

Christian Prechtl on tekstien voimaan ja akustiseen bluesiin luottava artisti. Mies kertoo Blues-Finland.comille Itävallan, Slovakian ja Tshekin blues-kuvioista. Uusi albumikin on suunnitteilla.

Itävaltalainen blues-mies
Christian Prechtl soittaa Suomenlahden tuolla puolen Virossa muutaman viikon kuluttua. Country blues -kitaristi ja laulaja-lauluntekijä on alkujaan folk-porukkaa, mutta oma juttu on löytynyt sittemmin bluesista. Vuonna 1967 (asiaankuuluvasti perjantaina 13.9.) syntynyt artisti on vuotuinen vieras Slovakian ja Tshekin festivaaleilla. Hän on lisäksi rundannut tasokkaiden eurooppalaisten blues/roots-tähtien kuten Hans Theessinkin, Pascal Mesnier'n, Peter "Bonzo" Radványin ja Bottleneck Johnin kanssa.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM - blueslevyt
(c) christian-prechtl.com
Millainen on Itävallan blues-skene?

Todella hyvä, erityisesti itäosissa ja Wienissä. Festareita järjestetään ympäri vuoden ja Wienissä on paljon soittopaikkoja. Paikat ovat tosin varattu "isoille nimille" - bändejä on itse asiassa enemmän kuin soittopaikkoja.

Osa-aikaisesti soittavien, kuten minun, on erittäin vaikea saada hyväpalkkaisia keikkoja tai festarikutsuja. Vaikka pidänkin musiikkia päätyönäni, joudun silti lähtemään päivittäin konttorille. Näin monta kontaktia jää ajanpuutteen takia solmimatta. Mutta ensi vuonna soitan Vienna Blues Spring Festivalilla - toivottavasti se olisi päänavaus!

Voiko bluesin sanoa olevan suosittua maassanne?

Todellakin, mutta media ei noteeraa sitä. Uskoisin Itävallassa olevan vähintään sata ammattimaista blues-bändiä. Tyylitkin vaihtelevat rootsista hyväpoljentoiseen Chicago Bluesiin ja väkevästi vahvistettuun bluesiin. Moderni tyylilaji kerää parhaat katsojaluvut - festareilla katsojia voi olla kahdesta sadasta kahteen tuhanteen. Minun linjani, johon kuuluvat blues, gospel, resonaattorikitarat, huuliharppu, laulu ja jalanpolkeminen, on harvinainen. Mutta se on minun valitsemani tie.

Millaista on ollut soittaa Slovakiassa ja Tshekissä?

Mielestäni noissa maissa on iso skene ja hyviä muusikoita. Useat ovat osa-aikaisia muusikoita kuten minäkin. Ehkä siellä pidetään enemmän "käsintehdystä" musiikista; heillähän on perinteitä dobron soittamisessa… eikä ihme, sillä resonaattorien uranuurtajiin kuuluvat Dopyeran veljekset olivat kotoisin Slovakiasta. Ja Trnavan kaupungissahan pidetään kolmipäiväiset Dobrofestit joka vuosi. Se on hieno tapahtuma. On ollut upea kokemus soittaa noin historiallisessa paikassa. Minut on kutsuttu soittamaan sinne ensi vuodeksikin.

Mikä tekee suursuosikistasi Hans Theessinkistä niin erityisen?

Hän on minun musiikillinen isäni. Tämä musiikki "löysi minut" hyvin myöhään. Olen nyt 40-vuotias. Kesti aina vuoteen 2000 asti, ennen kuin löysin tämän kaikkien populaarimusiikkilajien äidin… Ensimmäinen blues-konserttini oli Hansin keikka. Tuntui kuin kananpoika olisi kuoriutunut: ensimmäisenä näkee isänsä ja äitinsä. Näin kävi minulle. Useat aloittavat Robert Johnsonista ja etenevät tämän päivän soittajiin. Itse aloitin Hansista ja seurasin jälkiä juurille - ihan päinvastainen reitti! Theessinkin taiteellinen sliden käyttö ja pehmyt kosketus ovat loistavia ja ennen kaikkea hänen sanoituksensa ovat mahtavia. Hän voi jopa kuljettaa sotateemoja teksteissään, silti "aurinkoisin" soinnuin.

Kirjoitat omat kappaleesi. Mikä tarina kauniin biisin "1941" taakse kätkeytyy?

Kiitos tuosta "kaunis" -kuvailusta… Se on minun tärkein kappaleeni. Kirjoitin sen vuonna 1941 syntyneelle isälleni. Teksti perustuu tositapahtumiin. Näemme harvoin ja enimmäkseen juttelemme vain puhelimitse. Mutta kun hän kuuntelee tuota kappaletta, olemme läheisempiä kuin koskaan.

Säveltäminen ja sanoittaminen on pääsyy sille, että olen muusikko. Ryhdyn uuden levyn tekoon heti palattuani Virosta. Ja voin ilolla kertoa, että se on ensimmäinen pelkästään itse tehtyjä kappaleita sisältävä albumini.

ANDRES ROOTS


Linkit:
Christian Prechtl -kotisivut, MySpace

Biisinäytteitä (mp3):
1941, Gina's Blues