Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2009 Blues-Finland.com
Mustan musiikin alkulähteillä

13.2.2009

Blues-mies Corey Harris halusi laajentaa ilmaisuaan ja matkusti Afrikkaan tutkimaan juuriaan. Tuliaisina oli uusi, afrikkalaisempi asenne, joka kuului konkreettisesti myös konsertissa The 5x5 Bandin kanssa.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Mahtui mukaan toki rehellistä bluesiakin. Standardi "Catfish Blues" on kuultu miljoona kertaa, mutta Harrisin Afrikan-opit ovat saaneet sen kuulostamaan mehevältä - 5x5 Bandin version on oltava yksi kaikkien aikojen parhaista!

Yksinomaan akustista kitaraa soittanut Harris yhtyeineen loi Blues Alleyn intiimiin klubitilaan hyvän tunnelman. Yleisö keskittyi musiikista nauttimiseen. Bändi soitti saumattomasti yhteen. Solistin lisäksi suurimmat kiitokset ansaitsee kolmen sähköisen kosketinsoittimen kioskissa häärinyt
Peanut (bändin jäsenet esiintyvät pelkillä etu- tai lempinimillään), joka hoiteli myös taustalaulajan hommia. Corey Harris & The 5x5 Bandin musiikki on modernin ilmaisun ja sen syvimpien juurien vuoropuhelua. Kokoonpano tekee arvokasta työtä afroamerikkalaisen musiikkiperinteen ymmärtämyksen ja kehittämisen eteen.

PASI TUOMINEN
Washington, D.C.

Corey Harrisin kuva
Aigars Lapsa


Corey Harris & The 5x5 Band. Washington DC, Blues Alley, 6.2.2009

Kitaristi-laulaja Corey Harris ja nelimiehinen yhtye.


Linkit:
Corey Harris, Blues Alley


Artikkelien etusivulle
KUVA © AIGARS LAPSA
Jos ihminen ei tunne juuriaan, voi hän ainakin opetella ne tuntemaan. Mississippi-henkinen blues on coloradolaisella Corey Harrisilla hallinnassa, mutta mies halusi tietää lisää. Hän matkusti vuosituhannen alkupuolella Afrikkaan. Hän kävi muun muassa Kamerunissa, mutta koskettavin retki suuntautui länsiafrikkalaiseen Maliin. Siellä Harris tapasi paikallisen kansanmusiikin suuren miehen, Ali Farka Touren (1939 - 2006).

Osa matkoista on dokumentoitu
Martin Scorsesen elokuvaan "Feel Like Going Home" (2003). Leffa kuuluu Scorsesen tunnettuun The Blues -sarjaan, joka on nähty Suomenkin televisiossa.

Denverissä syntynyt Harris on totisesti löytänyt sisäisen afrikkalaisensa. Miehen karavaani kulkee nykyisin sloganilla "The Rasta Blues Experience". Bändi näyttää reggae-yhtyeeltä törröttävine päähineineen, ja paljolti sellaiselta myös kuulostaa. Juontavathan reggaenkin juuret Afrikkaan, erityisesti Etiopiaan.
Syvempi Afrikka-ymmärtämys on voimistanut Corey Harrisin musiikin yhteiskuntakriittistä ulottuvuutta. Sanoituksissa liikutaan muun muassa sosiaaliavustusten jonossa ja aina ajankohtaisesti piruillaan ihmisyyden sivuun sysääville rahan jahtaajille. Reggae-historia tuntee tämän asenteen. Lajin suurin legenda Bob Marley pohti kitkerästi yhteiskuntaa ("Rat Race", "War"), Burning Spear haki voimaa kipeästä menneisyydestä ("Slavery Days") ja Peter Tosh puuttui tiettyihin nautintoaineisiin liittyvään sääntelyyn ("Legalize It").

Corey Harris &
The 5x5 Bandin konsertti Washington DC:n Blues Alley -klubilla käynnistyikin sopivasti instrumentaalitulkinnalla Marleyn hymnistä "Redemption Song".

Kappaleiden tekstit ovat avainasemassa, joten kuuntelija ehti jonkin aikaa olla todella hyvillään Harrisin laulusondin selkeydestä - kunnes jokin meni pahasti vikaan. Coreyn laulumikki alkoi saada aikaan todella vakavaa feedbackia, jonka takia käytännössä kaksi biisiä meni harakoille. Vähiten kiusaantuneita välikohtauksesta eivät olleet soittajat itse.

Suurin osa kokoonpanon ohjelmistosta on modernisoitunutta afrikkalaista kansanmusiikkia; ilmaisu muistuttaa jännittävällä tavalla siitä mistä blues, jazz, funk, soul ja kaikki muut 'mustana musiikkina' tuntemamme lajit ovat saaneet alkunsa. Laulumelodioiden nopeat triolit puolestaan ovat periytyneet suoraan rap- ja hiphop-artisteille.
Blues Alley sijaitsee nimensä
mukaisesti kujalla.