Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Dani Wilden kipakka debyytti

20.5.2008

Englantilainen kitaristi-laulaja pääsee ensilevyllään "Heal My Blues" väläyttelemään soulahtavaa osaamistaan. Albumi on mukava paketti, mutta parikymppinen nainen kaipaa vielä rutkasti kokemusta.

Tunnustan heti alkuun, että en kovinkaan paljoa perusta siitä, kun valkoiset nuoret naiset yrittävät kuulostaa laulaessaan itseään tummemmilta. Itse asiassa kyseinen ilmiö aiheuttaa lähes poikkeuksetta närästysoireita. Ennakkomainonnan mukaan
Dani Wilde kuulostaa erehdyttävästi soul-idoleiltaan, joten…
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Wilde on tosin omaksunut esikuviensa laulutyylin siinä määrin hyvin, että onnistuu kuulostamaan jopa luonnolliselta. Kai sitä voisi kutsua hänen omaksi tyylikseen? Käynkin siis avoimin mielin tutustumaan hänen "Heal My Blues" -debyyttiinsä.

Netistä löytyvän tiedon mukaan Dani Wilde on nyt 21-vuotias - kansikuvien perusteella olisin arvellut häntä nuoremmaksikin. Hänen äänensä kuulostaa kuitenkin varsin kypsältä ja soul-maneerit ovat hyvin hallussa. Myös kitaristina Dani on varsin kelvollinen. Onpa hän kirjoittanut suurimman osan levyn piiseistäkin. Pari vuotta nuorempi pikkuveli
Will "Harmonica" Wilde on puolestaan jo yhdeksäntoistavuotiaana tiukka harpisti; soitto saakin levyllä enemmän tilaa kuin siskon kitarointi. Muun soittajakatraan muodostavat Rufin studioukot, joten homma toimii kautta levyn mallikkaasti.

Levyn avaa joron jäljillä seikkailevan miehen perään huhuileva "Bring Your Loving Home To Me", jonka tekstissä mainitaan paheksuttu, mutta silti laajalti käytetty F-sanakin. Kyseiselle termille on blues-piiseissä keksitty vuosien saatossa monia synonyymeja, mutta tällä kertaa mennään suoraan asiaan. Kitarasoolon lisäksi avauspiisissä kuullaan myös
Morg Morganin maukas Hammond-soolo. Dani oli studiossa vastustanut Thomas Rufin ideaa urkusoolosta, mutta joutunut lopputuloksen kuultuaan muuttamaan mielipidettään.

Rennosti rokkaava "Heal My Blues" tuo mieleen "Firen" ja astetta rankempi "Come Undone" sisältää mallikkaat harppu- ja kitarasoolot Wilden sisaruksilta. Levyn ensimmäinen balladi "I Love You More Than I Hate Myself" päästää Danin todella tulkitsemaan esikuviensa hengessä. Hän soittaa myös tunteikkaan kitarasoolon, jonka ohella Willin
Charlie Musselwhite -tyyliselle harputtelullekin annetaan runsaasti tilaa. Levylle oli ollut kuulemma tulossa enemmänkin balladeja. Thomas Ruf oli (onneksi) puuttunut asiaan ja kehottanut vaihtamaan jokusen niistä nopeampiin piiseihin. Tämän mahtikäskyn ansiosta levylle päätyi myös Junior Wellsin "Little By Little" - jonka Dani oli kuullut ensimmäistä kertaa neljätoistavuotiaana Susan Tedeschin keikalla.

Vaikka Danin omat piisitkin pyörivät aika pitkälti saman aihepiirin ympärillä, on
John Lee Hookerin "In the Mood" ilman muuta mielenkiintoinen piisivalinta nuoren naisen laulettavaksi. Tämä laulu saa varmasti monen vanhemman herrasmiehen virnuileman toiveikkaasti - olkoonkin ettei Dani onnistu siihen oikein mitään uutta tarjoamaan. Hänen versiotaan tulee väkisinkin verranneeksi Bonnie Raittiin (joka levytti sen Hookin itsensä kanssa duettona). Ainakin allekirjoittanut kallistuu Raittin kypsemmän tulkinnan puoleen.

Thomas Ruf ei karsinut levyltä kaikkia balladeja. Spontaanisti yhdellä liveotolla äänitetty "I´m Going Down" on vanha
Rose Roycen hitti ja levyn päättävä "People Like You" puolestaan on Danin oma piisi. Kaikissa näissä Dani pääsee näyttämään vahvaa soul-osaamista ylitunteikkaissa laulutulkinnoissaan.

Akustinen "Slow Coach" erottuu levyn muusta materiaalista edukseen, suorasukaisesti vihjaileva "I Want Your Lovin´" rullaa letkeästi ja levyn rankimmin rokkaava raita on puolestaan "Testify". Nämä kolme rallia lisäävät mukavasti sävyjä kokonaisuuteen, joten kyseessä on aivan mainio paketti. Dani Wilde kiertää tämän vuoden maailmaa osana
Blues Caravan -kiertuetta. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, minkälaisen seuraajan hän debyytilleen tekee, kunhan eväänä on rutkasti lisää kokemusta tien päältä.

MARKO AHO


Dani Wilde: Heal My Blues. Ruf Records, 2008

Dani Wilde (laulu, kitara), Morg Morgan (koskettimet), Will Wilde (huuliharppu), Mike Griot (basso), Denis Palatin (rummut)

Vierailija: Ian Parker (kitara)


Linkit:
Dani Wilde, Blues Caravan, Bonnier Amigo