(c) 2007 Blues-Finland.com
Dave Arcari - alt.bluesia
Skotlannista


23.2.2007

National-kitaraa komentava laulaja-lauluntekijä tarjoaa vaihtoehtoja kaupallisuuteen kyllästyneille. Skotti julkaisi helmikuun alussa tinkimättömästi itsensä näköisen sooloalbumin ”Come with Me”.


”Seitsemän tai kahdeksan vuoden ikäisenä tapasin rämpyttää isäni kitaraa käyttäen vanhaa kolikkoa. Kerran päällystin skitan foliolla saadakseni sen näyttämään sähkökitaralta!

Kymmenisen vuotta myöhemmin löysin
Bob Dylanin ja Neil Youngin. Vasta silloin hankin oman akustisen ja rupesin katusoittajaksi Glasgow’n keskustassa. En tuntenut kuin kaksi ensimmäistä värssyä David Bowien ”Space Odditysta”. Niinpä toistelin niitä pari tuntia, kunnes sain kasaan riittävästi rahaa viettääkseni loppupäivän pubissa…”
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Grand Blues
Audiodivari
Rytmi
Dave Arcari
(c) Jimmy Herd
Näin alkoi Dave Arcarin ura. Skottilainen National-kitaraa soittava alt.bluesin laulaja-lauluntekijä julkaisi ensimmäisen kokopitkän albuminsa ”Come with Me” helmikuun 5. päivänä. Catfish Keithiä ihaileva Dave jätti Skotlannin vuoden bändiksikin nimetyn Summerfield Bluesin vuonna 1996 siirtyäkseen soolouralle. Pian hän kuitenkin johti uutta yhtyettä, The Radiotonesia. Ensimmäisen soolotuotoksen, ”Blue Country Steel” –EP:n, julkaisu venyi vuoteen 2004. Kaksi vuotta sitten Dave oli Viron Augustibluus-festarin pääesiintyjä. Hän myi paikan päällä enemmän levyjä kuin kukaan sitten vuoden 1993 – enemmän kuin Phil Guy ja Pepe Ahlqvist yhteensä.

”Koetin hieman kepillä jäätä ’Blue Country Steelillä’. Olin vielä silloin keskittynyt bändiin ja halusin selvittää yleisön kiinnostusta soolotavaraan”, Dave sanoo. ”The Radiotones on ihan mahtava, mutta kavereilla ei ole henkilökohtaisten kiireidensä takia mahdollisuutta laajamittaiseen keikkailuun. Itse taas saan elantoni musiikista. Viime huhtikuusta asti olenkin panostanut sooloiluun täysillä.”

The Radiotones voi hyvinkin vielä julkaista uutta materiaalia, mutta todennäköisesti vain internetissä jaettavassa muodossa. Daven mukaan bändi ei tee niin paljon keikkoja, että cd:n tekeminen olisi kannattavaa. Levyjen konserttimyynti on helpoin ja tuottavin tapa, ja kaikki levymyynti onkin lopulta kiinni artistin näkyvyydestä – saadakseen hyvää näkyvyyttä lehdistössä on esiinnyttävä livenä. Daven tapauksessa se tarkoittaa reissaamista ympäri Britanniaa pakettiautossa. Hänen mielestään elävän musiikin skene on nykyisin varsin eloisa. Ei edes Skotlannissa vuonna 2006 voimaan tullut tupakointikielto ole pystynyt vaikuttamaan negatiivisesti. Oikeastaan pienet paikat näyttävät vetävän jopa enemmän yleisöä.

”Luulen, että netistä ladattava musiikki – usein ilmainenkin – on vaikuttanut yleisömäärien lisääntymiseen. Fanit hakevat lisäarvoa ja saavat sitä keikoilla”, Dave selvittää. ”Myös akustinen ja roots-musiikki ovat lyömässä läpi yhä vahvemmin. Monet etsivät vaihtoehtoa isojen levy-yhtiöiden ja osakkeenomistajien yllyttämien radioasemien tyrkyttämälle listamusiikille ja kaupalliselle materiaalille. Halutaan musiikkia ja luovuutta!”

Blind Willie Johnson, Bukka White ja Catfish Keith ovat Dave Arcarin suurimmat suosikit, mutta myös countryn ja rock & rollin nimet kuten Johnny Cash, Gene Vincent, Eddie Cochran ja Hank Williams iskevät. Bloodshot Recordsin alt.country-tuotanto lukeutuu myös kuuntelulistalle. Nykymusasta kolahtavat muun muassa The White Stripes, Seasick Steve ja Alabama 3.

Come with Me

Dave Arcarin albumi ”Come with Me” sisältää 14 kappaletta. Osa niistä on julkaistu aiemmilla levyillä. Uutuus ei ole kuitenkaan kokoelmalevy, vaan vanhoistakin biiseistä on uudet, ”kypsemmät ja kehittyneet” versiot. Kiekolta löytyy cover-matskuakin:
Mississippi John Hurtin ”Stagolee”-siivun hän soittaa epätyypillisesti sormilla näppäillen ja tavallisella akustisella kitaralla. Myös Blind Willie Johnsonin kaksi kappaletta saavat Arcari-käsittelyn.
”En soita paljon covereita, mutta Blind Willien kappaleet ovat henkilökohtaisia suosikkejani, ja niitä pyydetään usein keikoilla”, Dave juttelee. ”Stagolee on puolestaan villi kortti; sitä on tullut soitettua after-show –bileissä, eikä se kuulu livesettiini. Minun piti myös perustella itselleni pienen Collings-kitaran hankkiminen – äänitin biisin sitten sillä!”

”Come with Me” on aitoa paholaisen musiikkia, mihin viittaa jo albumin nimi ja kansitaidekin. Sarjakuvamaisessa etukannessa naisena esittäytyvä paholaishahmo maanittelee kuulijaa mukaan Dave Arcarin johtamalle matkalle Mississipin deltalta countryn, rockabillyn ja punkin kautta Skotlantiin.
Monet ainekset yhdistyvät täyteläiseksi keitokseksi, joka omalla hauskalla tavallaan on vertailtavissa J. Karjalaisen viimevuotiseen menestyslevyyn – tämähän on Ylämaan-Teukka!

Levy on häpeilemättömästi tekijänsä näköinen. Mies soittaa riittävän taitavasti mutta rupisesti, eivätkä lauluosuudetkaan taatusti ole salonkikelpoisia. Siinä piilee koko teoksen juju – sävelet kumpuavat alkuvoimaisesti ja täydellisen aidosti skottiruutuisesta sisikunnasta. Välillä särähtelevät ärrätkin jäljittelemättömän sympaattiseen ylämaan tapaan.

Mies ja kitara –kokoonpanolla levytetyllä teoksella on tietenkin riskinsä. Neljätoista biisiä ja lähes tunti samassa soundimaailmassa on monelle kuulijalle aivan liikaa. Jotkin kappaleet ovat bluesille ominaisesti hieman päämäärätöntäkin rypemistä, mutta toisaalta ”Red Letter Bluesin” kaltaiset tarttuvat menopalat jaksavat pitää jännitettä yllä.

Toivelistalla matkailua ja keikkoja


Stuart Turner kirjoittaa äskettäisessä Bluesinlondon.comin konserttiarviossa: “Hän hallitsee lavaa eläväisemmin kuin kukaan näkemäni blues-esiintyjä. Vähän kuin Joe Strummer vuonna 1977, mutta resonaattorikitaran kanssa. (…) Tämä mies rakastaa työtään.” Näin ollen Daven tulevaisuuden toive ei yllätä: ”Lisää keikkoja!”

”Toivon pääseväni Australiaan ensi vuonna. Myös Viroon olisi mukava palata, ja voisin yhdistää matkan keikkoihin Suomessa, Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa”, hän lisää. ”Uskon, että eurooppalainen ja pohjoismaalainen yleisö voisi kiinnostua musiikistani!”

Dave Arcari pitää keväällä yllä tiivistä keikkatahtia Britanniassa ja Irlannissa. Maaliskuussa on lisäksi tiedossa parin viikon rupeama Yhdysvalloissa.

ANDRES ROOTS & PASI TUOMINEN


Linkit:
Dave Arcari, Dave Arcari MySpace