Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Dr Johnin loitsuissa on tehoa

15.12.2008

Yhdysvaltain pääkaupunki on otollinen ympäristö esitellä kannanottojaan, mutta Dr John & The Lower 911:n konsertti Blues Alleyllä oli tiiviisti ja laaja-alaisesti voodoo-tohtorin uraa esitellyt kokonaisuus.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Joulushop
Dr John (Mac Rebennac) merkitsee monelle "Such a Night" -klassikkoa riemulla tulkitsevaa keikaria Martin Scorsesen elokuvassa "The Last Waltz". Erityisesti sille tampiolle Washington DC:n Blues Alley -klubin katsomossa, joka katsoi asiakseen karjua kesken kaiken: "Hei Tohtori, soita se biisi siitä leffasta Last Dance!"

"Mistähän mahdat puhua", New Orleansin voodoo-tohtori vastasi lakonisesti. Tulisieluinen rumpali
Herman Ernest III ei reagoinut yhtä säyseästi, vaan hän oli vähällä painella yleisön joukkoon selvittämään asiaa häirikön kanssa...

Välikohtaus saattoi olla yksi syy sille, ettei kyseisellä keikalla kuultu Dr Johnin kenties tunnetuinta kappaletta. Tulkintoja Tohtorin pitkän uran muista huippukohdista saatiin kuitenkin nauttia. "Cabbage Head" edusti hienosti tarinoivaa, neworleansilaista laulaja-lauluntekijäperinnettä. "Right Place Wrong Time" puolestaan sai keikan lopussa joka ainoan katsojan nousemaan penkeistään ja hytkymään Dr Johnin ja
The Lower 911:n lumoavan rytmin tahdissa.

Dr John ei ollut siis lähtenyt protestilaulajan tavoin pääkaupunkiin pelkästään esittämään kannanottojaan. Niitä nimittäin löytyy viimeisimmältä "
City That Care Forgot" -levyltä. Kesällä ilmestynyt ja parhaillaan Grammy-palkintoon ehdolla oleva albumi on tunteikas ja kirpeä vetoomus Katrina-hurrikaanin jälkilöylyissä edelleen hikoilevan New Orleansin puolesta.

"Time for a Change" oli paitsi yksi Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi valitun
Barack Obaman vaali-iskulauseista myös Tohtorin viimeisimmän levyn yksi avainkappaleista. "En tiedä, inspiroiko kappaleeni Obamaa, enkä oikeastaan välitäkään. Hänen voittonsa tuntui joka tapauksessa niin hyvältä", Dr John sanaili muutaman kilometrin päässä Valkoisesta Talosta.

"City That Care Forgot" -albumin kappaleista Blues Alleylla toimivat myös presidentti
Bushia säälimättä tölvivä "Say Whut?" ja toiveikas "Keep on Goin'". Armeijan maastolippiksellä verhoiltu pääkallo Tohtorin pianon päällä on paljon kertova palanen rekvisiittaa.

Funk oli pinnassa

Blues, jazz ja erityisesti funk yhdistyvät Dr John & The Lower 911:n käsittelyssä vastustamattomaksi kokonaisuudeksi. Funk oli puhtaimmillaan keikan avanneessa, raisussa biisissä "Keep the Music Simple". Varsinkin 'peukutuksen' hallitsevan basistin
David Barardin kuviot olivat meheviä: aivan kuin mies soittaisi jatkuvasti sooloa!

Herman Ernest III on hyvä esimerkki New Orleansin kuuluisasta rumpaliperinteestä. Komea rumpusoolokin irtosi, vaikka työasento selkä aivan klubin seinässä kiinni tuntui hieman häiritsevän miestä. Välillä hän toimi lähes rap-tyylisenä tuplaajana yhtyeen laulusolistille. Kitaristi
John Fohl soitti tyylikkäästi ja nöyrästi riffitellen. Tilaa kitarasooloille ei ollut paljon.

Dr John saattaa olla jo liikkeissään verkkainen. Se ei kuitenkaan estänyt häntä yltymästä omaperäisiin tanssikuvioihin - jo toisessa biisissä. Hän soittaa tutusti sekä pianoa että Hammondia, ajoittain samanaikaisestikin. Tohtori vaikutti hieman nuhaiselta, mutta kuuluisa, hieman nariseva lauluääni oli silti voimissaan.

Yksi viimeisimmän levyn merkittävimmistä tunnuspiirteistä on se, että Dr Johnia ja hänen trioaan säestää vahva puhallinsektio ja valtava joukko vierailevia muusikoita
Willie Nelsonista ja Eric Claptonista lähtien. Blues Alleyn pieni stage asettaa kuitenkin ehtonsa kokoonpanon pääluvulle. Niinpä pääkaupungissa kuultiin kompakti, artistin uraa laaja-alaisesti esitellyt konsertti.

PASI TUOMINEN
Washington, D.C.

Kuva ©
Aigars Lapsa


Dr John & The Lower 911. Blues Alley, Washington, D.C., 12.12.2008

Dr John (laulu, kosketinsoittimet), John Fohl (kitara, taustalaulu), David Barard (basso, taustalaulu), Herman Ernest III (rummut, taustalaulu)


Linkit: Dr John
kotisivu ja MySpace, Blues Alley

- - - - -

ILMOITUS

Dr Johnin tuotantoa CDON.COM-verkkokaupassa!

Bluesia soittoääneksi Buumi.netistä

Muddy Waters: Hoochie Coochie Man
B.B. King: Sweet Little Angel
Blues Brothers: Soul Man
Eric Clapton: Bell Bottom Blues

- - - - -

Artikkelien etusivulle
KUVA © Aigars Lapsa