Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Päällikkö on puhunut hyvin
 
9.4.2008
 
"West Side Strut" on Chicago Bluesin moderni klassikko. Asialla on Eddy "The Chief" Clearwater nimekkäine tukijoukkoineen. Ronnie Baker Brooks tekee hienoa työtä tuottajana ja muusikkona.
 
Jo albumin nimi "West Side Strut" johdattelee kuulijansa yhteen bluesin kehdoista, Chicagon läntisiin kaupunginosiin. Siellä kasvoi muusikoksi monen muun kovan nimen tapaan
Eddy "The Chief" Clearwater. Uutukaisen Chicago-pommin vierailijat vievät yhä tiukemmin tuulisen kaupungin maisemiin: harppusuuruus Billy Branch, laulaja Jimmy Johnson.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Clearwater, 73, on joukkoineen saanut aikaiseksi Chicago Bluesin modernin klassikon. Levy ei ole pelkästään musiikillisesti erinomainen, vaan sen koostuminen suurimmaksi osaksi originaalimateriaalista nostaa sen merkitystä entisestään. Eivätkä lainatkaan ole hullumpia. Kekseliäällä versiolla klassikosta "Walking Through the Park" loistavat rumpali Maurice "Moe" Taylor ja pianon äärellä riehuva Daryl Coutts. Muddy Waters –cover on asiaankuuluva, sillä Eddie Harringtoniksi syntynyt artisti johti taiteilijanimensä juuri tästä Chicago Bluesin supertähdestä. Syvällä tunteella soi myös usein versioitu Lowell Fulsonin "Trouble, Trouble".
 
Vaikka albumin muusikkokaarti on väkivahva, on pääosassa Clearwater vasenkätisesti ja usein intiaanipäähine päässä (Eddyn suonissa virtaa isoäidiltä perittyä Cherokee-verta) soittama sähkökitara. Clearwaterin laulu ei ole salonkikelpoista rallattelua, vaan härskin aidosti ilmoille kajahtavaa korahtelua.
 
Enimmäkseen raisuun menoon tuo vastapainoa akustinen "Came Up the Hard Way". Clearwater ja
Ronnie Baker Brooks vetävät kappaleen kahden blues-sukupolven vuoropuheluna. Biisi kertoo tarinaa bluesin maalaisjuurista ja sen myöhäisemmästä sähköistymisestä Chicagossa; sanomaa syventävät tempon vaihdokset sekä lauluvuorojen vaihdot alabamalaisen veteraanin ja blues-suuruuksien keskelle syntyneen nuoremman kyvyn kesken. Ronnien ei ole totisesti tarvinnut etsiä esikuvia kaukaa, sillä hänen isänsä on tälläkin levyllä vieraileva Chicago-sankari Lonnie Brooks.
 
Syvät, hitaat bluesit ovat todellista herkkua. Puhallinsektion ja varsinkin
Dennis Taylorin saksofonisoolon kuorruttama "Gotta Move on" iskee luihin ja ytimiin riipaisevine lyriikoineen. "Do unto Others" –slovarilla vierailee laulussa viimekertaisissa Grammyissa ehdokkaana ollut soul-mies Otis Clay.
 
"They Call Me the Chief" on Chicago Bluesille ominainen pullistelunumero. Siinä Clearwater esittelee itseään sellaisella sopivan arrogantilla itsetunnolla, josta monen räppärin/hiphopparin sopii ottaa mallia. Meno-osastolla merkittäviä biisejä ovat myös Eddyn ja Lonnien 40-vuotista ystävyyttä reteästi juhlistava "Too Old to Get Married" sekä levyn avaava ja kuuntelijan heti kättelyssä tuolilta pudottava "A Good Leavin' Alone". Levyn lopetus "A Time for Peace" on lukuisien muiden blues-teosten tavoin ylistys musiikinlajin gospel-juurille.
 
Alligator Recordsin julkaiseman levyn on tuottanut Ronnie Baker Brooks. Bluesin nuoreen polveen lukeutuvan miehen panosta korostaa myös näyttävä työskentely laulajana ja kitaristina – saapa hän soolokitaristin hatunkin päähänsä "Hypnotized"-tykityksellä. "Hieno blues-mies ja verraton tuottaja", suitsuttaa itse Clearwater albumin kansiteksteissä.
 
Eddy "The Chief" Clearwater osoittaa uudella levyllään kuuluvansa Chicago Bluesin ykkösketjuun. "West Side Strut" on tässä tyylisuunnassa mitä aidointa ainesta, jättäen silti tilaa slovareiden, akustisuuden ja rämeisemmän soinnin ("Rock-a-Blues Baby") tuomalle sävykkyydelle. Perusteos, jonka ei tule puuttua Chicago Bluesin ystävän kokoelmasta.
 
PASI TUOMINEN
 
 
Eddy "The Chief" Clearwater: West Side Strut. Alligator Records, 2008
 
Clearwater (kitara, laulu), Ronnie Baker Brooks (laulu, kitara), Daryl Coutts (koskettimet), Carlton Armstrong (basso), Maurice "Moe" Taylor (rummut)
 
Dennis Taylor (saksofoni), Steve Herrman (trumpetti ja puhallinsovitukset), Earnest Williamson (klarinetti ja taustalaulu), Jean-Christopher Leroy (lyömäsoittimet), Jackie Johnson, Marion Boyce, Stacey Hall, Valencia Robinson, Vicki Loveland (taustalaulu)
 
Vierailijat: Billy Branch (huuliharppu), Lonnie Brooks (kitara, laulu), Otis Clay (laulu), Jimmy Johnson (laulu)
 
Tuottaja: Ronnie Baker Brooks
 
 
Linkit:
Eddy Clearwater, Ronnie Baker Brooks, Alligator Records, Bonnier Amigo
 
- - - - -
 
"West Side Strut" on saatavissa
CDON.COM-nettikaupasta.