(c) 2007 Blues-Finland.com
Elvin Bishopin hurja joukko

12.8.2007

Livelevy "Booty Bumpin'" on lopullinen näyttö kauheita kokeneen artistin comebackista. Huumorilla ja itseironialla höystetyllä levyllä soittaa Bishopin lisäksi mielenkiintoinen galleria eri instrumenttien taitajia.

Karmeista henkilökohtaisista tragedioistaan toipunut
Elvin Bishop palasi kuntoon vuoden 2005 albumillaan "Gettin' My Groove Back". Kuin varmemmaksi vakuudeksi samainen Blind Pig Records on nyt julkaissut livetaltioinnin "Booty Bumpin'", joka antaa kuulijoilleen vedenpitävät todisteet entisen Butterfield Blues Band -kitaristin keikkakunnosta. Miehen nykyinen bändi on myös verraton.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM - blueslevyt
Butterfield-komennuksensa jälkeen Bishop sai aikaan kovimman hittinsä "Fooled Around and Fell in Love" (1975). Moni muistaa myös tarttuvan country-henkisen renkutuksen "Fishin'" (1974). Hempeydestä ja kepeydestä ei voi puhua Elvinin lähihistoriaa tarkasteltaessa: sekä hänen tyttärensä että ex-vaimonsa murhattiin brutaalisti 2000-luvun alussa.

Grooven uudelleen löytyminen on kuitenkin ilmeinen Elvin Bishopin, 64, nykytouhuissa. Tekemisestä paistaa hyväntuulisuus ja työskentelyn ilo. Väriä kokonaisuuteen tuo Bishopin yhtyeen mielenkiintoinen henkilögalleria. Sormiomies
Steve Willis on kuin ahavoitunut sheriffihahmo suoraan John Fordin lännenelokuvasta. Puhaltaja Ed Earley on hurjannäköinen kaveri Louisianan kosteilta rämeiltä. Bobby Cochran - jota ei tule sekoittaa samannimiseen kitaristiin ja Eddie Cochranin veljenpoikaan - on puolestaan rempseä lyömäsoittaja, jonka lauluääni vetää vertoja jopa soulin huipuille.

Kalifornian Newcastlessa viime joulukuussa taltioidun bändin soundi on makeimmillaan, kun Willis tarttuu haitariin ja antaa sen keskustella Earleyn pasuunan kanssa.
Albert Kingin ja Jimmy Rogersin bändeissä soittaneella Willisillä on kerrassaan pistämätön ajoitus. Paras esimerkki kokoonpanon omaleimaisesta soinnista on viimeisimmältä studiolevyltäkin tuttu kappale "I'll Be Glad", jonka on oltava yksi viime vuosien parhaista rytmimusiikin originaaleista. Vastustamattomasti rullaavan kappaleen laulaa Cochran. Hän on kirjoittanut biisin yhdessä Bishopin kanssa.

Mainittuja 70-luvun hittejä ei "Booty Bumpin'" -levyllä kuulla, vaikka ne kuuluvatkin edelleen keikkaohjelmistoon. Viime vuonna näkemälläni keikalla "Fooled Around and Fell in Love" -biisistä kuultiin tosin vain pari värssyä, jotka nekin oli sulautettu versioon
Don Gibsonin kirjoittamasta ja sittemmin Roy Buchananin kuolemattomaksi tekemästä balladista "Sweet Dreams". Sen sijaan Bishop-originaalit kuten "Stomp" ja "Stealin' Watermelons" ovat seuranneet miestä uutuuslevylle aina runsaan 30 vuoden takaa.

"Gettin' My Groove Back" -albumin profiilikappale "What the Hell Is Going on" kuullaan uutuuslevyllä nyt elävänä versiona. Studiovedossa mukana ovat vain laulu ja sähkökitara, mutta toimiipa biisi oivallisesti bändikokoonpanollakin. Avausbiisi "Stomp" ja loppupuolen "Belly Rubbin'" ovat instrumentaaleja, joilla koko iso yhtye pääsee esittelemään parasta osaamistaan. Cochranin lisäksi myös Willis ja Earley laulavat levyllä yhden kappaleen mieheen.

Elvin Bishopin ja hänen yhtyeensä meno livenä on härskiä, siinä on räkää ja rosoisuutta. Nokkamies itse on tämän asenteen kulminaatio; kitarointi on raakaa sekä sliden kera että ilman, ja miehen laulu on täydellisen kaunistelematonta. Sisäsiistiä bluesia kaipaavat älkööt vaivautuko.

Hurtin huumorin lisäksi Bishopilta löytyy myös itseironiaa. Loppupään "Blue Flame" on rauhallinen, mutta valinnalle on syynsä. Elvin toivoo, että yleisökin alkaisi illan vanhetessa ottaa easysti. Näin kaikki pääsisivät suuremmalla todennäköisyydellä turvallisesti kotiin. Bishop heittää kaneetin: "Rehellisesti sanoen meillä ei ole kovin paljon faneja. Meillä ei ole varaa menettää teistä yhtäkään!"

Ei hätää, herra Bishop. Tämän albumin ansiosta ihailijoita tulee lisää.

Elvin Bishop: Booty Bumpin'. Blind Pig Records, 2007

Bishop (kitara, laulu), Bobby Cochran (lyömäsoittimet, laulu), Steve Willis (piano, haitari, laulu), Ed Earley (pasuuna, laulu), Evan Palmerston (basso), Mike Schermer (kitara)

Vierailijat: Daniel Castro (kitara), John Nemeth (huuliharppu)

Tuottaja: Elvin Bishop


Linkki:
Elvin Bishop @ Blind Pig Records