(c) 2006 Blues-Finland.com
Pyörällä Sipoosta Indianaan

8.12.2006

Esa Kuloniemen soololevy "The Legend of Bicycle Bronson" on musiikillisia rajoja kunnioittamaton matka. Albumi on laadukas omakuva, joka ei päästä kuulijaansa helpolla.

Polkupyörä on mainio kulkuväline. Se on moottoroituihin härveleihin verrattuna hitaahko, mutta siitä metka peli, että sillä kulkiessa ehtii nähdä huomattavasti enemmän. Näin myös puseroon tarttuu rutkasti erilaisia vaikutteita. "The Legend of Bicycle Bronson" esittelee paitsi
Esa Kuloniemen artistista laatua myös niitä moninaisia aineksia, joista hänen ilmaisunsa koostuu.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Ram-Bam Records
Levyllä on totisesti matkan tunnelmaa. Avausbiisi "Fais Do-Do Pt 1" on mukaansa imaiseva lentoonlähtö. Välillä pysähdytään Intiassa, välillä Pohjois-Amerikan rap-ghetoissa, mutta kuullaan välillä tuttua roots-tavaraakin. Matkaa taitetaan myös junalla: "Clean Train" on upean tiivistunnelmainen kansansävelmään pohjautuvaa raita, jossa kappaleen sovittaneen Kuloniemen älykäs akustinen kitara säestää Sharon Lewisin ja Denise Brownin muhkeaa laulua.

Matkan country-henkinen etappi on myös levyn vahvaa osastoa. Tunnelmointi "Gary, Indiana" saa täyttymyksensä kotikaupungilleen omistetulla kappaleella vierailevan
Gary Primichin huuliharpusta. Mies instrumentteineen soittaa myös "The Hitman" -biisissä, joka on erittäin väkevä sekoitus räppiä, R.L. Burnsidea ja 70-luvun Shaft-meininkiä.

Varsinaista bluesia on levyltä turha etsiä, vaikka Esa alan ministerinä Suomessa tunnetaankin. Lähimpänä totuutta on raivokkaan tehokas "Fais Do-Do Pt 2", jossa vauhdista vastaavat varsinkin
Chuck ja Darick Campbellin steel-kitarat sekä Juha Litmasen rummut.

Reissumiehen elämään kuuluu luonnollisesti kaipuu kotiin. Tätä podetaan albumin keskivaiheilla: haikea valssi "Oh My Rose" huokuu kaukokaipuuta. "Beehive in Budjonnovka" ei nimeltään eikä ilmaisultaan viittaa välttämättä Härmään, mutta sopisi hyvin vaikka kesäiseen tanssilavaympäristöön. Viidentoista musiikkikappaleen taival päättyy lopulta sipoolaistunnelmointiin "Gumbostrand".

Muutamaa kappaletta lukuun ottamatta albumin musiikki on Esa Kuloniemen omaa materiaalia. Tämä korostaa teoksen ilmeistä omakohtaisuutta. Tiiviin henkilökohtaisuuden kääntöpuoli on sen monitahoisuuden asettama haasteellisuus kuuntelijalle - albumi sisältää musiikkia moneen lähtöön, mutta ei välttämättä moneen makuun.

"The Legend of Bicycle Bronson" on musiikillisesti kansainvälisen tason albumi. Se on
Antti Alangon tyylikästä kansitaidetta myöten laadukas, sydämellä toteutettu omakuva. Tyytyväisimmän yleisönsä tämä kuulijalle vaativa levy löytää varmasti musiikin ammattilaisten ja asialle syvällisesti omistautuneiden harrastajien keskuudesta.
The Legend of Bicycle Bronson According to Esa Kuloniemi, Bluelight Records, 2006

Esa Kuloniemi (kitarat, mandoliini, basso, tamboura)

Chuck Campbell (steel-kitara), Darick Campbell (steel-kitara), Aija Puurtinen (basso, sireeni, koskettimet), Juha Litmanen (rummut), Phil Campbell (kitara), Gary Primich (huuliharppu), Timo Hietala (koskettimet, basso, ohjelmointi, orkestrointi), Chendrima Haldar (laulu), Somnath Nandi (tabla), Jimmie "Bluesman" Lawson (rap), Mikko Oinonen (piano, ohjelmointi), Sharon Lewis (laulu), Denise Brown (laulu), Mauri Saarikoski (viulu), Tapio Vaismaa (viulu), Hannu Vasara (viulu), Minna Kangas (viulu), Reija Bister (harppu), Mikko Pettinen (trumpetti), Mongo Aaltonen (lyömäsoittimet)

Tuottajat: Esa Kuloniemi ja Mikko Oinonen

- - - - -

Levyn voi ostaa
CDON.COM -nettikaupasta.