Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2007 Blues-Finland.com
Telecaster Combolta uutta ja vanhaa

20.12.2007

Jo 80-luvulla säväyttäneeltä kotimaiselta Chicago Blues -yhtyeeltä on julkaistu paluualbumi "Twenty Years After". Levynjulkaisukeikalla Helsingissä oli juonessa mukana myös Cat Lee & Co.

Gyan Dookie & Telecaster Combon esiintyminen syksyn ensimmäisellä Ghetto Blues -klubilla oli yhtyeen ensimmäinen veto kahteenkymmeneen vuoteen. Paluun kunniaksi Finnish Blues Society (FBS) on julkaissut Blue North -merkillään yhtyeen vanhat levytykset "Twenty Years After" -nimisellä CD:llä.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Blues-lahjavinkkejä!
Neljäntoista raidan albumi sisältää kaikki bändin vuosina 1984 - 85 äänittämät studiokappaleet. Klassikkomateriaali on täydennetty uusilla äänitteillä: mukana on kuusi uutta, marraskuussa 2007 purkitettua studiokappaletta sekä yksi livetallenne mainitulta Ghetto Blues -keikalta.

Telecaster Combo syntyi vuonna 1984 Gyan Dookien ja basisti
Mitja Tuuralan opiskellessa Sibelius-lukiossa. Remmiin liittyivät silloinen kitaranopettaja Ykä Putkinen ja harpisti Helge Tallqvist. Ensimmäisellä keikalla rummuissa hääri joku J. Karjalainen, josta Dookien sanoin ei sittemmin ole mitään kuulunutkaan. Telecaster Combon rumpaliksi vakiintui Heikki Tikka.

Mukavasta suosiosta huolimatta yhtyeen aktiiviura jäi muutamaan vuoteen. Levytysten määräkin oli vähäinen. Muistoksi jäi oikeastaan vain Blue Northin julkaisema EP-levy.

"Gyan Dookie & Telecaster Combon päämääränä oli tavoittaa Chicagon merkittävimmän levy-yhtiön Chessin 50-luvun maaginen soundi", määrittelee
Honey Aaltonen juuri julkaistun CD-levyn kansiteksteissä. Hän tarkentaa, että yhtyeen tärkeimmiksi esikuviksi nousivat yhtiön menestyksekkäimmät blues-artistit Muddy Waters ja Little Walter.

Uutuuslevy sisältää kaksi Dookie-orginaalia sekä versioita esimerkiksi Muddyn, Little Walterin ja
Willie Dixonin kappaleista. Kiekkoa voi tilata Finnish Blues Societyn / Blues Newsin verkkosivuilta.

Blueslegendojen jalanjäljillä

Helsingin kulttuuriasiainkeskus ja Finnish Blues Society järjestivät Helsingin Malmitalolla keskiviikkona 19.12. konsertin, joka oli saanut nimen "Blueslegendojen jalanjäljillä". Tapahtuma toimi myös "Twenty Years After" -levyn julkaisukeikkana. Monien aikaisempien FBS:n järjestämien blues-iltojen tapaan menestys oli taattu: 200-paikkainen sali oli loppuunmyyty.

Telecaster Combo osoitti olevansa vireessä. Ei jäänyt epäselväksi, että kaverit tekevät töitä tosissaan. Tallqvistin huuliharppu on erittäin suuressa roolissa, ja syystä. Putkisen kitaroinnissa yhdistyvät tyylitietoisuus, tarkkuus ja tunne. Tuurala ja Tikka hoitavat rytmihommat laadukkaasti – joskin rumpali sai kerran orkesterinjohtajalta huumorilla höystetyn yrmyukaasin alettuaan soittaa eri kappaletta kuin muut…

Kysyy todella kovaa kanttia tulla elävän yleisön eteen heittämään "Hoochie Coochie Manin" kaltaista suunnatonta karismaa vaativaa materiaalia alkuperäisesittäjän tyyliä mukaillen. Gyan Dookiella sellaista kanttia on. Asiaankuuluva itsevarmuus ei rapissut, vaikka yleisö ei erityisen villisti tähän menoon mukaan lähtenytkään.

Viisikon sointi oli parhaimmillaan maltillisemmin etenevissä biiseissä (esimerkiksi Honey Bee) ja myös pienemmän laulu-kitara-basso -triokokoonpanon kappaleet (I Can't Be Satisfied) maistuivat makealle. Sen sijaan kovemmat rymistelyt (Hate to See You Go) jokseenkin söivät soundin hienovireisyyttä.

Konsertin avaajana toimi jamgrass-kvartetti
Cat Lee & Co. On harmi, ettei bändille riitä enempää keikkoja, siksi riemukasta heidän työskentelyään on seurata. Cättärien osuus oli tulvillaan luovuutta, huumoria, show'ta ja tekemisen iloa. Robert Johnsonia tangoksi sovitettuna – melkoinen oivallus!

Omat kappaleet eivät varmasti ole pienin tekijä Cat Lee & Companyn merkittävyydessä. Malmitalolla niistä loistivat erityisesti Honey Aaltosen "Little Miss Monster",
Stefanos Hirvosen "Stefanology" sekä basisti Timo Tuppuraisen säveltämä ja Miss Cat Leen sanoittama uutuus "Sunflower". Jälkimmäisestä kuultiin peräti kantaesitys.

Finnish Blues Society täyttää ensi vuonna 40 vuotta. Lisää asiallisia tapahtumia on varmasti luvassa.

PASI TUOMINEN


Gyan Dookie & Telecaster Combo: Twenty Years After. Blue North, 2007

Gyan Dookie (laulu, kitara), Ykä Putkinen (kitara), Helge Tallqvist (huuliharppu), Mitja Tuurala (kontrabasso), Heikki Tikka (rummut), Sasu Moilanen (rummut)

Tuottaja: Finnish Blues Society ry/Blue North Records

Blueslegendojen jalanjäljillä. Malmitalo, Helsinki, 19.12.2007

Gyan Dookie & Telecaster Combo: Gyan Dookie (laulu, kitara), Ykä Putkinen (kitara), Helge Tallqvist (huuliharppu), Mitja Tuurala (kontrabasso), Heikki Tikka (rummut)

Cat Lee & Co: Miss Cat Lee (laulu, huilu), Stefanos Hirvonen (kitara, ukulele, laulu), Timo Tuppurainen (kontrabasso), Honey Aaltonen (virveli ja symbaali). Vieras: Kari Kempas (huuliharppu)


Linkit:
Finnish Blues Society/Blues News, Gyan Dookie & Telecaster Combo, Cat Lee & Co, Malmitalo