(c) 2007 Blues-Finland.com
Brittiartistit tienristeyksessä

3.5.2007

Blues Caravan -vuodestaan toipuvat Ian Parker ja Aynsley Lister julkaisivat albumin mieheen. "Where I Belong" ja "Upside Down" käsittelevät Mississippi-kokemusten vauhdittamaa elämänmuutosta.

Tienristeyksissä maleskelu ja suunnan etsiminen ovat tunnetuimpia vertauskuvia bluesin folkloressa. Tässä tilanteessa ovat olleet myös brittiläiset
Ian Parker ja Aynsley Lister, jotka kuuluivat viime vuonna Ruf Recordsin masinoimaan, Mississipissä levyttäneeseen Blues Caravan -kokoonpanoon yhdessä Erja Lyytisen kanssa. Kokemus vaikutti molempiin kavereihin syvästi.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Audiodivari
Rytmi
Parker koki suorastaan löytäneensä itsensä, mistä kertoo jo uuden levyn nimikin "Where I Belong". Parker kuvaili viime lokakuussa äänitysten alkaessa: "Viimeisen vuoden aikana tekemäni Amerikan-matkat ovat vaikuttaneet minuun vahvasti. Minusta tuntuu, että musiikillinen fokukseni on terävämpi kuin koskaan."

Myös Lister oli vaikuttunut Mississipin-kokemuksesta. "Se oli hämmästyttävää. Kaikki tehtiin niin eri lailla kuin olin tottunut." Aynsleyllä näyttääkin menneen hieman pakka sekaisin. Siitä todisteeksi käy hänen uutukaisensa "Upside Down".

Ruf Records on bluesille omistautunut levy-yhtiö, mistä on todisteena muun muassa The Blues Foundationin sille viime vuonna myöntämä Keeping the Blues Alive -maininta. Toisaalta Ruf antaa artisteilleen avoimen mahdollisuuden risteyttää mitä erilaisimpia vaikutteita. Molempien brittien albumit ovat osuvia esimerkkejä tästä periaatteesta.

Kaverukset ovat juhlistaneet uusia levyjään "Double Vision" -yhteiskiertueella ympäri Eurooppaa.

Ian Parker: Where I Belong

Vaikka Parker tunsikin olonsa kotoisaksi Mississipissä, on uusi levy äänitetty viihtyisästi Cheltenhamissa. Soul, jazz ja pop kuvailevat levyä osuvimmin. Mutta ei tanakkaa bluesiakaan ole unohdettu; siitä pitää erityisesti huolta latautunut, yli seitsemänminuuttinen "Love So Cold".

"Sweet Singing Sirens" ja "Where I Belong" ovat vetävästi yksikertaisten riffien ympärille punottuja menopaloja. Tunnelma on tiiviimmillään singlenäkin julkaistulla soul-vetäisyllä "Your Love Is My Home". Biisin "Don't Hold Back" melodia on ajoittain varsin progahtava
Procol Harumin tai Wigwamin tyyliin.

Perinteitä kunnioittaen analogisesti äänitetyllä albumilla Parkeria säestävät muiden muassa basisti
Steve Amadeo ja rumpali Wayne Proctor, jotka muistetaan Blues Caravanin kiertuebändistä viime vuodelta.

"Where I Belong" -albumi ei jätä Ian Parkerin lahjakkuutta ja musiikillista intohimoa epäselväksi. Birminghamilainen on kirjoittanut materiaalinkin kokonaan itse. Ian profiloituu kernaasti blues-artistiksi, mutta ei suostu mukautumaan valtavirtaan. Hän näkee eri ainesten monipuolisen sekoituksen vievän musiikinlajia parhaiten eteenpäin.

Aynsley Lister: Upside Down

Listerin varhaisemmista levyistä esimerkiksi "Everything I Need"
(2001)on aivan mainio, ja hyvin nuorimies suoriutui Blues
Caravanin riveissäkin. Uuden pitkäsoiton myötä on kuitenkin
vaikea välttyä ajatukselta, että hän on - toivottavasti vain
väliaikaisesti - kadottanut punaisen langan. "Upside Down"
-julkaisulla on kohokohtansa, mutta kokonaisuus on melkoisen
valju. Kuullaan muun muassa outoa
Kinks- ja Oasis-sekamete-
lisoppaa. Osa kappaleista on suoranaista poppia, sanan kielteisessä
merkityksessä.

Lämpimistä tunteista kumpuavat balladit ovat mukava asia, mutta "Beautiful (Keiana's Song)" ja "Always Tomorrow" ovat blues/rock-artistilta turhan kepeää ja siistiä tavaraa. Sen sijaan Listerille tyypillisesti, soljuvan rajusti polkevat "Disorderly Me" ja "Find My Way Home" ovat levyn valkopilkkuja, ja lukeutuvat Lister-tuotannon kärkipäähän.

Luovuuden puutteesta ei Listeriä toki sovi syyttää. Kaikki biisit ovat lähteneet Aynsleyn omasta kynästä, joten toivo paremmasta huomisesta elää.

Ian Parker: Where I Belong. Ruf Records, 2007

Parker (laulu, kitarat)

"Morg" Morgan (koskettimet, taustalaulu, lyömäsoittimet), Steve Amadeo (basso), Wayne Proctor (rummut), Dave Jenkins (huuliharppu), Bryan Corbett (trumpetti, flyygelitorvi), Chris Aldridge (saksofoni), Jenny Wallace (taustalaulu), Genevieve Sylva (taustalaulu), Colin Mills (taustalaulu)

Tuottaja: Matt Butler

Aynsley Lister: Upside Down. Ruf Records, 2007

Lister (laulu, kitarat, tuotanto)

Jo Nichols (basso), Alex Thomas (rummut), Sue Quin (taustalaulu), Paul Speed (lyömäsoittimet)


Linkit:
Ian Parker, Aynsley Lister, Bonnier Amigo (levyjen jakelija Suomessa)