Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Kahden Jukan ilta
Tampereella


13.5.2008

Kaimapojat Gustavason ja Mäkinen toimivat solisteina, kun J. Jyrkänkoski & Bluetone vieraili Tampereen Telakalla viime perjantaina. Tarjolla oli monenlaista standardeista rajuun urkugrooveen.


J. Jyrkänkoski & Bluetonen
"kahden Jukan ilta" polkaistiin käyntiin jo puoli kymmenen jälkeen. Se on varsin riemastuttavaa näinä aikoina, kun keikat turhan usein alkavat väärän vuorokauden puolella. Ensimmäisessä setissä bändin keulilla vieraili ehkä parhaiten Wigwamista muistettava urkutaituri Jukka Gustavson. Toisen setin solistisen vastuun hoiti Tampereen Down Home Kivi -klubin isä ja isäntä Jukka Mäkinen.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Gustavson käppäili lavalle pienen kosketinsoittimen taakse, toivotti hyvät illat ja aloitti saman tien napakan urkugrooven. Kontrasti tuon hillitysti spiikkaavan herrasmiehen ja uruista vimmaisesti sooloa lietsovan hahmon välillä oli huikea. Hän soitti koko keikan täysillä, näytti elävän musiikin mukana ja heittäytyi sen vietäväksi – vaikka olikin itse koko ajan vahvasti ohjaimissa.

Varamiehityksestään huolimatta myös bändi hoiti osansa mallikkaasti. Komppiryhmä - basisti
Teemu Hanski ja rumpali Jani Auvinen, joista kumpikaan ei bändin nettisivujen mukaan kuulu varsinaiseen kokoonpanoon - tarjosi tukevat ja svengaavat pohjat piiseille Janne Jyrkänkosken ja Veijo Airaksisen hoitaessa kitara- ja harppuvelvollisuudet totutun maukkaaseen tyyliin. Huuliharpussa oli paikoittain harvinaisen kyrväkäs (anteeksi alatyyli) soundi, joka sai matalilla taajuuksilla paikan todella jytäämään.

Ilta avattiin
John Mayallin "You Must Be Crazylla" ja sen perään tuli mielenkiintoinen, funkahtava versio The Beatlesin "Eleanor Rigbysta". Setin muina piiseinä kuultiin muun muuassa Stevie Ray Vaughania (Texas Flood, Crossfire), Andre Williamsin hilpeä "Bacon Fat" sekä Stevie Wonderin "Superstition". Sen lopussa Auvinen yllätti Gustavsoninkin soittamalla pitkähkön rumpusoolon. Hän sai yleisön täyden tuen toiminnalleen.
Gutsi vauhdissa: Kontrasti hillitysti spiikkaavan herrasmiehen ja uruista vimmaisesti sooloa lietsovan hahmon välillä on huikea.
Ensimmäinen setti päättyi hieman ennen yhtätoista Freddie Kingin "Big Legged Womaniin" eikä encorea yleisön kovaäänisistä vaatimuksista huolimatta tullut. Syynä ei ollut soittajien diivailu vaan yksinkertaisesti se, että Gustavsonin piti ehtiä yhdeltätoista lähtevään Helsingin-junaan.

Tauon jälkeen ilta jatkui toisen Jukan luotsaamana. Yleismeininki oli heti huomattavasti rennompi. Siinä missä Gustavsonin kanssa Bluetone jäi väistämättä taustabändin asemaan, oli Mäkinen "vain" yksi bändiläisistä. Setin alkuun tuli nippu bluesklassikoita. Kuultiin muun muassa "I´m Ready", "The Sky Is Cryin'" ja "The Thrill Is Gone". Ne tulkittiin tyylillä ja taidolla. Mäkinen on muusikkona huomattavasti kaimaansa maanläheisempi, joten minkäänlaista vertailua ei ollut tarpeen suorittaa vierailijoiden kesken.

Tyylitajuisen kitaroinnin ohella Mäkinen osoittautui varsin päteväksi laulajaksi. Totuus on se, että blueskitaristeja aina löytyy, mutta hyvät blueslaulajat ovat huomattavasti harvinaisempi luonnonvara näillä leveysasteilla. Nyt niitä oli osunut kaksi – varsin erityylistä – samalle illalle samaan ravintolaan!

Setin puolivälin jälkeen Mäkinen vaihtoi kolhuiseen slidekitaraansa. Siitä seurasi neljän slidepiisin putki: "Meanest Woman", "Double Trouble", "On the Road Again" ja "Give Me Back My Wig", josta ainakin allekirjoittanut nautti kovin. "On the Road Againin" aikana Mäkinen tarttui hetkeksi myös munnariin; piisin tuli tuplaharppusoolo, joka ansaitsee ilman muuta erityismaininnan. Toinen setti päättyi kulkevaan "Let the Good Times Roll" -versioon, jonka jälkeen yleisö sai bändin palaamaan vielä "Hoochie Coochie Manin" ajaksi lavalle.

Ilta oli kokonaisuutena onnistunut. Molemmat Jukat ja Jyrkänkoski Bluetoneineen hoitivat homman hienosti. Ainut miinus tulee siitä, että yleisöä oli saapunut paikalle varsin säästeliäästi. Jos tämänkaltaisia tilaisuuksia Tampereelle jatkossakin halutaan, niin olisi luontevaa niissä myös käydä. Gustavsonin setti tosin taltioitiin useammankin kameran voimin. Ehkäpä kaikki kotiin jääneetkin saavat jossain vaiheessa siitä edes tallenteena nauttia.

MARKO AHO, TEKSTI JA KUVAT


J. Jyrkänkoski & Bluetone featuring Jukka Gustavson & Jukka Mäkinen. Tampere, Telakka 9.5.2008

Janne Jyrkänkoski (kitara), Veijo Airaksinen (huuliharppu), Teemu Hanski (basso), Jani Auvinen (rummut)

Vierailijat: Jukka Gustavson (laulu, urut), Jukka Mäkinen (laulu, kitara, huuliharppu)


Linkit:
J. Jyrkänkoski & Bluetone, Telakka, Down Home Kivi -klubi