(c) 2007 Blues-Finland.com
Suistolta Chicagoon, ja takaisin

14.3.2007

Jimmy Burns on kotoisin Mississipin Dublinista, ja lähes koko ikänsä Chicagossa asuneen artistin musiikissa soivatkin edelleen suistotunnelmat. Delmark Records julkaisi keikkataltioinnin "Live at B.L.U.E.S." cd- ja dvd-muodoissa.

Jimmy Burns on yksi niistä artisteista, joissa henkilöityy kaupunkilaistuvan bluesin matka suistolta Chicagoon. Burns on kotoisin Mississipin Dublinista, mutta hänen perheensä ajautui monien muiden tapaan paremman huomisen toivossa tuuliseen kaupunkiin. Burns, 64, on asustanut Chicagossa jo puoli vuosisataa.

Musiikkiaan osuvasti 'Chicago-pohjaiseksi suistobluesiksi' kutsuva Burns on myös kovan linjan family man, sillä varhaisuran klubimenestyksen jälkeen hän keskittyi kauan perhe-elämään. Ensimmäinen pitkäsoitto "Leaving Here Walking" tulikin ulos vasta 1996, jolloin kaveri oli jo kolme vuotta ohi 50 vuoden rajapyykin.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Grand Blues
Audiodivari
Rytmi
Tuosta ensimmäisestä kiekosta asti Burnsin levymerkki on ollut Delmark Records. Viisikymmenluvun alusta toimineen levy-yhtiön leivissä ovat olleet esimerkiksi suuruudet Junior Wells, Magic Sam, Otis Rush ja Jimmyn isoveli Eddie Burns. Delmark on vastikään julkaissut Burns-uutuuden "Live at B.L.U.E.S." sekä cd- että dvd-muodossa. Keikka on taltioitu vuodesta 1979 toimineen chicagolaisen klassikkoklubin vuotuisilla festareilla viime elokuussa.

"Country Boy in the City" on keikan selkein profiilikappale. Se huokuu kaupunkiin muuttaneen maalaispojan koti-ikävää sanoituksesta lähtien:

     "Tried to make new friends
     For the ones I left behind
     When I think about back home
     Doesn't ease my worried mind."

Oleellisen säväyksensä kappaleeseen tekee myös nokkamiehen instrumentin vaihto. Toistakymmentä biisiä siihen mennessä soinut Burnsin lempikitara, ehkä liiankin soinniton sähkönsininen Schechter, vaihtuu ohutkieliseen, puoliakustiseen Epiphoneen. Ja löytyyhän se slidekin lökäreiden taskusta.

Pelkkää mollia ei materiaali kuitenkaan ole. Mukaan mahtuu muun muassa "Miss Annie Lou", joka keinuu pirteästi duurissa. "Biisiä tehdessäni tuntui, että eihän tämä ole tarpeeksi blues. Mutta päätin lopulta antaa sen muotoutua omanlaisekseen, ja sehän onnistui", Jimmy kuvailee dvd:n kommenttiraidalla.

Jos blues olisi hittimusaa, olisi päätöskappale "Stop the Train" Jimmy Burnsin yhtyeen menestysbiisi. Jouheasti rullaavat myös debyyttilevyn nimikappale "Leaving Here Walking" sekä yksi harvoista lainabiiseistä,
Elmore Jamesin "Wild About You, Baby".

Sääntömääräisestä tähtivierailusta vastaa toinen suistolta Chicagoon muuttanut blues-vaikuttaja,
Jesse Fortune. Hyvää vauhtia 80 ikävuotta lähestyvä mississippiläinen käy laulamassa yhden kappaleen. Ukkeli ei ehkä ole järin viehättävä katsoa, mutta Fortune vetäisee "Three O'Clock Bluesin" niin tunteella että umpisuolesta ottaa.

Burns soittaa vapautuneella ja kiireettömällä, jokseenkin
Albert Kingiä muistuttavalla tyylillä. Laulukaan ei ole pelkkää mölinää, vaan kaveri tohtii ravistella myös ylärekisteriään. Toinen kitaristi Tony Palmer saa varsin mukavasti soolotilaa. Hän on kitaristina Burnsia teknisempi ja näppäräsormisempi, muttei silti kadota intensiivisyyttään. Basisti Greg McDaniel (kovan muusikkoperheen vesa ja Bo Diddleyn serkku muuten) ja rumpali James Carter tyytyvät potentiaalinsa nähden liian säyseästi sivurooleihin.

Elokuvana "Live at B.L.U.E.S." ei juuri hätkäytä. Se on kuvattu - tosin pienelle lavalle sopivasti - muinaisella 4:3 -kuvasuhteella. Väljähtyneen kuvakerronnan täydellistyttävät todella vanhanaikaiset ristikuvaleikkaukset ja split-screenit. Klubi on melko pieni, mutta yleiskuvaa tunnetusta paikasta olisi ollut mukava nähdä enemmän. Kyseisen keikan aikana oli klubin takapihalla grilli kuumana, ja onkin hauska seurata maissintähkien mutustelun aiheuttamaa tunnelman nousua täydessä tuvassa.

Dvd:llä on ekstrana ylimääräinen ääniraita, jolla voi musiikin lomassa kuunnella Burnsin kommentteja biiseistä ja esimerkiksi kuvissa näkyvistä henkilöistä. Musiikkia ja kommenttiraitaa yhdessä kuunnellessa viihdyttävyys kohenee ja tuopa yhdistelmä hienoisen dokumentaarisen leimankin. Dvd-versiossa on 14 kappaletta, cd:llä kaksi vähemmän.

Jimmy Burnsin "Live at B.L.U.E.S." on hyväntuulista ja autenttista bluesia esiintyjiä ja ympäristöä myöten. Paketti on vaivatonta seurattavaa olematta silti liian kepeää.




Jimmy Burns: Live at B.L.U.E.S., 2007, Delmark Records

Jimmy Burns (kitara, laulu, huuliharppu), Tony Palmer (kitara), Greg McDaniel (basso), James Carter (rummut)

Vierailija: Jesse Fortune (laulu, "Three O'Clock Blues")

Tuottajat: Robert G. Koester ja Steve Wagner

Dvd-elokuvan ohjaus: Tom Koester


Linkit:
Jimmy Burns, Delmark Records, B.L.U.E.S.-klubi