Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Ujo poika lähti kaupunkiin

1.4.2008

John-Alex Mason tarjoaa uudella levyllään "Town and Country" rautaisannoksen koreilematonta yhden miehen bluesia. Nuorimies on lahjakas, mutta tuhti annos läikkyy ajoittain yli reunojen.

Coloradolainen nuoren polven artisti
John-Alex Mason on tehnyt ensimmäisen kokopitkän studioalbuminsa neljään vuoteen. Mississippin suiston, Hill Countryn ja Piedmontin maisemissa kulkeva "Town and Country" julkaistiin tammikuussa Naked Jaybird Musicin merkillä. "Levy kertoo melko tarkkaan siitä, missä kuljen juuri nyt musiikillisesti", Mason sanoo. "Musiikkini on minulle pyhää, se kasvaa minusta. Levyllä haluan kuulijoiden tietävän, että olen todella läsnä - elävänä ja rehellisenä musiikkini takana."
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Mason kasvoi musiikkiin mielenkiintoisessa vaikutteiden ristivedossa. John-Alexin isoveli tutustutti hänet 60- ja 70-lukujen rokkiin, kun taas isoäiti vaikutti nuorukaiseen gospelilla. Hän löysi Muddy Watersin. Hän näki tämän livenä Coloradon collegella, kuten myös James Cottonin, ja tie alkoi olla sillä selvä. Kun Mason vielä sai käsiinsä Robert Johnson -kokoelman, leimahti ujossa miehenalussa erityinen rakkaus akustiseen soolobluesiin.

Mason keräsi kannuksensa katusoittajana kotimaassaan ja Euroopassa. Telluride Acoustic Blues Competitionissa tuli voitto vuonna 2001, ja samaisen festarin yhteydessä hän pääsi tapaamaan muiden muassa
Taj Mahalin ja Alvin Youngblood Hartin. Arvostetuilla Arkansas Blues and Heritage -festivaaleilla John-Alex Mason puolestaan valittiin lupaavimmaksi nousevaksi artistiksi vuonna 2004. Päästyään pikku hiljaa piireihin hän päätyi soittamaan samoilla keikoilla muiden muassa B.B. Kingin, John Mayallin ja kuninkaaksi kutsumansa Robert Belfourin kanssa.

Viime vuonna Mason aloitti myös arvokkaan projektin: hän järjestää koululaisille tutustumismatkoja bluesin syntylähteille Mississippin suistolle, Memphisiin ja New Orleansiin.

Town and Country

Nimensä mukaisesti "Town and Country" jakautuu kaupunkimaisiin ja ruraaleihin kappaleisiin. Noin puolet materiaalista on kokonaan Masonin omaa. Lisäksi kiekolta löytyy Robert Johnsonia,
Skip Jamesia ja Elmore Jamesia sekä Masonin sovittamaa ja lisälyriikoin modernisoimaa traditionaalimusiikkia.

Albumi on täydellinen soolosuoritus, sillä Mason vastaa niin National-kitarasta (country-osuus), sähkökitarasta (town-osuus), alkeellisesta kielisoittimesta Lowebow'sta kuin jalkarummuistakin. 'Kokoonpano' ja artistin ilmaisu mahduttaa Masonin sopivasti vaikkapa vaihtoehtobluesin käsitteeseen, joka on ollut Suomessakin viime aikoina mukavasti esillä.

Levy alkaa ja päättyy John-Alexin 'päivittämillä' versioilla perinnesävelmästä "Shake 'Em All Down". Varsinkin avaava one-man band -versio on vangitseva intensiivisine lauluosuuksineen ja ultrayksinkertaisine jalkarumpuineen. Riisutumpi päätösversio tuo 15 biisin (liian) pitkän kaupunki-maaseututaipaleen tyylikkäästi päätökseen.

Maaseutuosaston parhaita Mason-originaaleja ovat autokuumeesta tarinoiva "Steel Pony Blues" ja New Orleansiin haikaileva "Chef Menteur". Kaupunkiosuuden aloittava "Locomotive" tuo yhden levyn harvoista rytminvaihdoksista, kun artisti tarttuu sähkökitaraan ja alkaa jälleen polkea rumpujaan. Myös Masonin kansanlaulusta sovittama "Jitterbug Swing" onnistuu tuomaan tervetullutta sävyä.

"Town and Country" on teos vastakohtaisuuksista, mutta viisitoista kappaletta ja 57 minuuttia yhden miehen rujoa touhua on aivan liian mittava annos. John-Alex Masonin lahjakkuutta ja omistautumista musiikilleen ei kuitenkaan ole mitään syytä kiistää. Levyn onnistuneimmat biisit puolustavat hänen asemaansa yhtenä riisutun bluesin lupaavimmista artisteista, ja antavat kosolti toivoa yhä paremmasta.

PASI TUOMINEN


John-Alex Mason: Town and Country. Naked Jaybird Music, 2007 (jakeluun 2008)

Mason (laulu, kitarat, Lowebow, jalkarummut)


Linkit: John-Alex Mason
kotisivu ja MySpace, Naked Jaybird Music, Blind Raccoon