Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Pitkän Jussin parantava kosketus

31.1.2008

Akustinen blues on saanut loistavan lipunkantajan John Longista. Kuuttakymmentä ikävuotta lähentelevän artistin ensimmäinen soololevy "Lost & Found" julkaistaan vihdoin Suomessakin.

Akustista one-man band -tavaraa? Ei kiitos! Ahdasmielinen minäni sai ansaitsemansa opetuksen, kun käsiini löysi tiensä
John Longin albumi "Lost & Found". Levy ei ole mikä tahansa tusinakappaleiden löytötavaratoimisto, vaikka kahdentoista raidan kiekolla totisesti löytöjä tekeekin. Albumi on tullut ulos lähes kaksi vuotta sitten. Suomessa se julkaistaan kuitenkin vasta nyt.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Grand Blues
Levyn tuottaja Al Blake kutsuu John Longia kansallisaarteeksi. Olen samaa mieltä. Levy on silkkaa timanttia alusta loppuun. Kappaleet ovat pääosin Longin omia, muutamassa on ollut mukana myös velipoika Claude. Levyllä on nykytasoon nähden vähän kappaleita ja kestokin on keskimääräistä lyhyempi. Ratkaisu täydellistää kokonaisuuden: kun laajuus pidetään järkevänä, saadaan kompakti teos.

Onneksi joillakin on edelleen kykyä uskollisuuteen bluesin aidoimpia perinteitä kohtaan. John Long ilmoittautuu tällä albumilla suuntauksen loistokkaaksi edustajaksi. Ja tänä päivänähän tällaista ns. oikeaa bluesia kutsutaan 'vaihtoehtoiseksi'. Eikä suomalaisten tarvitse sellaista kaukaa etsiä: kotimainen
Black River Bluesman & The Croaking Lizard, brittiläis-joensuulainen L.R. Phoenix ja virolainen Bullfrog Brown heiluttavat uljaasti tosibluesin karua lippua.

John Longin alkuvoimainen ilmaisu ei ole niin räkäinen kuin
Son Housen tai John Lee Hookerin, mutta hänen musiikkinsa on täydellisen aitoa, orgaanista blues-tietoisuuden virtaa. Ennemminkin tässä liikutaan Homesick Jamesin ja Muddy Watersin varhaistuotannon maisemissa. Metronomit ja klikkilaitteet tulevat varmasti hulluiksi Longin kohdatessaan. Tärkeintä ovat kuitenkin ne tunteet, joita Pitkä-Jussi sävelineen välittää.

Long esiintyy suurimmalla osalla kappaleista täysin soolona,
Fred Kaplan avustaa pianistina vain kolmella raidalla. Kaliforniassa purkitetun levyn ainutkertaisuutta korostaa se, että se on äänitetty yhden päivän aikana.

Suosikkikappaleita on vaikea lähteä nimeämään, kun koko albumi on yhtä jatkuvaa kohokohtaa. "Leavin' St Louis" ansaitsee kuitenkin erikoismaininnan. Kyseessä on itse asiassa kaksi eri kappaletta levyn lopussa; biisi on sinänsä sama, mutta soolo- ja pianoversioiden erilaiset tunnelmat tekevät vedoista uniikit. Claude-veljen "Greyhound Driver" tuo terveiset tomuisilta maanteiltä. "Healin' Touch" -raidan voi ymmärtää vaikka kertovan siitä vaikutuksesta, mikä Longin musiikilla on akustiselle bluesille tänään.

Laulajana John Long venyy moniin sävyihin. Välillä kuiskitaan, välillä käydään falsetissa, välillä hoilotetaan kuin asemalaiturilla - ja kaikkea tältä väliltä. Kitara ja huuliharppu soivat juuri niin koruttomasti ja minimalistisesti kuin raa'alta akustiselta bluesilta tulee odottaa.

Mestariteos.

PASI TUOMINEN


John Long: Lost & Found. Delta Groove Productions, 2006

Long (laulu, kitara, huuliharppu), Fred Kaplan (piano)

Tuottajat: Al Blake, Randy Chortkoff


Linkit:
John Long @ Delta Groove, Bonnier Amigo

- - - - -

Lost & Found on saatavissa
CDON.COM-nettikaupasta.