Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2009 Blues-Finland.com
Southern Rock -ikonit Allmanien varjosta

2.4.2009  
Lue artistiesittely

Toler - Townsend Bandin ensimmäinen albumi julkaistiin alkuvuodesta.  Levyn vaikutepohja on todella laaja: liikutaan  southern rockista aina flamencoon asti. Ainesta onkin moniin kuuntelukertoihin.

Tolerin veljekset ja Johnny Townsend kaivoivat esiin vanhat nauhoitukset. He työstivät niistä Southern Rock -vaikutteisen debyyttialbumin. Levyllä pitkänlinjan muusikot, jotka ovat vuosien varrella yhdistäneet voimansa mestareiden taustalla ja luoneet yhdessä listoille yltäneitä hittejä, todistavat singer-songwriter -yhteistyön voimaa.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Pitkänlinjan biisintekijäparivaljakon, Dan Tolerin ja Johnny Townsendin, tiet yhtyivät jälleen tämän vuoden alussa, kun heidän vanha bändiprojektinsa Toler-Townsend Band herätettiin uudelleen henkiin. Yhtyeen vanhat 90-luvun puolivälin studionauhoitukset kaivettiin esiin, ja niistä työstettiin nimikkoalbumi Blues Boulevardin Music Avenue -merkille tammikuun alussa.

Alkuperäisen kolmikon - Tolerin veljekset ja Johnny - lisäksi yhtyeessä on nykyään mukana basisti
Avon Lucas sekä kosketinsoittaja-laulaja Taylor Caldwell. Vanhoilla nauhoituksilla oli mukana myös vuoden 2003 syksyllä menehtynyt, Gregg Allmanin bändistä tuttu basisti Bruce Waibel, Dave Dubas sekä kosketinsoitajat Mark Petty ja Tony Perrino.

Aikoinaan Sarasotassa Allmanien ja nykyään myös
Gov't Mulen live-miksaajana tunnetun Bud Snyderin toimesta äänitetyt nauhoitukset annettiin kesällä 2008 Los Angelesiin Alex Kazanegrasin masteroitavaksi. Alex tunnettiin aikoinaan Loggins and Messinan, Sly And The Family Stonen ja Janis Joplinin äänittäjänä.

Toler-Townsendin debyytillä on kaikkiaan yksitoista sävellystä, joissa useimmissa vilahtaa tekijöinä tuttu parivaljakko. Mukana ovat myös tekijänimet
Mike Reilly, Steve Stewart, Charles John Quarto, James "Hutch" Hutchinson, Wayne Perry, Les Taylor, Ed Sandford ja Tony Perrino.

Debyytin avaa Townsendin ja nykyään omaa Southern rock -yhtyettä johtavan Mike Reillyn yhteistyö "Loneliness". Keskitempoinen southern rock -sävellys antaa odottaa aina Danin ensimmäisen sooloon, jossa käy selväksi hänen ammattitaitonsa kuusikielisen varressa. "Sinun pitäisi jo tietää tähän mennessä, että joskus rakkaus ei vaan toimi. Kaikki mitä voit tehdä, on mitä osaat, poika, sinun pitää kestää se kuin mies" -kertosäe kertoo tarinaa yksinäisyydestä. Loppupuolella Mark Petty värittää iskuja trumpetilla. Kappale kulkee miehekkäästi etelän tyyliin ja vakuuttaa kuuntelijalle, että asialla ovat pitkänlinjan tyylinikkarit.


Flamencosta hand jiveen

"Sorry's Not Enough" on Tolerin veljesten ja Johnnyn työstämä balladityylinen sävellys ja siinä viimeksi mainitun sielukkaan karhea lauluääni pääsee oikeuksiinsa. Kitaroinnin lisäksi Dan astelee Hammond B-3 -urkujen taakse ja maalaa asiaan kuuluvan Leslie-taustan.

"Novato Moonissa" Dan tarttuu akustiseen kitaraan ja Townsendin kanssa työstetty, laulaja-lauluntekijä -kaavaa noudattava sävellys kertoo yhdenlaisen tarinan kaipauksesta. Lopussa Danin sormet akustisen otelaudalla todistavat oman vikkelyytensä, jossa on hieman flamencon varjoa.

Townsendin ja Steve Stewartin "Full Time Fool" on ensiksi mainitun vuoden 2003 debyyttisoolon "The Road Leads Home" avausraita. Stewartin nimi vilahtaa myös
Sanford & Townsendin "Smoke From A Distant Fire" -hitin tekijätiedoissa. Sävellys kulkee osittain Johnny Otisin "Willie & The Hand Jive" -tyylisen komppikitaran johdattamana, mutta myöhemmin rakenteen monimuotoisuus vie sen lähemmäksi singer-songwriter -maastoa. Jälleen kerran Danin kitara soi kirkkaana ja ilmeikkäänä.

Danin kitarainstrumentaali "Ali Shuffle" esittelee sävellyksen tekijän kuusikielisen ja studiotekniikan parissa. Lähinnä viimeksi mainittua hyödynnetään lopun kitaravuoropuheluosiossa. Sävellyksessä oman osuutensa sooloilemalla tekevät myös Tony Perrino Hammond B-3 -urkuineen ja Taylor Caldwell pianoineen. Sävellyksen nimen mukaisessa tyylissä kulkeva instrumentaali antaa hyvän kuvan siitä, mihin Dan kitarointeineen oikein yltää.    

Johnny Townsendin ja legendaarisen nashvilleläisen runoilijan, lauluntekijän ja uskonnonopettajan
Charles John Quarton "Just Let Go" on mahtipontisesti kertosäkeessä kulkeva, tekstillisesti gospel-henkinen balladi. Raita on levyn toinen vuonna 1999 syntyneistä sävellyksistä. Danin lopun kitarasoolossa on sävyjä Allman-tyylisestä soolokierrosta.

"Ugly Rumours" on Johnny Townsendin ja vuodesta 1982 lähtien
Bonnie Raittin yhtyeessä soittaneen basisti James "Hutch" Hutchinsonin kynästä. Funk-vaikutteisen käynnistyksen jälkeen päästään menevään kertosäkeistöön ja loppua kohden kuljetaan tutulla southern rock - pop -akselilla.

Dan Tolerin kanssa Wayne Perry ja Les Taylor ovat työstäneet yhdessä sävellyksen "Love Never Felt Like This", jossa lähestytään country rock - pop -vaikutteita.


Aineksia syventävään kuunteluun

"Good Love Gone Bad" on levyn ainoa Townsend-Sanford -yhteistyö. Siinä liikutaan tyypillisissä 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun southern rock -bändien soundimaailmoissa aina lopun kitarasooloilua myöten.

"Dark Clouds" on levyn toinen Johnny Townsendin ja Charles John Quarton yhteisesti kynäilemä. Kappaleen teksti on hyvin tyypillinen gospel-tarina, jossa aluksi kuullaan vanhalta mieheltä viisaita sanoja, joita kuulija sitten muistelee elämänsä ajan. Hitaasti kulkeva sävellys pitää sisällään sielukkuutta ja elämää suurempia sanoja.

Levyn päättää Dan Tolerin ja kosketinsoittaja Tony Perrinon "Living In Your Past", jonka tulkitsee Taylor Caldwell. Hänen lauluäänensä on Townsendia kireämpi, mutta istuu hieman pop -vaikutteiseen sävellykseen mukavasti. Lopussa Dan saa oikein urakalla tehdä kitarallaan kuvioita - hyvin hän sen tekeekin.

Toler-Townsendin debyytti on vahvasta materiaalistaan huolimatta hieman vaikea avautuakseen ensimmäisellä kuuntelukerralla. Tyylillisesti liikutaan southern rockin rajamailla, unohtamatta pop-, rock-, country- ja jopa gospel-vaikutteita. Levyllä pitkänlinjan muusikot, jotka ovat vuosien varrella yhdistäneet voimansa mestareiden taustalla ja luoneet yhdessä listoille yltäneitä hittejä, todistavat singer-songwriter -yhteistyön voimaa. Dan Tolerin tyylikkään kitaroinnin lisäksi sävellyksissä ovat hyvin vahvasti esillä erilaiset kosketinsoittimet lähtien Hammond B-3.sta ja päätyen syntentisaattoreihin; viimeksi mainituthan nousivat hyvin vahvasti esille jo 1980-luvun southern Rock -yhtyeiden tuotannoissa.

Toler-Townsendin levytys tulee saamaan materiaalinsa puolesta vahvasti radiosoittoa jenkkilässä. Sen seurauksena yhtye tullaan näkemään koko mantereen laajuisilla kiertueilla. Aika näyttää, saadaanko yhtye kenties tulevaisuudessa Euroopan mantereelle. Lopuksi jään miettimään, minkä kotimaamme festivaalin ohjelmaprofiiliissa tämän kaltaiselle suuruudelle olisi tilaus?

AUVO LAAKSONEN


Toler-Townsend Band. Blues Boulevard/Music Avenue, 2009

"Dangerous" Dan Toler (kitara, Hammond B-3, bassokitara). Johnny Townsend (laulu, piano), Dave Frankie Toler (rummut, perkussiot), Bruce Waibel (bassokitara), Mark Petty (koskettimet, syntentisaattori, trumpetti), Dave Dubas (bassokitara), Tony Perrino (Hammond B-3, piano, taustalaulu),Taylor Caldwell (piano, laulu, taustalaulu)

Äänitys: Bud Snyder, Telstar Studio, Sarasota, Florida

Masterointi: Alex Kazanegras, AK Studio, Los Angeles, Kalifornia

Tuotanto: Dan Toler ja Johnny Townsend


Linkit: Toler-Townsend Band
kotisivu ja MySpace, Music Avenue, Bonnier Amigo


Artikkelien etusivulle