(c) 2006 Blues-Finland.com
Bluesin joulupuserrus

21.12.2006

Tuskin mikään musiikinlaji lähtee niin aidosti ja täydesti tunteesta kuin blues. Olkoon se kuinka kulunut ajatus hyvänsä, mutta rakkaus-, ihmissuhde- ja toimeentulohuolet ovat alati bluesin hengessä läsnä. Son House (1902 - 1988) pelkisti aikanaan määritelmässään bluesin juuri tällaiseksi musiikiksi - vain ja ainoastaan tähän tunnespektriin sisältyvän musiikin hän kelpuutti mukaan joukkoon. B.B. King puolestaan on hahmottanut bluesin aihealueita. Hänen mielestään blues kertoo ihmisistä, paikoista ja asioista. Niin kauan kuin niitä on, on myös bluesia. Taidatko sen paremmin sanoa.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Ram-Bam Records
Bluesia pidetään usein sukupuuttoon kuolevana lajina. Siitä murheellisena osoituksena on suuri määrä musiikin ikoneja, jotka ovat kuluneen vuoden aikana tulleet tiensä päähän. Varsinkin loppuvuodesta olemme joutuneet todistamaan aivan liian monen ystävän poismenoa. Koskettavin tapaus oli monelle Robert Lockwood Jr, joka nähtiin kesällä Raumalla. Hänen ihailijansa saivat kuulla miehen lyömätöntä tulkintaa vain muutamia kuukausia ennen artistin kuolemaa. Ketään unohtamatta kumartakaamme kaikille näille bluesin pioneereille, vielä kerran.

Onneksi edelleen on runsaasti artisteja ja yhtyeitä, jotka jaksavat kamppailla kaupallisuutta ja pinnallisuutta vastaan. Kokenut kaarti esimerkiksi Buddy Guyn ja John Mayallin johdolla on voimakkaassa iskussa. Nuorissa luotetaan muiden muassa Nick Mossiin, Shemekia Copelandiin ja Jonny Langiin - Suomessa vaikkapa Erja Lyytiseen ja useisiin nouseviin bändeihin. Heidän johdollaan on hyvä jatkossakin tunnustaa, että muija tai äijä lähti, rahat loppuivat eikä ole oikein duuniakaan - mutta onneksi on blues!

Kotimaisen blues-vuoden kruunasi jälleen hieno rimpsu festivaaleja. Varsinainen talven piristäjä oli Rauma Winter Blues, jolle ei kuitenkaan kuluvana "talvena" nähtäne jatkoa. Puistobluesiin saatiin näyttävä kaarti Buddy Guyn ja Procol Harumin johdolla, ja hyvin veti myös Dallasin mies Tutu Jones. Rauma Bluesissa saatiin Lockwoodin lisäksi seurata huippuviihdyttäjä Bobby Rushin touhuja. Kova Nick Moss & The Flip Tops oli monen mielestä Rauman huipennus. Ei Moss ole turhaan ehdolla neljään Blues Music Awardiin ensi toukokuun kinkereissä Memphisissä. Marraskuinen Vaasan Halloween Blues puolestaan sytytti syksyyn melkoisen roihun laajoine ja laadukkaine ohjelmineen. Etenkin ruotsalainen Little Jenny & The Blue Beans tarjosi yleisölle sitä itseään.

Festareiden lisäksi maassamme saatiin nauttia esimerkiksi B.B. Kingin, Eric Claptonin, Robert Crayn, Irving Louis Lattinin, Steve Guygerin ja Carlos Guitarlosin vierailuista. Vetoava hetki oli myös Wentus Blues Bandin syyskuinen juhlakeikka. Jätkät ovat vielä nuoria, mutta bändihistoriaa on takana jo 20 vuotta. Mahtavan konserttisarjan tähdet eivät olleet sen vähäisemmät kuin Eddie Kirkland ja Louisiana Red.

Virkistynyt klubielämä on ollut yksi vuoden ilonaiheista. Helsinki Blues Klubi aloitti syksyllä, ja tammikuussa avautuu kuukausittainen Ghetto Blues Siltasaaressa. Tampereen Down Home Kivi -blues-illoissa on myös ollut fiilinkiä. Onpa Tampereelle avattu pieni pelkkää bluesia soittava baarikin. Juuri tällainen työ on omiaan vahvistamaan bluesin asemaa. Hommaa on kuitenkin hoidettava sydämen lisäksi myös maltilla. Hätiköimällä kiinnostus loppuu nopeasti ja yleisö kaikkoaa helpommin omaksuttavan ja siistimmän musiikin pariin.

Kansainvälisten vieraiden nimilista, toiminnan yleinen piristyminen ja tapahtumien runsaat kävijämäärät ovat vahva osoitus siitä, että Suomi ei totisesti kuulu blues-musiikin periferiaan.

Pienessä Suomen maassa blues-piiritkin ovat luonnollisesti pienet. Siksi ei ole varaa vähäiseenkään nurkkakuntaisuuteen - sellainen ei palvele kenenkään intressiä. Paras tapa on kiskoa yhtä köyttä ja siten nostaa Suomen blues omalle paikalleen. Hittimusaa siitä ei tule koskaan, mutta kuka sitä haluaisikaan?

Lehdistössä ja radiossa blues on perinteisesti ollut mukavasti esillä, mutta Suomesta on pitkään puuttunut musiikinlajille omistautunut aktiivinen internet-palvelu. Minun oli ilo alkaa tämän aukon täyttäminen loppukesästä. Blues-Finland.com avautui 11. syyskuuta. Työ on ollut erittäin antoisaa. Parasta siinä on ollut maamme blues-artisteilta saamani palaute, joka on ollut paitsi hyvin positiivista myös todella laajaa. On annettu varsin selkeästi ymmärtää, että nimenomaan tällaista palvelua on kaivattu pitkään.

On ollut suoranainen kunnia tutustua suureen määrään artisteja - toisiin henkilökohtaisesti, toisiin puhelimitse tai sähköpostitse. Blues-hahmojemme lämmin ja äärimmäisen yhteistyöhenkinen asenne on tehnyt minuun valtavan vaikutuksen. Mielestäni tässä suhtautumisessa on avain blues-musiikin nousuun Suomessa.

Kiitän syvimmin yhteistyökumppaneita, artisteja ja kaikkia sivustolla vierailleita. Toiminta Blues-Finland.comin sivuilla jatkuu joulun jälkeen.

Hyvää joulua.

Pasi Tuominen
pasi.tuominen(a)blues-finland.com

CREDITS