Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2007 Blues-Finland.com
Joulupuserrus 2007

20.12.2007

Viimeisen runsaan vuoden ajan ruokakunnassani on kuunneltu huomattavasti aiempaa enemmän blues-musiikkia. Jopa siinä määrin, että vaimokkeeni on ajoittain julistanut itähelsinkiläisen kerrostalokaksiomme blues-vapaaksi alueeksi. Myönnän partnerini poissa ollessa rikkoneeni tätä suorastaan kekkoslaista mahtikäskyä, pitkään ja useasti.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Blues-lahjavinkkejä!
Mikä lisääntyneeseen kuunteluun mahtaisi olla syynä? Mahdollisesti se, että joskus kesällä 2005 tunsin lyöväni päätä seinään etsiessäni netistä epätoivon vimmalla forssalaisen Tyykibluesin yksityiskohtia.

Silloin, harvinaista kyllä, aivoissani heräsi ajatus. Jospa kaikki Suomen blues-festivaalit voisivat olla yksinkertaisesti ja keskitetysti listattuina jossain?

Koska muita töitä oli tuolloin paljon ja nettiosaamista vähän, jäi hanke ajatuksen tasolle. Kesällä 2006 pätkätyöläisen kalenterissa oli kuitenkin aukko: pääsin käynnistämään Blues-Finland.comin elokuussa, ja viralliset avajaiset olivat jo syyskuun 11. päivänä. Työelämässä paljon uutis- ja analyysityötä tehneenä päätin kehittää kylkeen vielä luovaa materiaaliakin.
Kohtuullisen vireä blues-maisema Suomessa ja maailmalla on pitänyt huolen siitä, että aiheita uutisiin ja artikkeleihin riittää. Levyjä ja konserttikutsuja kolisee postiluukusta vauhdilla. Festivaaleilla on kohdeltu parhaimmillaan kuin kuninkaallista; ei sillä, että se olisi ansaittua, mutta on ollut mahtavaa huomata kuinka korkealle festarijärjestäjät arvostavat tämän pikkiriikkisen musiikkimedian edustajien vierailut. Yhteistyöhaluttomat tahot ovat olleet todella harvassa.

Minun on turha röyhistellä
rintaani sillä, että olen tehnyt tätä isoa hommaa lähes hyväntekeväisyyspohjalta. Paljon rahallisia tuloja motivoivampaa on ollut olla yhteistyössä erittäin miellyttävien blues-ammattilaisten ja alan harrastajien kanssa. Tästä annan jälleen kerran aivan mielettömän suuren kiitoksen kaikille yhteistyöhenkilöille ja -tahoille! Te olette Blues-Finland.comin tärkein voimavara.

Ketään vähättelemättä tahdon kiittää erityisesti Andres Rootsia, joka Bullfrog Brown -bändin perustajana on paitsi Viron paras blues-muusikko myös loistelias journalisti.

Millainen oli blues-vuosi 2007?
Mielestäni se oli laadukas, mutta ehkä jonkin verran jäin kaipaamaan todellista huippuhetkeä. Kohokohtia tosin oli paljon. Ykköseksi nostan – vuoden loppuhan on rankingien aikaa – Taj Mahalin keikan Helsingin Juhlaviikoilla. Tupa oli pitkäaikaisen suosikkini keikalla täynnä ja fiilis erinomainen. Melkein veikkaan, että järjestäjillä olivat olleet Tajin maailmanmusiikkiviritykset mielessään, mutta lopulta tapahtui väistämätön: blues voitti!

Taltiointien puolella mieleenpainuva tapaus oli Heikki Kossin Wentus-dokumenttielokuva "Family Meeting", joka toi syksyllä mukavasti vireyttä skeneen. Ilmiöitä olivat myös action blues -bändi Daddy Giljoteen upeine debyyttilevyineen sekä Black River Bluesmanin johdolla päätään nostava vaihtoehtobluesin suuntaus. Bluesin tulevaisuutta kyseenalaistetaan usein, mutta itse olen paljon huolestuneempi rockin tulevaisuudesta. Metallimaa Suomessa tuntuu siltä, että popista seuraava askel on aina hevi. Blues-osastolla näkymät ovat paremmat. Giljoteenin ja alt.blues-klaanin tapaiset rohkeat vedot pitävät suomalaisen bluesin elinvoimaisena.

Monet artistit ovat todistaneet ennakkoluulottomuutensa. Sitä voisi toivoa hieman enemmän myös yleisöltä. Parantumattomana urheilumiehenä olen nimittäin tehnyt tilastointia ja huomannut tiettyä sympatiaa tuttuuteen. Blues-Finland.comin luetuimpia juttuja ovat poikkeuksetta tuttuja suomalaismuusikoita koskevat uutiset ja artikkelit. Uusien ja tuntemattomampien ulkomaisten artistien tekemiset taas eivät tunnu juurikaan kiinnostavan. Suosittelen kuitenkin lämpimästi tutustumista oudonpiinkin nimiin, heidän kauttaan löytää taatusti paljon mielenkiintoista!

Vuoden 2008 osalta tiedämme vielä varsin vähän. Lapin kolmen festivaalin putki tammi-helmikuussa ja Tom Principaton maaliskuinen vierailu Lahdessa ovat ainakin odottamisen arvoisia. Eiköhän vedetä jälleen yhtä köyttä ja hinataan vuosi 2008 yhä komeammalle tasolle?

Toiminta Blues-Finland.comin sivuilla jatkuu heti uudenvuoden jälkeen. Hyvät pyhät!

PASI TUOMINEN


CREDITS