Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Yleisö löysi Blues & Rootsiin
 
29.9.2008  
Kuvagalleria
 
Lahden syksyisen rytmijuhlan pääkonsertissa kuultiin esityksiä Ahlqvistin ja Varhaman syvästä juuritietoisuudesta The Siberian Blues Huskiesin moderniin kaupunkibluesiin.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Lahti Blues & Roots onnistui jälleen sekä musiikillisesti että menestyksellisesti. Kuuden eri esiintyjän pääkonsertti Alex Parkin kahdessa kerroksessa oli narrannut lauantaina paikalle sankan yleisöjoukon. Yleisö oli tullut ilahduttavan ajoissa paikalle, kun pidot alkoivat jo iltakahdeksalta. Kansan turnauskestävyys ei kuitenkaan ollut pettämätön. Massat olivat harvenneet merkittäväksi kahden esiintyjän vielä odotellessa osuuksiensa alkamista.
 
Pepe Ahlqvistin ja Baby Boy Varhaman duoesitys yläkerrassa oli harvinaisen juuritietoinen. Päijät-Hämeen cotton pickerit avasivat settinsä oikeaoppisesti ilman instrumentteja hoilaten. Ja koska blues on kansanmusiikkia, päättyi heidän osuutensa musiikilliseen kävelykierrokseen rahvaan keskuudessa (kuva yllä).
 
Siinä välissä kaksikko tempaisi akustisia versioita esimerkiksi
Jimmy Reed -kappaleesta "Shame Shame Shame" ja Taj Mahalin "Corrinasta". Ahlqvist ja Varhama tulkitsivat myös Tajin samaiselta "Natch'l Blues" -levyltä (1968) peräisin olevan, Yank Rachellin kanssa kynäillyn biisin "She Caught the Katy", joka on suurellekin yleisölle tuttu Blues Brothersin versiona.
 
Illan tiivistunnelmaisin tuokio vietettiin
Jo' Buddyn ja hänen uskollisen rumpalinsa Down Home King III:n seurassa. Alakerran Velvet-yökerhossa veivannut kaksikko osoitti dynaamisuutensa. Usein kuullut avausbiisit kuten "Down Home Run" ja "They Call Me Jo' Buddy" ovat toimineet kuin tauti, mutta Lahdessa poikettiin rohkeasti kaavoista. Esimerkiksi jo melko kauan ohjelmistossa ollut mutta toistaiseksi levyttämätön "Elevator Boogie" meni täysillä yleisöön kaikessa yksinkertaisuudessaan.
 
Eero Raittisen johtaman Greetings from Woodstock -kokoonpanon setti kulki sitäkin tutumpia, joskin hyviksi havaittuja polkuja. Ninni Poijärvi ja Mika Kuokkanen aloittivat omalla materiaalillaan. Eero tuli sisään rumpali Janne Haaviston loistavan "Life So Sublime" -kappaleen myötä. Woodstock-osuuden kehittyessä kuultiin materiaalia lauluntekijöiltä Markus Nordenstrengistä ja Tommi Vikstenistä Stephen Stillsiin.

Osa-aikaopettajia ja viidakkokissoja
 
Uudistunut
The Siberian Blues Huskies esittäytyi lahtelaisyleisölle levynjulkaisukeikan merkeissä. Bändin tuorein jäsen on nuori laulaja-kitaristi Taneli Tuovinen. Blues & Rootsissa Huskies oli saanut vielä lisävahvistuksen kosketinsoittaja Harri Taittosesta. Yhtye soittaa moitteettomasti, mutta koira pysyy ehkä liian kiltisti kopissaan. Iholle tulemista "Part-Time Teacher" -biisin tapaan kokisi mieluusti enemmän.
 
Puolen yön tienoilla harvenneelle yleisölle esiintyminen ei ollut tilanne kiitollisimmasta päästä, mutta
Micke Björklöf & Blue Strip täytti ruutunsa. Yhteissoitto toimi luotettavasti lainarumpalista huolimatta. Pääosa soitetuista kappaleista oli Lontoossa purkitetulta "Whole 'Nutha Thang" -albumilta. Ja mikäs on niitä soitellessa: muun muassa "Jungle Cat", "Back to My Room" ja "Hard for a Woman, Hard for a Man" kestävät kovemmankin vertailun. "Minnie the Moocherilla" kosittiin väsähtämässä ollutta yleisöä yhteislauluun vaihtelevin tuloksin.
 
Aamuyöllä kouralliselle yleisöä esiintyessä on turha tavoitella taiteellisia riemuvoittoja. Sen tietää myös
Mighty Four, joka illan viimeisenä esiintyjänä katsoi missiokseen antaa menomonolle kyytiä oikein kunnolla. Kansa oli jo pitkälti kaikonnut, mutta vauhtiryhmä päätti jumpillaan ja rock & rollillaan yhdeksännen Lahti Blues & Rootsin pääkonsertin korkeaan nuottiin.
 
PASI TUOMINEN

Kuvagalleria 
 
Linkki:
Lahden Rytmin Ystävät ry

- - - - -

ILMOITUS


Bluesia soittoääneksi Buumi.netistä

Muddy Waters: Hoochie Coochie Man
B.B. King: Sweet Little Angel
John Lee Hooker: Boom Boom
Eric Clapton: Bell Bottom Blues
Varhama ja Ahlqvist © Auvo Laaksonen