Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2009 Blues-Finland.com
Rämeistä bluesia

23.4.2009

Louisiana Red purkitti viime vuonna musiikkia Little Victorin bändin kanssa. Julkaistu "Back to the Black Bayou" tarjoaa rehellistä, kovalla fiiliksellä ja turhia nypläilemättä soitettua bluesia.

Hyvän matkaa yli seitsemänkymppinen Louisiana Red on tehnyt bluesin parissa pitkän päivätyön. Kaikkina näinä vuosina hän ei ole pelkästään soittanut vaan myös elänyt bluesia. Uransa aikana Red on työskennellyt monien legendaaristen nimien kanssa ja kohonnut legendaksi itsekin. Hänen tuore levynsä ”Back to the Black Bayou” todistaa kuitenkin, että kyseessä on muutakin kuin muisto blues-historian hämäristä. Louisiana Red on edelleen varsin väkevä tulkitsija ja kitaristinakin melkoinen epeli.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Suomessa Red tunnetaan parhaiten Wentus Blues Bandin kanssa tekemänsä yhteistyön kautta. Tällä Norjassa äänitetyllä lätyllä hänen taustallaan musisoi puolestaan Little Victor´s Juke Joint. Kitaraa ja harppua soittavan Victorin lisäksi bändiin kuuluvat basisti Bill Troiani ja rumpali Alex Pettersen. Samaiset herrathan kävivät jokunen vuosi sitten Suomessa Rick Holmstromin mukana.

Nämä sessiot pidettiin viime kesänä Notoddenin bluesfestivaalien aikaan. Studioon onkin saatu varsin kovatasoinen vierailijajoukko miehitystä täydentämään. Siihen kuuluvat muun muassa harpistit
Kim Wilson ja Bob Corritore sekä pianisti Dave Maxwell.

Materiaali on purkitettu Juke Joint -vintagestudiossa, jonka äänityslaitteistoa ei todellakaan ole päivitetty nykypäivän trendien mukaiseksi. Studion nettisivujen perusteella kyseessä on varsinainen vanhan äänityskaluston aarreaitta. Esimerkiksi mikserinä Juke Jointissa käytetään Stax Recordsin vanhaa pöytää ja efekteistäkin suuri osa on kotoisin puolen vuosisadan takaa. Levylle päätynyt soundimaailma onkin lämmin ja autenttinen. Musiikista pystyy melkein haistamaan hien: rehelliseen bluesiin se sopii mitä parhaiten.

Kaikki levyn kaksitoista piisiä on merkitty Louisiana Redin nimiin. Onpa hän useimmat niistä aiemminkin levyttänyt. Victor on sovittanut materiaalia uusiksi ja tuonut vanhoihin lauluihin uusia näkökulmia. Tämän lisäksi hän soittaa monessa piisiissä Redin alkuperäisten kitaraosuuksien hengessä jättäen maestrolle vapaat kädet tehdä jotain muuta.

"I´m Louisiana Red” -avauksesta lähtien tehdään selväksi, että kainosteluun ja hienosteluun ei nyt sorruta. Tällä levyllä blues tarjoillaan varsin raakana ja vain perinteisillä mausteilla sävytettynä. Kakkosraita ”Alabama Train” kulkee hienosti rämeisenä swamp bluesina aivan kuten nimipiisi ”The Black Bayou”. ”Ride On Red”, ”I Come From Louisiana” ja ”Don´t Miss That Train” rokkaavat letkeästi. Viimeksi mainitun gospelin Red tulkitsee triona komppiryhmän kanssa ja tuloksena on todella hyvää jälkeä.

Elämän realiteeteista kertova ”Too Poor To Die”, antaumuksella tulkittu ”Sweet Leg Girl” ja suorastaan raivoisa ”Crime In Motion” eivät varsinaisesti tarjoa mitään uutta auringon alla, mutta peevelin makoisaa bluesia sitäkin enemmän. Monin paikoin materiaali kuulostaa siltä kuin se olisi äänitetty jo vuosikymmeniä sitten. Levyn päätöksenä kuullaan vahvasti
Muddy Waters -henkinen instrumentaali ”At the Zanzibar”. Se äänitettiin pitkän session lopussa täysin spontaanisti jammaillen - Red  alkoi soittaa yllättäen, ja muut seurasivat perässä.

Vaikka vierailijoita onkin levyllä melko liuta (aiemmin mainittujen lisäksi vielä nippu norjalaisia muusikoita), Louisiana Red näyttelee sessiossa pääroolia. Jokaisen soittajan paikka on tarkkaan harkittu. Jokainen myös hoitaa tonttinsa mallikkaasti. Levy on eheä kokonaisuus siitäkin huolimatta, että mukana hääräilee neljä eri harpistia, kolme kitaristia ja pari pianistia. Vanha sanonta useasta kokista ei tässä tapauksessa pidä paikkaansa, vaan "Back to the Black Bayou" tarjoaa tusinan piisin verran rehellistä, kovalla fiiliksellä ja turhia nypläilemättä soitettua bluesia.

MARKO AHO


Louisiana Red & Little Victor's Juke Joint: Back To the Black Bayou. Bluestown Records, 2008 / Ruf Records, 2009

Louisiana Red (laulu, kitara), Little Victor (kitara, huuliharppu), Robert Alexander Pettersen (rummut), William ”Bill” Troiani (pystybasso),

Vierailijat: Kim Wilson (huuliharppu), Dave Maxwell (piano), Bob Corritore (huuliharppu), Reidar Larsen (piano), The Hawk (kitara), Jostein Forsberg (huuliharppu), Peter Lundell (lyömäsoittimet)


Linkit:
Louisiana Red, Bonnier Amigo


Artikkelien etusivulle