Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2009 Blues-Finland.com
Bluesgaragerockia ja rootsfolkcountrya Suomen Turusta

28.1.2009

Marty the Random Guy saa monipuolisin keinoin yksinkertaisen materiaalinsa kuulostamaan luonnolliselta. Ensialbumi "Hook" taitaa olla myös vuoden 2009 ensimmäinen kotimainen blues-julkaisu.

Turkulaisen
Marty the Random Guyn pari viikkoa sitten ilmestynyt debyytti "Hook" sisältää tekijän oman luonnehdinnan mukaan "bluesgaragerockia" ja "rootsfolkcountrya". Genremääritelmät olivat omiaan herättämään mielenkiinnon ja osoittautuivat vieläpä osuviksikin.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Kaikki levyn yhdeksän piisiä on Martyn omia, ja musisointikin toimii pitkälti miehen itsensä varassa. Vierastyövoimaa käytetään säästeliäästi. Yleisilme on jätetty pelkistetyksi. Bluesgaragerockia edustavat neljä sähköistä rallia on äänitetty rumpalin kanssa. Jälkimmäisen genren akustisessa materiaalissa hommaa väritetään puolestaan banjolla ja taustalauluin. Oman mielenkiintoisen lukunsa muodostavat pari itse tehdyn sikarilaatikkokitaran ja stompboxin kanssa tulkittua soolonumeroa. Akustisen meiningin ja räyhäkkäämpien rokkausten vuorottelu tuo mukavasti vaihtelua levylle.  

Levyn rokisti avaava "Hooks" tuo mieleen kuusikymmenluvun loppupuolen
Jeff Beck Groupin ja Led Zeppelinin. Kitara-rumpuduo toimii mallikkaasti eikä bassoa tule edes kaivanneeksi. Sen sijaan "Easy Chairiin" ja "Garden Hosen" rauhalliseen väliosaan huomasin ajoittain kuvittelevani ja jopa 'kuulevani' basson. Tämä lienee interaktiivista blues-rokkausta, jossa kuuntelija saa itse täyttää niin sanotut tyhjät paikat?

Marty ja rumpuja soittava
Muzzy muuten vaikuttavat myös retrosti rokkavassa The Sheena Hyenas -bändissä. Ei siis ihme, että homma toimii näin hyvin kahdestaankin.

Heti avausrytistelyn jälkeen kuullaan sikarilaatikkokitaralla vetäisty leppoisa "The Lighthouse Keeper". Levyn loppupuolella tulevan lajitoverin "Comin' Upin" lailla se on simppeli ja mukava pieni laulu. Karua sikarilaatikkoslidea olisin mieluusti kuunnellut enemmän, mutta kenties sitten seuraavalla levyllä?

Folkcountry-piiseissä banjo tuo ryhtiä ja juurevuutta kokonaisuuteen. Taustaköörejä käytetään runsaasti ja ne soundaavat hyviltä. Levyn päättävä "Not My Day" nousi näillä avuin ja rennolla oldtime-hengellään allekirjoittaneen suosikiksi.

Kaiken kaikkiaan Marty saa monipuolisesti yksinkertaisen materiaalinsa kuulostamaan luonnolliselta kokonaisuudelta. Piisit ovat paikoittain tutun kuuloisia, mutta niinhän se pitää tällaisessa musiikissa ollakin.

Toivottavasti Marty the Random Guyn tarina saa tämän jälkeen jatkoa, koska ainakin itseäni kiinnostaisi nähdä äijä tositoimissa myös keikalla.  

MARKO AHO


Marty the Random Guy: Hooks. Omakustanne, 2009

Marty (laulu, kitarat, sikarilaatikkokitara, lyömäsoittimet, koskettimet), Muzzy (rummut), Robin Pahlman (banjo, taustalaulut), Anna Soveri (taustalaulu, taputukset), Stefan Granholm (taustalaulu, taputukset)


Linkit: Marty the Random Guy
kotisivu ja MySpace


Artikkelien etusivulle