(c) 2007 Blues-Finland.com
Rohkeasti kirjavaa

29.6.2007

Micke Björklöf & Blue Strip ei ole säästellyt mietintämyssyjään, vaan on koonnut albumillisen monipuolista alkuperäismusiikkia. Bluelight Records julkaisi Lontoossa Neil Brockbankin johdolla taltioidun levyn "Whole 'Nutha Thang".

"Ihan toinen juttu" viestittää
Micke Björklöf & Blue Stripin uusi albumi. Björklöfin kertoman mukaan bändin tarkoituksena on ollut suorastaan luoda uusia genrejä: disco-bluesia, pop-bluesia ja niin edelleen. Kirjavuutta "Whole 'Nutha Thang" -levyltä löytyy, mutta musiikki nojaa ehkä yllättävänkin paljon tuttuihin konventioihin.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM - blueslevyt
Materiaali on purkitettu viime vuonna Lontoossa - ikuisesti muodissa olevassa, taiteilijaa takuuvarmasti inspiroivassa Camden Townin kaupunginosassa. Tuottajana toimi Neil Brockbank, joka on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Nick Lowen, Tanita Tikaramin, Bryan Ferryn ja Spooner Oldhamin kanssa.

Koko yhdentoista raidan albumi on originaalimateriaalia. Kynäilijäkaksikko
Ville "Lefty" Leppäsen ja Seppo Nuolikosken duelli päättyy ensin mainitun voittoon 7-4.

Leppäsen "Back to My Room" on kappale, jonka tyyppisiä levyllä olisi saattanut uumoilla olleen enemmänkin. Jazzin kanssa flirttailevaan biisiin on punottu mielikuvituksekkaan kiemurainen intro, jolla Leppäsen kitara ja
Timo Roiko-Jokelan vibrafoni pelaavat hauskasti yhteen. Kappale heittää rullaavuudellaan kuulijalle koukun, jota ei voi vastustaa. Kelpo show-pala!

Myös "I Fell Down from a Tree (When I Saw Robert Johnson Pass Me By)" kuuluu albumin luovaan osastoon. Ylösalas puikkelehtiva melodia käy laulajille melkoisesta intervalliharjoituksesta. Vaikka kappale kertoo uneksitusta kohtaamisesta bluesin todennäköisesti myyttisimmän hahmon kanssa, ei sillä sinänsä ole paljonkaan tekemistä kyseisen musiikinlajin kanssa. "Robert Johnson" onkin varsin rohkea veto, mutta uskalluksessaan kunnioitettava sellainen.

Blues Stripiä pidetään kokeiluihin suuntautuvana bändinä, joten niin sanotun perustavaran suurehko määrä yllättää. Seppo Nuolikosken "Jungle Cat" on rehellisesti polkevaa bluesia - ja yksi kiekon väkevimmistä raidoista. Kaanonmainen hokema "Love's not steady…" toimii mukavana väliosana. Kun vielä Leftyn slide-kitara vonkuu viidakkokissan lailla, on täyteläinen vaikutelma valmis. Toinen vahva Nuolikoski-originaali on alakuloisen tehokas päätösbiisi "Silver Moon".

Sen mitä
Dickey Betts teki The Allman Brothers Bandille, tekee Leppänen Blue Stripille singlenäkin julkaistulla kappaleellaan "It's Been So Long". Asiallinen, country-henkinen veto ei sentään vedä aivan vertoja "Rambling Manille" tai "Blue Skylle", mutta eipä vedä moni muukaan alan yritelmä. "Hard for a Woman, Hard for a Man" -raidalla on puolestaan häivähdys 70-luvun Springsteeniä.

Kovimmasta laulusuorituksesta vastaa
Lena Lindroos, joka repäisee kitusistaan todella verevät - valitettavan lyhyeksi jäävät - vokaaliosuudet soul-raidalla "Grapesugar Love". Björklöf osoittaa monipuolisuutta; mies ei heitä joka kappaletta lähimainkaan samalla klangilla, vaan hakee hyvin erilaisia tunnelmia. "Back to My Room" -tyyppinen, melko suoraviivainen melskaus on ominta Mickeä, kun taas erityistä virtuositeettia vaativat kohdat ovat hankalampia. Brittituottaja Brockbankin johdolla hänen englannin ääntämystään on hiottu vaihtelevin tuloksin. Välillä Micke kuulostaa lontoolaisemmalta kuin Damon Albarn, mutta toisaalla härmäläisemmältä kuin Ahti Karjalainen.

Instrumentaaliosaaminen on "Whole 'Nutha Thangin" paras vahvuus. Kielisoittajat Leppänen ja Nuolikoski (basso) osoittavat kuuluvansa soittimiensa kotimaiseen kärkeen. Roiko-Jokelan lyömäsoittimet, vibrafoni erityisesti, ottavat suurehkoa roolia antaen kokonaissoinnille omaleimaisuutta.
Geraint Watkinsin koskettimet sekä puhaltajakaksikon Matt Holland - Martin Winning panos tuovat kivaa lisämaustetta.

Micke Björklöf & Blue Stripin uutuuslevy "Whole 'Nutha Thang" on aimo pokkauksen ansaitseva julkaisu rohkean monipuolisuutensa ja omaan materiaaliin luottamisensa ansiosta. Bändin riemukasta lavatyöskentelyä on myös helppo suositella iloisen rytmimusiikin ystäville.

Micke Björklöf & Blue Strip: Whole 'Nutha Thang. Bluelight Records, 2007

Micke Björklöf (laulu, huuliharppu), Seppo Nuolikoski (basso, taustalaulu), Ville Leppänen (kitara, taustalaulu), Timo Roiko-Jokela (lyömäsoittimet, koskettimet), Teemu Vuorela (rummut)

Geraint Watkins (koskettimet, taustalaulu), Matt Holland (puhaltimet), Martin Winning (puhaltimet), Lena Lindroos (laulu), Veera Railio (taustalaulu), Anna Harvey (taustalaulu)

Tuottaja: Neil Brockbank


Linkit:
Micke Björklöf & Blue Strip, Bluelight Records

- - - - -

Levyn voi ostaa
CDON.COM-nettikaupasta.