(c) 2007 Blues-Finland.com
Mike Westhues sävyttää sinistä

3.4.2007

Yli 30 vuotta sitten ensimmäisen kerran Suomen kamaralle laskeutunut amerikkalainen on kiertänyt maailmaa urakalla, mutta nyt on koti löytymässä jälleen maastamme. "Shades of Blue" on vivahteikas uutuuslevy aikuiseen roots-makuun.

Laaja-alaista kiertue-elämää viettänyt amerikkalainen
Mike Westhues näyttää vihdoin löytäneen pysyvän kodin Suomesta. Hän on pitkällä urallaan kokenut monenlaista niin Pohjois-Amerikassa kuin Pohjoismaissakin. "Lähes 40 vuotta olen ollut tässä hullussa musiikkibisneksessä mukana ", Mike kiteyttää Blues-Finland.comille.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Audiodivari
Rytmi
Miken musiikin monipuolisuus kumpuaa kirjavasta kokemusrekisteristä. "A taste of the blues" on miehen oma virallinen määritelmä, mutta on biiseissä myös aimo säväys esimerkiksi countryä ja rockabillyä. J.J. Cale on yksi Westhuesin suurimpia suosikkeja. Oklahomalaisen tuotantoon Miken kappaleita onkin helppo verrata. Vaiherikas ura on antanut aikanaan Mikelle tilaisuuden työskennelläkin J.J:n kanssa.

Suomeen Missourissa syntynyt Mike päätyi ensimmäisen kerran jo vuonna 1971, kierrettyään sitä ennen kattavasti Amerikan mannerta. Suomessa Mike aloitti musiikintekijän uransa tosissaan. Hän teki soololevyjä EMI:n ja Love Recordsin leivissä sekä toimi yhteistyössä muun muassa
Wigwamin kavereiden, erityisesti Jim Pembroken kanssa.

Maisema vaihtui 70-luvulla varsin tiuhaan. Westhues asui Ruotsissa ja Englannissa, kunnes päätti tehdä jälleen majan kotimaahansa, Indianapolisiin. Kaikkiaan 25 vuotta ehti kulua, kunnes Mike löysi itsensä taas Suomesta.

Puseroon ehti tarttua runsaasti alkuperäismateriaalia. Mike päättikin ryhtyä levyntekoon tuottajana toimineen
Olli Haaviston johdolla. Tulos on uudenkarhea albumi "Shades of Blue", joka julkaistiin maaliskuussa Bluelight Recordsin merkillä. Mike juhlii uutukaista levyään sekä soolo- että trio-keikoilla.

"Bone Dry", "Drunken Fool" ja "Sounds of the City" ovat levyn ominta Westhuesia. Biisit ovat pitkine säkeistöineen näennäisen monotonisia, mutta niiden kokonaisuuden idea piilee kertosäkeiden yksinkertaisen tehokkaissa, hienoissa käänteissä. Ne muistuttavat rakenteeltaan - mutta eivät niinkään soundiltaan - Miken toisen suuren suosikin
Bob Dylanin monia biisejä.

Blues-mielessä makein raita on epäonnistunutta suhdetta menevästi päivittelevä "Dark Shade of Blue". Vauhtia pidetään myös rockabilly-kappaleella "Sittin' Here in Memphis", jolla Haaviston pedal steel ja
Janne Smedbergin slappin' bass vääntävät upeasti. "Last Dollar Bill" taas on saluuna-rag, joka jää taatusti soimaan kuulijan päähän.

J.J. Calen vaikutus on vahvimmin läsnä "Sushi Bar" -biisillä. Kuin varmemmaksi vakuudeksi Westhues on istuttanut kertosäkeeseen Cale-kappaleen "Mama Don't" progression.
The Byrdsin loppuvaiheiden ja The Flying Burrito Brothersin musiikki kaikuu ilmiselvästi parillakin raidalla.

Useat biisit ovat melodioiltaan sangen tasaisia, mutta country-kappaleiden käänteillään koko materiaalin säveltänyt Westhues osoittautuu oivaksi sävelnikkariksi. Akustisuus on hauska valinta; yhdentoista biisin levyllä vain Haaviston kitara piipahtaa sähköisenä soittimena. Smedbergin kontrabasso on levyn maukkaimpia instrumentaalisuorituksia.

Kappaleiden tarinoissa vilisee särkyneitä sydämiä ja amerikkalaisia paikkakuntia, mutta erilaiset baariympäristöt ovat aivan erityisen vallitsevia. Juurimusiikin sisäistäneiden naislaulajiemme kärkeen kuuluvien
Tarja Merivirran ja Ninni Poijärven taustalaulu tuokin kovin kaivattua, lämmintä vastavoimaa "Shades of Bluen" miehiseen maisemaan. 
Mike Westhues: Shades of Blue, 2007, Bluelight Records

Mike Westhues (laulu, kitara, huuliharppu)

Kari Pulakka (kitara, taustalaulu), Olli Haavisto (dobro, weissenborn, pedal steel, koskettimet, kitara), Janne Viksten (mandoliini, mandola, banjo), Ninni Poijärvi (viulu, taustalaulu), Janne Smedberg (basso), Janne Haavisto (rummut, lyömäsoittimet), Mika Kuokkanen, Tarja Merivirta, Riitta Leivo (taustalaulu)

Tuottaja: Olli Haavisto

Linkit:
Mike Westhues, Bluelight Records

- - - - -

"Shades of Bluen" voi ostaa
CDON.COM-nettikaupasta.

Blues-Finland.comin tukijat:  
Z-Trading   Audiodivari   Rytmi-lehti