Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Grand Blues
Uuden levyn kera jälleen framille nousevan NMA:n vääntö tuntuu olevan edelleen paranemassa. "Moninainen neuvokkuus kuvailee parhaiten deltan blues-miehien tuotannosta ja tyylistä aina oppia ottanutta yhtyettä", kuvasi New York Timesin kriitikko Nate Chinen bändin keikkaa Isossa Omenassa parisen viikkoa sitten. Chinen kehui erityisesti Luther Dickinsonin väsymättömän kekseliästä kitaratyötä sekä yhtyeen versiota Junior Kimbrough -klassikosta "All Night Long".

Polte, luovuus ja usko omaan tekemiseen. Tämä huokuu kaikkialla läpi North Mississippi Allstarsin uuden, Dickinson-veljesten kotipaikan mukaan nimetyn levyn "Hernando". Tammikuun loppupuolella bändin omalla Songs of the South Records -merkillä julkaistu levy on trion viides studiotaltiointi.

Riisuttuna on musiikki usein kauneimmillaan. NMA:n kaverit uskaltavatkin heittää liiat tekstiilit nurkkaan ja esittäytyä kuulijoilleen kaikessa alastomassa karuudessaan. Vaikka useilla kappaleilla kuullaan yhtyeen ydinjäseniä tukevia vierailijoita, on sointi parhaimmillaan itseensä rautaisesti luottavan trion vastatessa äänimaisemasta. Se äänimaisema iskee uskomattoman tehokkaasti.
North Mississippi Allstarsin verevä raivo

14.2.2008

Lahjakkaan trion viides studioalbumi "Hernando" iskee ällistyttävällä teholla. Kitaristi Luther Dickinson kutsuu musiikkia klassiseksi blues-rockiksi, mutta sisältö on jotain paljon antoisampaa.

North Mississippi Allstarsin viimekesäinen keikka maassamme sai osakseen runsaasti ennakkokohua. Veto myös täytti kovat odotukset, ja moni kokenutkin alan harrastaja herkistyi toden teolla Luther ja Cody Dickinsonin sekä Chris Chew'n nuoresta energiasta.
Toisena ilmoille kajahtava "Keep the Devil Down" on kenties loistavin esimerkki NMA-soundista. Yhdeksän kymmenestä bändistä olisi todennäköisesti tilkinnyt ääniaukkoja puolivillaisella komppikitaralla tai jollain muulla säestävällä soittimella, mutta tällä biisillä kitarasoolojenkin aikana äänessä on vain instrumentaalikolmikko; näin myös Chew'n muhkeat bassokulut ja Cody Dickinsonin raivokkaat rummut hillittömine minisooloineen saavat ansaitsemansa tilan. Bändin verevä raivo pääsee iskemään täysillä luihin ja ytimiin.

Samaa sarjaa on avauskappale "Shake", jonka hokemalla "Shake what your mama gave you" on eittämättä myös eroottista latausta. Täysillä menevät kotiin myös "Take Yo Time, Rodney" ja "Eaglebird". Väkivahva "Soldier" herättelee ajatuksia aina ajankohtaisista uskonsodista. Sanomaa vahvistavat latautuneet instrumenttisuoritukset kaikilta kolmelta, erityisesti Codyn rumpukuviot ällistyttävät energisyydellään.
"Mizzip" on raikkaampi rock & roll -pala, kun taas "Blow Out" on silkkaa rockabillyä. Biisisllä juhlivat Amy Laveren slappin' bass ja Lutherin Chuck Berry -kitara. "Rooster's Blues" näyttää sormea nykyajan piittaamattomuudelle "paska homma, mutta älä sitä minulle lykkää" -sanomineen. Champion Jack Dupreelta lainattu kukkaislapsipiruilu "I'd Love to Be a Hippy" on levyn ainoa puhdas blues-kappale. Ei sillä, etteivätkö bändin jäsenten delta blues -vaikutteet olisi kuultavissa kauttaaltaan.

"Hernando"-albumi on Luther Dickinsonin mukaan klassista blues-rockia. Tohdin olla hänen kanssaan hieman eri mieltä, sillä termin konnotaatiot eivät välttämättä ole pelkästään positiiviset. Sen sijaan albumi on jotain huomattavasti kunnianhimoisempaa - kekseliästä, välillä progressiivistakin, blues-ytimestä uutettua äänikudelmaa.

Dickinson-veljesten isän, muun muassa
Rollarien ja Screamin' Jay Hawkinsin kanssa työskennelleen Jimin tuottaman North Mississippi Allstars -uutuuden vaikuttavuus on koettava itse. Sosiaali- ja terveysministeriön tosin soisi liittävän tuotteeseen varoitustekstit - tämä albumi saattaa aiheuttaa mielen järkkymistä, jopa riippuvuutta.

PASI TUOMINEN


North Mississippi Allstars: Hernando. Songs of the South Records, 2008

Luther Dickinson (kitara, laulu), Cody Dickinson (rummut, laulu, kitara, sähköpesulauta), Chris Chew (basso, laulu)

Vierailijat: James Mathus (laulu), East Memphis Slim (piano), Kurt Clayton (piano), Amy Lavere (kontrabasso), Jimmy Davis (laulu)

Tuottaja: Jim Dickinson


Linkit: North Mississippi Allstars
kotisivu ja MySpace

- - - - -

Hernando on saatavissa
CDON.COM-nettikaupasta.
Luther Raumalla 2007
© Aigars Lapsa