Ota yhteyttä: admin(a)blues-finland.com
(c) 2007 Blues-Finland.com
Parempi vieressä kuin vireessä

9.5.2007

Aloitetaanpa varoituksella: Lightnin’ Malcolm sanoo "Searching for Odell Harris" –albumin takakannessa: "Osa musiikista meni nuotin vierestä, mutta se kuulosti itse asiassa paremmalta kuin vireessä soitettu." Ei käy vastaan väittäminen – joten lue lisää varoen, ja vain jos tunnet voivasi käsitellä raakaa, vetävää ja juopunuttakin Mississippi Hill Countryn bluesia.


Odell Harrisin cd alkaa versiolla kappaleesta "Train I Ride", joka tunnetaan myös esimerkiksi nimillä "Mystery Train" ja "Mean Old Train". Tämä biisi on ensimmäinen, minkä kuulin Odell Harrisilta aikoinaan internetissä. Se oli melkoinen sokki: Odell Harris ei todellakaan ole mikään Junior Parker, Elvis tai Papa Lightfoot. Hänen laulamisestaan päätellen voisi kuvitella, ettei mies itse ole heistä kuullutkaan!
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Audiodivari
Rytmi
Siinä juju piileekin. Vaikka Harrisin kerrotaan olleen sekä RL Burnsiden että Junior Kimbroughin läheinen ystävä, on hän selkeästi oma hahmonsa. Toisen kerran kappaleen kuultuani olin jo varma, että tämä on kuluvan vuosisadan parhaimmistoon kuuluvaa Yhdysvaltain etelästä tulevaa bluesia.

Kakkosbiisi "Before You Accuse Me" todennäköisesti sokeeraa
Clapton-fanit. Tulkinta on huomattavasti Bo Diddleyn maineikasta originaalia puhtaampi, mutta ei liiaksi. Sitten seuraa Harrisin oma kappale, punttia vipattava instrumentaali "Daylight Romp", jota taas seuraa riisuttu klassikkotulkinta ".44 Blues".

Arvioidessani viime vuonna
Jimmy "Duck" Holmesin levyä "Back to Bentonia" Bluesinlondon.comille, kirjoitin Duckin "Vicksburg Blues" –versiosta: Tämä perinteinen Mississipin pianoriffi tunnetaan sekä nimellä "Forty Four Blues" että "Vicksburg Blues", riippuen siitä, kuka väittää itseään sen tekijäksi. Mukavaa olla välillä oikeassakin, mutta riffi itsessään on tarpeeksi makea koristelemaan vaikka kaikkia Broke & Hungry Recordsin julkaisuja.

Sitten kuullaan
Luther "Guitar Junior" Johnsonin "On Your Way Fishing", Jimmy Reedin "Can't Stand To See You Go", ja Junior Kimbroughin "All Night Long". Sanoituksia huomioimatta ne voisivat hyvin olla Odell Harris –originaaleja. Sama pätee näitä seuraaviin traditionaaleihin "Someday Baby" (tunnettu myös nimellä "Trouble No More"), "Sitting On Top Of the World" ja "Early One Morning" - vai oliko se "Oo Wee Baby"? Joka tapauksessa tunnelma on katossa ja bändi jyrää. Ne, joiden mielestä kitaran on oltava vireessä kuulostaakseen hyvältä, ovat joka tapauksessa jo lopettaneet levyn kuuntelun tähän mennessä!

Instrumentaalioriginaalilla "Hill Funk" ei ole vaikeuksia olla nimensä veroinen. Lähes akustisen päätösraidan "Laughing to Keep from Crying" värssy "you don’t know my mind" voisi hyvin olla suunnattu tuottaja
Jeff Konkelille – legendan mukaan Konkel näki ja kuuli Odell Harrisin vain kerran. Tämä tapahtui päivänä, jolloin albumin materiaali äänitettiin. Konkel oli itse asiassa yllättynyt, että vetäytymiseen taipuvainen Harris tuli paikalle edes tuolloin.

Eikä sessio muutenkaan sujunut erityisen jouhevasti. Äänekkään ja yhteistyöhaluttoman yleisön ("avaimia pudoteltiin lattialle, tuoleja kolisteltiin ja känniset pulisivat") lisäksi Konkel joutui tulemaan toimeen Odellin kanssa. Hän kirjoittaa kansiteksteissä: "Odell ei ole erityisen hyvä vastaanottamaan ohjeita. Pyynnöt kuten 'Laulaisitko mikkiin' tai 'Voisitko olla jauhamatta paskaa kesken oton' saivat vastauksekseen korkeintaan hämmentyneen virneen."

Tästä huolimatta – tai ehkä juuri tämän takia – Jeff Konkelin vaivannäöstä kummunnut levy on järisyttävä. Tämän todemmaksi ei blues tule.

ANDRES ROOTS


Odell Harris: Searching For Odell Harris. Broke & Hungry Records, 2006

Odell Harris (kitara, laulu), Bill Abel (kitara), Lightnin' Malcolm (basso, rummut)

Tuottaja: Jeff Konkel

Linkit:
Broke and Hungry Records, Broke and Hungry Records MySpace, Jeff Konkelin haastattelu