Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Huoneistoesittelyssä Raisin' a Ruckus

22.1.2008

Roomful of Blues osoittaa tyylilleen uskollisesti taitavansa tyylilajit swingistä syvään bluesiin. Uusi albumi ei ole merkkiteos, mutta varteenotettava taidon- ja tyylinäyte kylläkin.

Lähes yhtä tunnettu kun
Roomful of Blues on jump- ja swing-vaikutteisesta, puhallinvetoisesta bluesistaan, muistetaan se värikkäästä henkilöstöhistoriastaan. Porukkaa on 40-vuotisella uralla tullut ja mennyt isosti. Yhtyeen tunnetuimpien soittajien Duke Robillardin ja Ronnie Earlin Roomful-jäsenyydetkin ovat olleet historiaa jo pitkään. Mutta bändin nykyistä oktettia ei käy moittiminen.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Uusi, Alligator Recordsin julkaisema albumi "Raisin' a Ruckus" on omistettu bändin jäsenten menehtyneille omaisille, mutta yhä synkemmän varjon uutuuden niskaan heittää se tosiasia, että Roomfulin pitkäaikainen trumpetisti Bob Enos kuoli 11. tammikuuta - vain neljä päivää ennen albumin julkaisua.

Levy ei ole vain huoneellinen bluesia; ennemminkin se on kokonainen kämppä, jonka eri kolkissa voi tutusta bändin osaamiseen musiikin erilaisissa tyylilajeissa. Kiintoisin on tietysti blues-huone. Syvin tulkinta on klassikko "Black Night", jonka ovat levyttäneet lukemattomat alan artistit. Albumilla ei juhlita kitaralla, mutta tällä raidalla
Chris Vachon pääsee esittelemään soolotaitojaan latautuneesti. Vachonin sävellys "Solid Jam" on rämeisyydessään myös levyn onnistunutta osastoa. Pakollinen klassikko "New Orleans" svengaa, mutta tuo kovin vähän uutta usein kuultuun kappaleeseen.

Olisi aliarviointia kuvailla tiettyjä kappaleita esimerkiksi 'jazzahtaviksi', sillä puhtaalla swingillä on "Raisin' a Ruckusilla" ihan oma huoneensa. Nimibiisi on todellinen taidonnäyte, jolla puhallinsektio pääsee toteuttamaan säveltäjä-saksofonisti
Rich Lataillen melodista älykkyyttä. Myös "Sweet Petite" toimii raikkaasti, kun taas Vachon-originaali "Life Has Been Good" tuo levyn nättiin jazz-päätökseen.

Huone, jonka antia voisi kuvailla roots-vaikutteiseksi AOR:ksi, jakaa varmasti kuulijoiden mielipiteet. Biisit kuten "Every Dog Has Its Day", "Lower on Your List of Priorities" ja "Round It Down" ovat ihan mukavia ralleja, mutta sielukkuutta niissä ei ole järin paljon. "I Would Be a Sinner" on melko keskikertainen raita, mutta
Dimitry Gorodetskyn kontrabassovälikkeet ovat hienoja.

Roomfulin uudehko laulaja
Dave Howard osoittautuu Amerikan Eero Raittiseksi. Miehen äänen värissä on paljon samaa kuin suomalaisessa 'esikuvassaan', ja etenkin biisillä "While I Can" hän värisytteleekin hämmästyttävän samantyylisesti. Toisin kuin Raittisen laulun, Howardin suorituksen intensiivisyyttä sopii paikoin epäillä.

Tietty siisteys ja yllätyksettömyys vallitsevat Roomfulin levyllä. "Raisin' a Ruckus" on kuitenkin muodollisesti pätevä albumi, joka loistavasti show- ja partytarpeisiin soveltumana varmasti vahvistaa Roomful of Bluesin asemaa suosittuna konsertti- ja festivaaliesiintyjänä.

PASI TUOMINEN


Roomful of Blues: Raisin' a Ruckus. Alligator Records, 2008

Dave Howard (laulu, huuliharppu), Chris Vachon (kitara), Rich Lataille (saksofoni), Bob Enos (trumpetti), Ephraim Lowell (rummut), Mark Earley (saksofoni), Dimitry Gorodetsky (basso), Travis Colby (koskettimet)

Vierailija: Bethie Vachon (laulu)

Tuottaja: Chris Vachon


Linkit: Roomful of Bluesin
kotisivut ja MySpace, Alligator Records, Bonnier Amigo

- - - - -

Raisin' a Ruckus on saatavissa
CDON.COM-nettikaupasta.