(c) 2007 Blues-Finland.com
Gheton lapsi

6.7.2007

Harlemissa kasvanut, hiljattain Chicagoon muuttanut Shemekia Copeland konsertoi torstaina Imatralla. Blues-Finland.com tapasi neljä vahvaa albumia levyttäneen nuoren laulajan.

Shemekia Copeland tunnetaan paitsi vahvaäänisenä blues-laulajana myös musiikinlajin kiihkeänä puolestapuhujana. "Blues on pieni genre musiikkimaailmassa, joten sen olemassaolon jatkumisesta on pidettävä huolta", Shemekia sanoi Blues-Finland.comille ennen konserttiaan Imatra Big Band Festivalilla. "Toivottavasti ihmiset väsyvät tyhjänpäiväiseen poppiin - kuten konemusiikkiin - ja löytävät todellisen stuffin."

Copelandin tapauksessa bluesin aseman vahvistaminen ei jää puheiden tasolle. Tiheään kirjatun keikkakalenterinsa lisäksi hän pitää omaa show'taan lauantaisin Sirius Satellite Radiossa. Miten ahkerasti ympäri maailmaa konsertoivalta artistilta käy viikoittainen radioshow? "Radiotuotantomme on rakennettu täysin internetpohjaiseksi. Missä tahansa olenkin, voin kasata kokonaisen show'n nettiyhteyden avustuksella", Shemekia paljastaa. Siriusta voi kuunnella Suomessakin radioaseman verkkosivujen kautta.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM - blueslevyt
Ikäisekseen (28 vuotta) Shemekia on ehtinyt kerätä jo ällistyttävät kahdeksan Blues Music Awardia. Kaikki hänen neljä Alligator-merkille tehtyä albumiaan ovat olleet kiitettyjä. Viimeisin julkaisu on "The Soul Truth" (2005), jolta kuultiin meheviä makupaloja Imatrallakin. "Olen hyvin tyytyväinen albumiin. Halusin tehdä sielukkaan ja soul-vivahteisen levyn. Upea Steve Cropper toimi tuottajana, ja sain lisäksi tehdä töitä uskomattomien muusikoiden kanssa." Kiekolla soittavat muiden muassa Cropper (kitara), Steve Potts (rummut) ja Chuck Leavell (koskettimet). Tällä hetkellä Shemekialla ei ole voimassa olevaa levytyssopimusta, mutta ei myöskään kiirettä alkaa kasata uutta pitkäsoittoa.

Harlemin kasvatti


"Lapsuudessani ja nuoruudessani musiikki oli kaikkialla ympärilläni, sain kasvaa hienossa ympäristössä", Shemekia muistelee. Hänen isänsä oli blues-legenda
Johnny Copeland (1937 - 1997). Perhe-elämä oli turvallista, mutta samaa ei voi välttämättä sanoa asuinympäristöstä: Shemekia syntyi New Yorkin Harlemiin. "Kyllä siellä aika vaarallista oli. Huumeita oli paljon liikkeellä. Onneksi tuolloin, 80- ja 90-luvuilla, muutos kohti parempaa Harlemia oli jo alkanut." Nykyisin Harlem on huomattavasti turvallisempi alue. Shemekiakin on muuttanut Chicagoon.

Erittäin läheinen henkilö Shemekialle oli myös laulaja
Ruth Brown, joka tunnettiin komealla lempinimellä "Miss Rhythm". Ruth tuki ja neuvoi Shemekiaa sekä musiikissa että elämässä muutenkin. "Hän oli todellinen ystävä. Sisimpääni todella sattui, kun kuulin hänen kuolemastaan." Ruth Brown menehtyi viime marraskuussa.

Myös esiintyminen
Robert Crayn kanssa on jäänyt Copelandin mieleen. He esittivät ison bändin säestämänä New Yorkin Radio City Music Hallin suurkonsertissa klassikkobiisin "I Pity the Fool" vuonna 2003. Erinomaisen väkevä veto on taltioitunut myös teokseen "Lightning in a Bottle", joka on julkaistu sekä elokuvana että cd:nä.
Nyt pidetään hauskaa

Puhallinsektioita on kuultu paljon Shemekian tuotannossa, mutta tällä haavaa hän kiertää kvartetin kanssa. Yhtyeen kivijalka on
Arthur Neilson, joka on soittanut Copelandin kitaristina jo yhdeksän vuotta. Imatran-keikalla kuultiin kappaleita kaikilta levyiltä. Erityisen hyvin toimivat viimeisimmän levyn avauskappale "Breakin' Out", W.C. Handy Awardilla palkittu "It's 2 a.m." sekä isä-Johnnyn tunnetuksi tekemä "Ghetto Child".

Imatran jälkeen Shemekia palaa norjalaisen Skånevik Blues Festivalin kautta kotimaahansa. Siellä odottavat lukuisat festivaaliesiintymiset sekä yhteiskeikka
Koko Taylorin kanssa 23. elokuuta.

Shemekia Copeland ei huoli huomisesta. On aistittavissa, että erittäin nuorena bluesin huipulle noussut nainen tahtoo nyt nauttia menestyksen hedelmistä. "Nyt pidetään hauskaa! Minulla ei ole aavistustakaan missä olen kymmenen vuoden kuluttua. Suomalaisille kuitenkin viesti: kutsukaa minut pian uudestaan esiintymään", vuoden 2000 Puistoblues-keikkansa erinomaisena tapahtumana muistava Shemekia komentaa.
Häntä huvittaa etunimensä ja suomalaisen shemeikka-käsitteen läheisyys. Ilme hänen kasvoillaan vakavoituu kuitenkin nopeasti: "Olen muusikko, en maagikko."
Linkit:
Shemekia Copeland, Shemekia Copeland MySpace, Imatra Big Band Festival
Blues-musiikki pysyy ja paranee, jos se on Imatralla vierailleesta Shemekia Copelandista kiinni.
Shemekia otti yleisönsä Imatran
BB-teltassa.