Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Paholaisen kutsu kävi Washingtoniin

1.9.2008

Son Jack Jr on luonut omaperäisen ja tunnistettavan tapansa tulkita akustista bluesia. Mies ja kitara esittelevät osaamistaan omakustannelevyllä "When the Devil Calls".

Son Jack Jr on kotoisin Lontoosta ja asuu Washingtonin osavaltion Seattlessa. Hänen kotisivunsa muotoileekin sattuvasti: "Delta Blues. The Real Deal." Niinpä niin, mutta ei hätää: mies osaa tosiaan soittaa. Ja toisin kuin monet muut 2000-luvun 'aidot asiat', hän on kehittänyt aidosti tunnistettavan, oman tavan soittaa akustista bluesia. Hän yhdistää aitoon asiaan folk- ja rock-vaikutteita tavalla, joka on korvalle mitä miellyttävin.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Useat arvioijat ennen minua ovat ylistäneet Son Jack Jr:n "kaunista lauluääntä" ja "erityisen omaperäistä lauluntekotaitoa". En voi vastustaa kiusausta tapella jälleen koko muuta maailmaa vastaan: levyllä "When the Devil Calls" vaikutuin eniten Graham-Jansch -tyyppisestä instrumentaalista "The Lynching Tree" sekä cover-kappaleista "Cleanhead Blues" (Eddie Cleanhead Vinson) ja "Soul of a Man" (Blind Willie Johnson).

Mitä Blind Willie -versiointiin tulee: jos mies pystyy tekemään näin usein kuultuun kappaleeseen mies-ja-kitara -sovituksen, joka tuo mieleen ennemmin
Jimin takaperoiset luupit "Are You Experienced?" -levyllä kuin Chris Thomas Kingin Wim Wendersin elokuvassa, hän selvästi tietää mitä on tekemässä. Vaikka "Cleanhead Blues" ei ole kovassa huudossa 'pitkätukkien kitaraleirillä', on se pitkään ollut minun suosikkini. On hienoa kuulla viimeinkin country blues -versio! Vaikka Mr Jackin laulajan kyvyt eivät ole kuulun saksofonistin tasolla, hänen riisuttu sovituksensa on riemukas ja tulkintansa sydämellinen.

Kolmentoista raidan levyllä on vielä yksi lainakappale,
Skip Jamesin "Devil Got My
Woman".

Muissa kappaleissa "The Lynching Tree" -biisillä osoitettu instrumentaalinen ja sävelmällinen taidokkuus varastaa show'n vaivatta. Lauluntekijänä Son Jack Jr näyttää olevan parhaimmillaan "If I Should Fall" -tyyppisillä nyyhkytarinoilla. On tunnustettava, että minulla on tiettyjä vaikeuksia ymmärtää värssyjen kuten "I’m Son Jack Jr., now you know what I mean" suuruutta. Mutta hei,
Bo Diddley – on tosiaankin lohdullista kuulla että Jackin kultakala on hyvä: "Goldfish is good, so it could be worse" (kappaleelta "It Could Be Worse").

"When the Devil Calls" esittelee kokonaisuudessaan ja kansiaan myöten kahta tendenssiä, jotka ovat oireellisia 'modernille' bluesille. Asiatasolla tutkitaan menneitä aikoja, ja toisaalta korostetaan koko bisneksen äärimmäistä vakavuutta. Kuulijan mieltymyksistä riippuu, onko tämä hyvä vai huono asia. Onneksi ensin mainittu ei yllä nykyisen metalliskenen tapaiseen äärimmäiseen eskapismiin, eikä viimeksi mainittu ole niin päällekäyvä kuin joidenkin, hmm, brittiläisten blues-kitaristien tapauksissa. Kappaleiden kuten "Dance of the Living Dead" ei siis tule antaa säikäyttää.

Musiikki on hyvää ja soittaminen vankkaa. Son Jack Jr on vielä –
John Mayallin 60-luvun tyyliin – huomaavaisuudessaan lisännyt kansiteksteihin kaikkien kappaleiden sävellajit – eiköhän ruveta pikkaamaan!

ANDRES ROOTS
 

Son Jack Jr.: When The Devil Calls. Omakustanne, 2008

Son Jack Jr. (kitara, laulu, tuottaja)


Linkit: Son Jack Jr
kotisivu ja MySpace