Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Mustavalkoisuuden kirjavampi sävy

22.2.2008

St Marcus Bluesband värittää blues-rockiaan sopivan näyttävin tuotannollisin keinoin ja perinteilleen uskollisesti proge-vaikuttein. "Two Sides" kunnioittaa yhtyeen peräti 40-vuotista uraa.

Jo vuodesta 1967 toiminut
St Marcus Bluesband (kavereiden kesken STMBB) julkaisi sopivasti 40-vuotisen taipaleensa kunniaksi tuplalevyn "Two Sides" viime marraskuussa. Paketti sisältää 16 biisiä, joista 13 on keskipohjalaisten omia sävellyksiä ja kolme lainamateriaalia. Ideoita ei ole säästelty, vaikka suurin osa musiikista onkin melko suoraviivaista blues-rockia.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Grand Blues
STMBB korostaa, että albumilla on pyritty riisuttuun soundiin. Silti "Two Sides" kuulostaa - suurimmasta osasta kotimaisia blues-levyjä poiketen - tuotetulta, ja nimenomaan hyvässä mielessä. Vaikka blues taiteenlajina on koruton, ei se voi kieltää artisteilta tuotannollisten tehokeinojen käyttöä. Levy on maulla toteutettu Daniel Ainasojan tyylikkäitä kansia myöten.

Soundi on kauttaaltaan täyteläinen. Esimerkiksi erinomainen avausbiisi "2 Beer 5 Shot Casanova" soljuu tukevasti puhallintaustoineen. Väliin on heitetty vielä hauskalla tavalla omituinen viipale disco-jytinää, jonka tarkoituksena on ilmeisesti muistuttaa siitä mistä STMBB:n musiikissa ei ainakaan ole kyse.

Bluesin lisäksi STMBB tunnetaan myös toisentyyppisestä musiikista. "Ain't No Game" ja "Thrill 2" sisältävätkin jännittävää softcore-progea - muistutuksena ajasta jolloin edistykselliseen rockiin kallellaan ollut bändi tunnettiin vielä nimellä
Fantasia.

Conny Sundmanin sovittamat, runsaasti mutta osaavasti käytetyt puhaltimet sekä Simo Vasanojan koskettimet tuovat instrumentaatioon voimaa. Lisäksi "Old Friend" -kappaleen huilu (Lubomir Ravelski) on upea oivallus. Espanjalaistyylinen akustinen kitara päätösbiisillä "I Don't Mind" toimii myös. Ei mitään autotallimeininkiä, vaikka bändi garagemaiseksi levyn äänimaailmaa kutsuukin!

Ensimmäisen levyn alkupuolen kappaleet "Pusherman" ja "Illusion" muodostavat ovelan suite-kokonaisuuden, kun jälkimmäinen jatkaa uutta tarinaa käytännössä täysin edellisen taustaan pohjaten. Myös biisinikkari-laulaja
Hannu Lindblomin ääni on tässä, hieman J.J. Calen tyyliin kähisten, kenties parhaimmillaan. Ääntä ei hänellä ole revittelyyn asti. Esimerkiksi biisillä "Mess Around" rajuksi yltyvä laulaminen ajautuukin ylitulkinnan puolelle. Laulusoundin särkemistä parin biisin tehokkaaseen tyyliin olisi voinut käyttää enemmän.

On kovin rohkeaa ottaa tulkittavakseen rokkihistorian kovimpia biisejä. STMBB on tarttunut
Cream-klassikko "White Roomiin". Veto on ihan kelvollinen, mutta jää tribuutin tasolle. Bassorumpukaan ei ole niin pinnassa kuin Ginger Bakerilla aikoinaan, mutta kyseinen soundi on toisaalta tarttunut kappaleelle "Someday". Usein versioitu "Oh, Pretty Woman" on onnistuneempi, kiitos tehokkaiden puhaltimien ja Göran Fellmanin terävän kitaratyöskentelyn. Kolmantena lainakappaleena kuullaan maaliskuussa Suomeen saapuvan Doug MacLeodin "Horse with No Rider".

Eikä legendojen kunnioitus jää pelkkiin cover-versioihin. "Ain't No Game" lainaa
Led Zeppelinin "Good Times, Bad Times" -alkutunnelmia, vaikka itse STMBB-biisi sitten itse onkin jotain ihan muuta. "Thrill 2" puolestaan ryöstää niin häikäilemättä The Beatles -raitaa "I Want You (She's So Heavy)", että Liverpoolin pojat olisivat ansainneet nimensä krediitteihin...

"Mikki päälle ja nauha pyörimään" -metodilla on saatu varsinkin bluesissa paljon kuolematonta aikaan. Huolella tekeminen, asialle omistautuminen ja tuotannollinen panostaminen sitä vastoin luonnehtivat St Marcus Bluesbandin "Two Sides" -albumia. Näistä ansioista se on kotimaisessa mittakaavassa merkittävä blues-julkaisu.

PASI TUOMINEN


St Marcus Bluesband: Two Sides. Top Records, 2007

Göran Fellman (kitara), Kaj M. Lönngren (basso), Thomas Lindström (rummut), Simo Vasanoja (koskettimet), Hannu Lindblom (kitara, laulu, huuliharppu), Conny Sundman (saksofoni), Torvald Lund (pasuuna), Emilia Puutio (pasuuna), Rickard Slotte (trumpetti), Miriam Pettersson (trumpetti)

Vierailijat: Hans Tiihonen (rummut), Lubomir Ravelski (saksofoni, huilu), Tage Borgmästars (koskettimet), Magic Dick (koskettimet), Sofia Lönngren (taustalaulu)


Linkki:
St Marcus Bluesband

- - - - -

Two Sides on saatavana
CDON.COM-nettikaupasta.