Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Suomalais-amerikkalaista laatutavaraa

6.1.2008

"Keep It Moving" on Steve Guygerin ja T. Leino Bandin uusi albumi. Loistavan livekokoonpanon soittaminen on ensiluokkaista, mutta levy kärsii melko keskikertaisesta tuotannostaan.

Steve Guygerin ja T. Leino Bandin uusi albumi "Keep It Moving" tarjoaa mehevää Chicago Bluesia 12 raidan edestä. Kiekon kappaleista viisi on Guyger-originaaleja. Muut ovat tulkintoja esimerkiksi Little Walterin ja molempien Sonny Boy Williamsonien klassikoista.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Philadelphialainen harpisti-laulaja Guyger on rundannut suomalaisen bändin kanssa maassamme kolmena viimeisenä loppuvuotena. Uuden levyn materiaali on äänitetty kahden ensimmäisen matkan lomassa Helsingissä ja Tampereella. Vuonna 2005 Halloween Bluesissa festariyleisö ehkä pakotti bändin soittamaan aavistuksen rajummin, mutta varsinkin kahdella viimeisellä kiertueella on ollut nautinto kuunnella kokoonpanon suorastaan hienostunutta sointia.

Guyger ei laulajana ole todellakaan mikään shouter. Sen sijaan hänen lauluäänessään on sopivasti karheutta ja valtava määrä lämpöä. Jonkin verran harmittaa, ettei tämä hieno soundi ole tarttunut erityisen hyvin uudelle tallenteelle. Erityisesti Sonny Boy Williamson II -luennassa "Red Hot Kisses" Steve punnertaa ajoittain lähes väkinäisesti. Toisaalta Guyger-originaaleilla "My Baby's Gone" ja "Come, Come Back Baby" Steve tulee yhtä liki kuulijaansa kuin keikoillakin. Keskitytään omiin vahvuuksiin ja liikutaan niillä osa-alueilla, linjaisi lätkävalmentaja.

Kari Karpon kontrabasso on keikoilla oivaa kuultavaa. Maltillisilla volyymeilla soitettaessa voi kuulla sormien työskentelyn kielillä ja kielten tarpeen mukaan läpsähtävän otelautaan aitoon slappin'-tyyliin. Bassokaan ei valitettavasti pääse riittävän hyvin oikeuksiinsa uudella albumilla.

Sen sijaan Tomi Leinon väsymättömästi ja ehtymättömästi kuvioiva puoliakustinen kitara toimii levyllä konserttien vertaisesti. Varsinaista sooloilua ei juuri kuulla. Se ei ole tarkoituskaan, sillä "Keep It Moving" on ennen kaikkea harppulevy. Guygerin harputtelu on sävykästä ja keinorikasta.
Jarkko Lepistö ja Jupe Litmanen (vuonna 2005 äänitetyillä kolmella kappaleella) komppaavat asiaan kuuluvalla pidättyväisyydellä.

Albumi kamppailee ikiaikaisen ongelman parissa: miten kaapata elävien esiintymisten tunnelma ja sointi äänilevylle? Suurempi tuotannollinen panos olisi varmasti auttanut tätä levyä ongelman selättämisessä. Sen puuttumisesta on kuitenkin turha syyttää levyllä soittavia ensiluokkaisia muusikoita. Syyt tuotannollisesti korkeatasoisten blues-levyjen vähyyteen maassamme löytyvät aivan jostain muualta.

Aikanaan Suomeen muuttaneen
Eddie Boydin "Praise to Helsinki" muistetaan; Guygerin ja Leino Bandin albumilla vastaavia erikoisuuksia ovat suomalaishenkisesti nimetyt instrumentaalirallit "Mumbo in Helsinki" ja "Jumpin' at Sauna". Uutuuskiekko "Keep It Moving" ei uudelleenkirjoituta suomibluesin historiaa, mutta lisää siihen monta mielenkiintoista lukua.

PASI TUOMINEN


Steve Guyger & T. Leino Band: Keep It Moving. Harp-o-Phone Records, 2007

Guyger (laulu, huuliharppu), Tomi Leino (kitara), Kari Karpo (basso), Jarkko Lepistö (rummut), Jupe Litmanen (rummut)


Linkit:
Steve Guyger, T. Leino, Harp-o-Phone Records