Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Clarksdalen kanaherkkuja

20.11.2008

Mississippiläisen James Johnsonin uusin albumi "Sum' Mo' Chikan" pyrähtää vuoden blues-albumien kärkipäähän. Super Chikan -nimellä esiintyvän siipikarjataiteilijan tyyli ja huumori ovat pistämättömät.

Koska almanakka näyttää jo melkein joulukuuta, lienee turvallista nimetä
James "Super Chikan" Johnsonin uusin albumi "Sum' Mo' Chikan" yhdeksi vuoden parhaista blues-levyistä. Levy tursuaa aidosti omatekoisen makuista Mississippin bluesia, joka on koristeltu pistämättömällä huumorilla. Lisäksi tehdään kunniaa musiikin suurille kuten Freddy Kingille ja John Lee Hookerille.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Super Chikan, jonka setä muuten on viime kesänä Suomessa käynyt Big Jack Johnson, on kymmenisen vuotta sitten varsinaisesti alkaneen artistinuransa aikana julkaissut viisi albumia. Kiitosta hän on saanut muun muassa viiden Living Blues Award -palkinnon ja Mississippin kuvernöörin taidepalkinnon muodossa. Hän on ollut myös kerran ehdolla bluesin 'Oscariin', W.C. Handy Awardiin (nykyisin Blues Music Award).

Yksi Chikanin kitaroista on rakennettu bensakanisterista ja luudanvarresta. Kekseliäs työpajamentaliteetti paistaa läpi myös hänen musiikissaan. "Crystal Ball Eyes" on varsinainen esittelykappale. Siinä farmilla kasvanut Chikan (vrt. chicken) kertoo kasvaneensa kanojen keskellä, yrittäen jopa keskustella niiden kanssa ja pyrkien ymmärtämään niiden kieltä. Kappale kertoo myös riipaisevan tarinan siitä, kuinka hänen suosikkikukkonsa koki kohtalonsa matkalla ruokapöytään.

Rehellisen maalaisbluesin lisäksi saadaan kuulla verevää jukejoint-meininkiä. Siitä paras esimerkki on lähes kahdeksaan minuuttiin venyvä "Yard Boy Blues", jossa Chikan näyttää kitarataitojaan. Riemukkaasti loikkivia kappaleita ovat puolestaan "Coochie Daddy", jossa
Laura Craig loistaa pianossa, tarttuva "Mexico City" sekä slide-vetoinen "Sippi 'Seekan' Saw".

Tribuuttiosaston Super Chikan hoitaa sopivan kepeästi mutta tyylillä. "Freddy's Thang" rakentuu "Hideawayn" teemoille ja lisää King-mausteita sieltä täältä. "Hookin' Up" tekee saman perustuen Hookerin superhitteihin "Boogie Chillen" ja "Boom Boom". Samaan syssyyn Chikan vertailee John Lee Hookerin laulutapaa valkoisen väen yodel-perinteeseen. Lystikästä ja taitavaa!

Oman leimansa albumille tuovat äänitehosteet, joita on käytetty hersyvällä tavalla. Itsestään selvien kanalasoundien ohella matkailuhenkisten kappaleiden (Peter Truck, Love Cruiser) autojen ja rekkojen äänet ovat tehokkaita. Sanoitukset ovat nasevia kautta linjan. Kanala-aihetta kertaillaan kuitenkaan sitä ryöstöviljelemättä, ja lemmiskely tuntuu lyriikoista päätellen myös olevan lähellä Chikanin sydäntä.

"Sum' Mo' Chikan" on kotikutoisuudessaan ja pelkistetyssä olemuksessaan piristävä teos. Tähtivierailijoilla koristellut albumit, joita viime aikoinakin on bluesin saralla julkaistu useampia, tahtovat jäädä kokonaisuuksina valjuiksi, mutta Chikanin levyllä ei sitä vaaraa ole. Vain artisti, hänen kolmijäseninen bändinsä ja taatusti hatusta vedetyt omat biisit: siinä Super Chikanin maistuvan kanapadan ainekset.

Super Chikan on tänä vuonna käynyt esiintymässä niinkin lähellä kuin Norjassa. Peukkuja sopii pitää sille, että verrattoman "Sum' Mo' Chikan" -levyn pyöräyttänyt artisti nähdään ensi vuonna kotimaisilla festivaaleilla. Syökää kanaa!

PASI TUOMINEN


Super Chikan: Sum' Mo' Chikan. Chickan Howse Productions / Vizztone, 2008

Super Chikan (laulu, kitara), Daddy Rich (basso), Jameisa Turner (rummut), Laura Craig (koskettimet)

Tuottajat: Super Chikan, Lawrence Mitchell, Charley Burch


Linkit:
Super Chikan, Vizztone, Blind Raccoon

- - - - -

ILMOITUS

Sum Mo Chickan on saatavissa CDON.COM-nettikaupasta.

Bluesia soittoääneksi Buumi.netistä

Muddy Waters: Hoochie Coochie Man
B.B. King: Sweet Little Angel
John Lee Hooker: Boom Boom
Eric Clapton: Bell Bottom Blues

- - - - -

Artikkelien etusivulle