Ota yhteyttä: pasi.tuominen (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Toinen vuosirengas

11.9.2008

Kahden vuoden ikäinen verkkomedia ei ole enää lastensarjalainen. Julkaisut varsinkin internetissä viihteellistyvät. Miten asiallinen, pienen kohderyhmän verkkolehti mahtaa pärjätä?

Vuosirenkaita kertyy muuallekin kuin päätoimittajan vyötärölle. Blues-Finland.com täyttää tällä päivämäärällä kaksi vuotta. Netti-iässä se ei merkitse enää pikku taaperoa. Isompi kuva kertoo kuitenkin muuta. Alkaneen syksyn tapaus on Helsingissä 19. syyskuuta pidettävä jyhkeä juhlagaala, joka marssittaa lavalle kaiketi ennen näkemättömän joukon kotimaisen bluesin kermaa. Juhlijana on supisuomalainen julkaisu Blues News, 40 vuotta.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Sama koskee festareita. Monet uudet tapahtumat – eikä kyse ole pelkästään blues-festivaaleista – lähtevät railakkaasti liikkeelle, julistaen tavoitettaan perinteeksi muodostumisesta ennen ensimmäisenkään tapahtuman läpivientiä. Rakentaminen tulee aloittaa perusteista. Ensimmäiset tapahtumat eivät välttämättä ole hohdokkaita, mutta hallitun kasvun myötä hyvä festari voi vakiintua yllättävällekin paikkakunnalle. Miltä näyttää Kaavi Blues 20 vuoden kuluttua?

Blues siis toimii, sekä livetapahtumissa että mediassa. Blues-Finland.comissa on tänä vuonna käynyt jo yli 35,000 vierailijaa. Koska erään virolaisen muusikko-toimittajan korvat punoittavat vieläkin edellisistä kehuista, kiitän tällä kertaa Kake Kiirikkiä, Marko Ahoa ja Auvo Laaksosta, joiden korvaamaton panos levy- ja keikka-arvioijina on mielestäni nostanut sivuston palvelutasoa merkittävästi.

Blues-laulajan housut putosivat – katso kuvat!

Uutispommi: kirjoittava media on murroksessa. Perinteisessä muodossa ilmestyvät lehdet ovat pakotettuja kehittämään sähköisiä palvelujaan. Rohkeaa ja laadukasta työtä tekevät mediat taistelevat tabloidien julkkiskuonaa vastaan. Sähköisten medioiden on pystyttävä vastaamaan kärsimättömän, nopeutta ja linjakkuutta arvostavan nettiyleisön asettamiin haasteisiin.

Esimerkkejä on pienessä Suomessakin. Terävä Kauppalehti Presso jouduttiin lopettamaan levikin taantumisen vuoksi. Taloussanomat siirtyi verkkolehdeksi – eikä vain säästääkseen puustoa. Lehtiklassikko Uusi Suomi sai verkkolehtenä uuden elämän. Uusisuomi.fi aloitti lupaavasti, mutta huomasi pian, ettei asiajournalismilla ylletä mainostulojen kannalta välttämättömien kävijärankingien kärjen lähellekään. Sittemmin tyypillinen, yleensä huutomerkkiin päättyvä otsikko on kehottanut tutustumaan johonkin ala-arvoiseen kännykkävideoon tai peräti kuvalinkkiin.

Kuka itsetuhoinen ääliö sitten alkaisi tehdä asiallista verkkolehteä – vieläpä marginaalisesta blues-nimisestä musiikinlajista? Blues-Finland.comin tapahtumakalenterit ja artistilistat ovat suosittuja, mutta haluan silti korostaa sivustoa luettavana mediana. Varsinkin levyarvioiden määrää, laadusta tinkimättä, on lukijoiden toiveesta pyritty kasvattamaan. Jos joku pitää tätä fanisivuna, blogina, keskustelupalstana tai portaalina, on jokin sisällöntuotannon päässä mennyt metsään ja komeasti.

Aitojen suomalaisten verkkomedioiden kehitys- ja arvostustasosta kertoo paljon se, ettei "verkkolehteä" parempaa termiäkään ole keksitty. Esimerkiksi englanninkielisessä maailmassa webzine, ezine ja online magazine -tyyppiset julkaisut haastavat printtimedian jo tosissaan. Brändiuskollisessa Suomessa suosituimmat verkkolehdet eivät ole aitoja verkkomedioita, vaan ylivallasta nauttivat suurten lehtitalojen viihteelliset nettijatkeet.

Mikäli nettigurujen profetiat pitävät paikkansa ja kaikki printtimedia siirtyy ennen pitkää verkkoon, on edessä myös sähköisten julkaisujen muuttuminen maksullisiksi. Olisitko Sinä valmis maksamaan kestotilaus- tai irtonumerohintaa törttöilyvideoista ja mallipimun uusia jättisilikoneja esittelevistä kännykkäkuvista?

Median murros ei voi tarkoittaa sitä, että asiantuntijuus, analyyttisyys ja elämyksellisyys katovavat joukkotiedotuksesta. Asiallisen tiedonvälityksen on korkea aika alkaa siirtyä nettiin. Eri ennustusten mukaan paperilehtiä ei enää ole olemassa parin vuosikymmenen kuluttua, ehkä jopa kymmenen vuoden kuluttua. Mutta eipä ole internetiäkään sellaisena kuin me sen nyt tunnemme.

PASI TUOMINEN

Credits


Kirjoittaja on Blues-Finland.comin perustaja ja päätoimittaja.

Lähetä palautetta sähköpostitse tai
palautelomakkeella.
BN:n saavutus on jo aikajanalla hillitön. Pitkää ikää tärkeämpi on kuitenkin julkaisun sisältö ja sanoma: BN on tutkaillut mustan musiikin kenttää ja innostanut sen ystäviä jo monessa sukupolvessa. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja veikatakseen, että merkkipaalua juhlitaan 19.9. rankasti ja tulikuumalla tunteella.

Blues News on pärjännyt hyvin viihteellistyvässä mediakentässä, mutta siitä lisää vähän jäljempänä.

Syksyn ilmiöitä ovat myös klubit. Säännöllisiä klubi-iltoja on jo moneen lähtöön – Helsingin Sir Einossa ja Espoon Basessa ovat alkaneet niistä uusimmat. Klubit tuovat blues-maisemaan jäntevyyttä ja hieman näyttävyyttäkin. Ne jäävät kuitenkin valitettavan usein lyhytikäisiksi. Avain jatkuvampaan onneen on todennäköisimmin maltissa: kunnianhimoisesti jokaviikkoisiksi suunnitellut hankkeet kuihtuvat nopeasti.