Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Tab Benoit, nöyrin palvelijanne

17.12.2008

Louisianalainen artisti ei huoli ympärilleen gloriaa, vaikka esiintyi komeassa osavaltion teatterissa Virginiassa. Toinen yllättävän suoraviivaisen konsertin tähdistä oli kokenut basisti Leon Medica.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Joulushop
Ei ole tarkkaa tietoa, montako "osavaltion teatteria" Virginiassa on, mutta ainakin Falls Churchin paikkakunnalla oleva komea huvilaitos kantaa ylpeänä The State Theatren nimeä. Sen lavalla esiintynyt Tab Benoit ei piittaa prameista julkisivuista - hän on itse ensimmäisenä murentamassa myyttisen taiteilijahahmon illuusiota, mikäli joku hänelle sellaista yrittää sovittaa.

Louisianalainen Tab Benoit suostuu lähes kaikista tähdistä poiketen jopa soittamaan yleisön toivebiisejä. Lisäksi kaveri jutustelee niitä näitä yleisön kanssa ja paremman puutteessa vaikka yksikseen. Ja juttua riittää: lauantain keikalla kevyttä kaskua irtosi muun muassa kalastuksesta,
Lynyrd Skynyrdistä ja keilailusta...

Huvittavaa Benoit'ssa on verraton kyky saada kaikki hajoamaan käsiinsä. Annetaan hänen itsensä kertoa: "Tiedätte varmaan
Tom Principaton, hänhän on täältä päin kotoisin. Olin hänen lämppärinään kerran Ranskassa. Jo parin ensimmäisen biisin aikana särjin molemmat matkassa olleet kitarani. Mutta hän ojensi vaistomaisesti yhden omistaan minulle. Mikä mainio mies - lainata nyt kitara kaverille, joka tuhoaa kaiken mihin koskee!"

The State Theatren lavalla Benoit'n kitaravahvistin 'räjähti' ensimmäisen kappaleen jälkeen. Tilalle kärrättiin toinen pikapikaa - ilmeisen tottuneesti.

Benoit'ta säestivät
Louisiana's LeRoux -bändin basisti Leon Medica ja rumpali David Peters.  Medica on melkoinen takavuosikymmenten jäänne: pitkät harmaat hapset, lippis, kirkuvasti värjätty t-paita ja lavaliikunta kuin suoraan Åke Blomqvistin diskotanssikoulusta. Mutta mikä basisti! Bassokulut värittivät upeasti solistin usein yksinkertaiseen riffiin perustuvia kappaleita.

Useat Tab Benoit'n albumit ihastuttavat riisutulla down home -tunnelmallaan. Livenä vaikutelma oli koko lailla toisenlainen. Konsertti sisälsi yllättävän paljon suoraa rock & rollia ja osin lähes viihteellistä soittoa. Rokkaavista paloista esimerkiksi "Travelin' South" ja "One Foot in the Bayou" toimivat joka tapauksessa mainiosti.

Tehokeinoja suoraviivaiseen menoon

"Night Train", joka on "Fever for the Bayou" -albumin (2005) avauskappale ja tänä vuonna ilmestyneen livelevyn avausbiisi, on puolestaan näyte Benoit'n parhaasta osaamisesta. Muutamalle sävelelle rakentuva voimakas riffi ja tukeva rytmiryhmätyöskentely antavat hyvän pohjan miehen vahvalle ja karhealle lauluäänelle. Keikalla kappaleen loppuvaiheessa oli pitkähkö hiljainen vaihe, jonka aikana saattoi kuulla salin vaimeimmatkin äänet - ja paluu perusmenoon maistui sitäkin makeammalle.

Hieman samanlainen efekti oli parissa kappaleessa kuulluilla atonaalisilla breikeillä. Niiden aikana Benoit ja Medica vain rahisuttelivat ja hakkasivat soittimiaan. Nämä keinot saivat myös yleisön lämpiämään.

Rauhallisemmasta menosta pitivät huolen muun muassa perinnetietoinen "Stackolina", hyvän kaverin
Fast Eddien harpun säestämä "When Cajun Man Got the Blues" sekä kunnianosoitukset Otis Reddingille ja Hank Williamsille.

Etteivät päätähden juuret olisi jääneet epäselviksi, yhtye soitti encorena medleyn "Jambalaya - Iko Iko - When the Saints Go Marchin' in". Kun soitto tuntui jo loppuvan, oli Tabillä vielä yksi kortti hihassaan. Hän nappasi Petersiltä rumpalintontin lennossa ja veti konsertin loppuun rajun rumpusoolon.

Tab Benoit'n ja Louisiana's LeRoux -kaksikon The State Theatre -keikan jälkeen ei ole syytä ihmetellä, miksi solisti palkittiin vuoden viihdyttäjän Blues Music Awardilla 2007. Väärään osoitteeseen ei voi väittää menneen myöskään kahden viime vuoden parhaan miesartistin pystien. Kitarasankaroinnin ja lavavitsailun sudenkuopat on vältetty ainakin toistaiseksi - ajoittain ne olivat vähällä ajautua ylenpalttisiksi.

PASI TUOMINEN
Falls Church, Virginia

Kuva ©
Aigars Lapsa


Tab Benoit & Louisiana's LeRoux. The State Theatre, Falls Church, Virginia, 13.12.2008

Tab Benoit (laulu, kitara, rummut), Leon Medica (basso, taustalaulu), David Peters (rummut)

Vierailija: Fast Eddie (huuliharppu)


Linkit: Tab Benoit
kotisivu ja MySpace, Louisiana's LeRoux, The State Theatre

- - - - -

ILMOITUS

Tab Benoit'n tuotantoa
CDON.COM-verkkokaupassa

Bluesia soittoääneksi Buumi.netistä

Muddy Waters: Hoochie Coochie Man
B.B. King: Sweet Little Angel
Blues Brothers: Soul Man
Eric Clapton: Bell Bottom Blues

- - - - -

Artikkelien etusivulle
KUVA © AIGARS LAPSA