© 2007 Blues-Finland.com
Taj Mahal täytti teltan ja toiveet

23.8.2007

Hyväntuulisen artistin Helsingin-konsertti oli yllättävänkin blues-pitoinen taidonnäyte. Huvila-teltan viihdyttävässä illassa rytmiryhmäkään ei jäänyt varjoon.

Maailmanmuusikkonakin uraa tehnyt
Taj Mahal järjesti Trioineen pienoisen yllätyksen tarjoten Huvila-teltan täyteiselle yleisölle erittäin bluesin konsertin Helsingin Juhlaviikoilla. Taj on aivan viime vuosinakin tehnyt yhteistyötä muun muassa afrikkalaisten muusikkojen kanssa. Huvilassa pääosassa oli kuitenkin bluesin klassikkomateriaali Jimmy Reedistä ja Sonny Boy Williamsonista lähtien.

Ilmeisen hyväntuulinen Taj Mahal sekä
Bill Rich (basso) ja Kester Smith (rummut) käynnistivät show'n kolmen tanakan blues-vedon voimin. Alkurysäyksen täydellisti Jimmy Reedin "Baby What's Wrong". Taj kertoi sen olleen aivan ensimmäinen kappale, jonka hän oppi soittamaan kitaralla.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM - blueslevyt
Kolmannen biisin jälkeen yleisö yltyi tanssimaan ja täyttämään lavanedustan. "Olenkin kuullut, että te tarvitsette jonkin aikaa lämmetäksenne", Taj Mahal rupatteli huomaten tietojensa paikkansapitävyyden.

Meno ei juurikaan laantunut, vaikka illan päätähti kyyristyi kosketinsoitinten ääreen pariin otteeseen. Debyyttialbumilta asti mukana pysytellyt Sonny Boy -pala "Checkin' Up on My Baby" oli jämerä. Alun blues-poljento kattoi kuusi kappaletta ja noin 40 minuuttia.

Vuonna 2005 afrikkalaisten muusikoiden kanssa tehty "Mkutano" on selvästi hyvin tärkeä levy Taj Mahalille. Hän on bändeineen esittänyt albumin avainkappaletta "Zanzibar" säännöllisesti keikoilla; olivathan Rich ja Smith mukana tälläkin produktiolla. Monissa konserteissa biisi on venynyt helposti yli kymmenen minuutin. Huvilassa illan ainoa varsinainen world music -veto ja hieno rytminvaihdos ei saanut kovin innostunutta vastaanottoa. Mielenkiintoinen musiikkiseikkailu jäikin kohtuulliseen mittaan.

Juhlakansa palautettiin pikaisesti perustuotannon pariin. Hittiputkessa seurasivat toisiaan "Fishin' Blues", "Queen Bee", "Corinna" ja "Going up to the Country, Paint My Mailbox Blue". "Corinna"-biisille luo levytetyssä versiossa (1968) ominaisleimansa keinahteleva sähköpianosoundi. Keikoilla sen korvaa tänä päivänä suoraviivaisempi, Richin oivalliseen bassoon nojaava rytmikkyys. Hienovarainen "Queen Bee" on puolestaan saanut koristeekseen rajun loppuosan.
Virittynyt "Uh Huh Blues" oli yksi illan kohokohdista. Taj venytti kappaleeseen setin intensiivisimmän kitarasoolonsa. Biisin varsinainen tähti oli kuitenkin basisti Rich, jonka komean soolon kansa palkitsi mehevin suosionosoituksin.

"The Blues Is Alright" oli illan selvä motto - ja osuvasti myös varsinaisen setin päätöskappale. Taj komensi yleisön seisomaan ja huitomaan ilmaa musiikin tahdissa. Tähän innostunut kansa suostuikin auliisti. Keikan loppua kohden tunnelma oli niin tiivis, että tuskin edes potentiaaliset pankinräjäyttäjät kuten "Leavin' Trunk" tai "She Caught the Katy" olisivat sitä voineet enää kohentaa.
Encorena Taj kävi hauskuuttamassa Juhlaviikkoväkeä soittaen banjoa yleisön joukossa. Sekä yleisö että Taj Mahal Trio poistuivat Helsingin yöhön runsaan puolitoistatuntisen Huvila-illan päätteeksi ilmeisen tyytyväisinä.

Kun trion päämiehenä on multi-instrumentalisti, ei kokoonpanon pieni pääluku aivan heti aseta ehtojaan. Taj soitti valtaosan konsertista melko syväkoppaisella puoliakustisella kitaralla, jonka sointi saatiin muokattua kunkin kappaleen henkeen sopivasti sähköisen bluesin käskevästä afrikkalaisen helisevään.

Taj Mahal on tunnettu sävykkäästä laulustaan, mutta luonnolliset syyt vähentävät 65-vuotiaan artistin vokaalimahdollisuuksia. Laulusoundi oli Huvilassa erittäin vahvasti kaiutettu, ja irroteltiinpa "Spooky Bluesissa" peräti kauhuleffamaisiakin efektejä.

Bill Rich osoittautui livetilanteessa monipuoliseksi basistiksi, jonka soittamisessa yhdistyvät jämäkkyys ja vapautuneisuus. Kester Smith soittaa rumpuja rentoranteisesti. Se tuo trion soittamiseen ilmavuutta.

Suomessa on nähty kuluvana vuonna lukuisia hyviä blues-konsertteja. Ajoittainen yleisölle flirttailu ja aavistuksen populistiset yhteislaulukutsut mestarille sallittakoon - Taj Mahal Trion Huvila-show lukeutuu helposti viime aikojen valioihin.

Taj Mahal Trio. Helsingin Juhlaviikot, Huvila-teltta, 22.8.2007


Taj Mahal (laulu, kitara, banjo, koskettimet), Bill Rich (basso), Kester Smith (rummut)


Linkit:
Taj Mahal, Taj Mahal MySpace, Bill Rich, Helsingin Juhlaviikot
© Blues-Finland.com
© Blues-Finland.com