Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Uutta Nighthawksia viimein

27.12.2008

"American Landscape" on ensimmäinen levyllinen uutta studiomateriaalia vuosikymmeneen. Uuden vuoden puolella on lisäksi luvassa yhtyeen akustista ohjelmistoa ja uusintajulkaisuja.

Johan siitä on kymmenen vuotta vierähtänyt, kun
The Nighthawks julkaisi edellisen studioalbuminsa "Still Wild" (1999). Sen jälkeen bändiltä on ilmestynyt vain kolme livetallennetta: kolmekymmenvuotista taivalta juhlistava "Live Tonite!" (2002), Hubert Sumlinin kanssa taltioitu "Live at The State Theater" -dvd (2004) ja nykyisen kokoonpanon esittelevä cd/dvd -paketti "Blue Moon In Your Eye" (2006).
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Joulushop
Vuonna 2004 bändi kävi läpi suuria muutoksia, kun lähes alusta alkaen mukana ollut basisti Jan Zukowski lähti lätkimään ja hänen saappaisiinsa hyppäsi pitkän linjan svengikone Johnny Castle. Samalla kertaa myös kitaristi meni vaihtoon. Kehiin astui riemastuttavan monipuolinen kepittäjä Paul Bell. Nykyinen kokoonpano on kaikessa rauhassa suorittanut sisäänajoaan keikkailemalla ahkerasti (kuten Nighthawksin tyyliin on aina kuulunut). Nyt aika on viimein kypsä uudelle studiolevyllekin - hyvä niin.

Nighthawks ei ole koskaan tyytynyt olemaan pelkästään bluesbändi, vaan heidän musiikissaan on kuulunut viljalti sävyjä juurimusiikin eri tyyleistä. Tälläkin kertaa levyltä löytyy tietysti rehellistä bluesia, kuten versiot
Imperial Crownsin "Big Boysta" ja Ike Turnerin "Matchboxista".

Soul- ja funksävytteistä materiaalia edustavat
Steve Cropperin "Don´t Turn Your Heater Down" ja basisti Johnny Castlen "Where Do You Go". Castlen toinen tekele "Jana Lee" on puolestaan rehellinen rokkipiisi. Monipuolisuutta (ja toivottavasti radiosoittoakin) pakettiin lisäävät pari melko stonesisti tulkittua Bob Dylan -coveria: "She Belongs To Me" ja "Most Likely You Go Your Way And I´ll Go Mine". Näistä viimeksi mainittu löytyy muuten aavistuksen kepeämpänä versiona vuonna 1992 ilmestyneeltä "Trouble" -levyltä.

Tom Waitsin "Down In the Hole" -versiollaan Nighthawks juhlistaa päätymistään suosittuihin "The Wire" ja "Homicide" -televisiosarjoihin näyttäytymään. Kyseisestä piisistä on "The Wiren" alkumusiikkina olleet Waitsin lisäksi muun muuassa Steve Earlen, Blind Boys Of Alabaman ja Neville Brothersin näkemykset. Uutena sävynä "American Landscapella" on muutaman piisin akustisvoittoisuus. Siitä hyvänä esimerkkinä käy vaikkapa levyn päättävä "Fishin´ Hole Theme". Tämä hilpeä instrumentaali on muinoin tullut tunnetuksi periamerikkalaisen Andy Griffith Shown tunnussävelmänä.

... ja lisää on tulossa

Nighthawks on vastikään äänittänyt myös koko albumillisen akustista materiaalia. Senkin julkaisua lupaillaan mahdollisesti ensi vuodelle, jos vain olosuhteet ovat suopeat. Bändi on urallaan kohdannut niin monia vastoinkäymisiä levy-yhtiöiden kanssa, että nykyään he julkaisevat levynsä itse. Tästä syystä vain "American Landscapen" myynti mahdollistaa seuraavien levyjen julkaisun - kipin kapin kaikki ostoksille siis! Virallinen julkaisupäivä on vasta helmikuun toinen, mutta jo nyt "American Landscapea" on saatavissa bändin nettisivujen ennakkomyynnissä.

Lähiaikoina on samaisille nettisivuille tulossa myyntiin myös neljä ensi kertaa cd-muodossa ilmestyvää harvinaisempaa levyä. Näiden joukossa on kaksi Nighthawks -albumia, jotka kuvastavat hyvin edellä mainittuja levy-yhtiöongelmia; "White Album" (1980) ja "Hot Spot" (1983). Aikoinaan pelkällä "The Nighthawks" -nimellä julkaistu "White Album" jäi heti ilmestyessään Mercuryn sekoilujen takia unohduksiin.

"Hot Spot" puolestaan oli levy jolla Varrick koetti taivuttaa bändiä hieman popimpaan suuntaan. Onneksi vanhat koirat eivät juurikaan uusia temppuja oppineet:  tuloksena oli aivan oivallista jälkeä. "Hot Spotilta" löytyvistä piiseistä voisi erikseen mainita ainakin letkeät notkistelut "Smack Dab In the Middle" ja "Too Tall To Mambo", sekä rokimmat palat "Big Hunk Of Love" ja "Searchin´ Is Over". Erikoismaininnan ansaitsee myös hivenen kornit, poikabändihenkeen toteutetut t-paitaposeeraukset levyn kannessa.

Kaksi
Mark Wennerin varhaisinta soololevyä "Fugitive" (1983) ja "Nothin But..." (1989) julkaistiin aikoinaan pienillä levymerkeillä, joten ne ovat jo ilmestyessään olleet harvinaisuuksia. Switchblade-bändin kanssa taltioitu "Fugitive" sisältää aimo annoksen rehtiä rokkausta ja elvistelyä; muun muuassa "I Washed My Hands" ja "Sixteen Tons" saavat sähäkät tulkinnat osakseen.

"Nothin´ But..." taas on bluesimpi tuotos, jolla Wennerin kanssa musisoi kaksi eri taustabändiä.
Bob Margolin yhdessä basisti Big Joe Maherin ja rumpali Jeff Sarlin kanssa hoitaa reilun puolet piiseistä loppujen jäädessä the Bel Airs -yhtyeen harteille. Kahden lähtökohdiltaan erilaisen bändin musisointi nivoutuu levyllä yllättävän hyvin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Tosin se saattaa aikas pitkälti olla Wennerin rouhean tulkinnan ja huuliharpismin ansiotakin.

Uusintajulkaisuja ja akustista levyä odotellessa ajattelin näin aluksi keskittyä "American Landscapen" diggailuun ja neuvon teitäkin toimimaan samoin. Samalla nimittäin voitte osaltanne edesauttaa noiden "uuden vuoden lupausten" toteutumistakin.

MARKO AHO


Linkki:
The Nighthawks

- - - - -

ILMOITUS


Bluesia soittoääneksi Buumi.netistä

Muddy Waters: Hoochie Coochie Man
B.B. King: Sweet Little Angel
Blues Brothers: Soul Man
Eric Clapton: Bell Bottom Blues

- - - - -

Artikkelien etusivulle