Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2009 Blues-Finland.com
Kunniaa Yank Rachellille ja Jo Ann Kellylle

3.3.2009

Nimekäs artistikaarti on purkittanut tribuutin mandoliinimies Rachellille. Brittiläisen Kellyn "Do It" -albumi on puolestaan julkaistu uudestaan lisämateriaalin kera 33 vuotta ilmestymisensä jälkeen.

Viime vuosikymmenellä legendojen joukkoon siirtyneet
James "Yank" Rachell ja Jo Ann Kelly palaavat ansaitusti pinnalle. Heidän muistojensa kunniaksi on julkaistu albumit "A Tribute to James 'Yank' Rachell" sekä "Do It & More".
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Yank Rachell jätti melkoisen perinnön blues-maailmalle kuoltuaan vuonna 1997. "Blues Mandolin Man" -lempinimellä tunnetun Yankin vaikutus ylitti genrerajat: hänen ihailijoikseen ovat tunnustautuneet monet muutkin kuin blues-muusikot. "Yank oli aito ja originelli. Levyn tarkoituksena on kunnioittaa hänen ainutkertaista tyyliänsä", kokoelman tuottaja Michael Butler sanoo.

Levy sisältää 20 versiota Yankin kuolemattomista. Versioijina toimivat muiden muassa
John Sebastian, Rich DelGrosso ja Lahden Grand Blues Festivaliin huhtikuussa saapuva Bert Deivert. Musisoimassa on myös Yankin lapsenlapsi Sheena Rachell; cd-myynnin nettovoitot menevät harvinaista keuhkosyöpätyyppiä sairastavan Sheenan hoitoon.

Yank Rachell (1910 - 1997) tunnetaan siis parhaiten mandoliinistaan, mutta mies soitti myös kitaraa, viulua ja huuliharppua. Hän perusti nuorena miehenä
The Three J's Jug Bandin toisen legendan, Sleepy John Estesin kanssa. Myöhemmin hänen työtovereihinsa kuului muun muassa John Lee "Sonny Boy" Williamson. Yank vietti perhe-elämää ja oli välillä pitkiäkin aikoja poissa musiikkikuvioista, mutta palasi niihin vuonna 1961 vaimonsa kuoltua.

"A Tribute to James 'Yank' Rachell" ei mandoliiniteemastaan huolimatta suinkaan ole pelkkää akustista soitantaa. Varsinkin Rich DelGrosso (Shotgun Blues) ja
Jerome Mills (Moonshine Whiskey) ovat tehneet biiseistä rajut sovitukset. Naislaulajat ovat aina herkullinen elementti. Rachell-tribuutilla ruutua täyttää hienosti Andra Faye kappaleella "My Baby's Gone".

Deivert näppäilee vetävästi raidan "Seems Like a Dream". Kappalehan on tuttu hänen omalta levyltään "Takin' Sam's Advice" (2007), joka sekin kumartaa syvään Yank Rachellille. Rachell-tribuuttilevyn onnistuneimpiin akustisiin raitoihin lukeutuu myös
Tim O'Brienin tulkitsema, raikas "Texas Tony".

"A Tribute to James 'Yank' Rachell" -albumin voi hankkia
YankRachell.comista.

Jo Ann Kellyä uudelleenmasteroituna

Jo Ann Kelly saattaa kuulua brittibluesin unohdettuihin
taitajiin, mutta uudelleen, nyt cd:nä, julkaistu "Do It"
tekee oikeutettua kunniaa vuonna 1990 menehtyneelle
laulajalle. Lontoolainen kuoli 46 vuoden iässä
aivokasvaimen uuvuttamana.

Cd-julkaisulla on mukana kolme kappaletta "Open"
-levyltä (1988), joten laserkiekko tottelee nimeä "Do
It & More". Vuonna 1976 julkaistun levyn julkaisee
cd:nä
Manhaton Records ja uudelleenmasteroinnista
on vastannut
Denis Blackham.

Jo Annia pidetään yleisesti yhtenä parhaana brittisyntyisenä
blues-laulajanaisena. Hän saavutti mainetta rapakon toisella puolellakin: hänen esiintymisensä Memphis Blues Festivalilla vuonna 1969 oli menestys. "Hänen kykynsä päästä syvälle musiikkiin on hätkähdyttävä", kirjoitti New York Times tuolloin. Henkilökohtaisia ihailijoita hän sai esimerkiksi
Mississippi Fred McDowellista ja Rufus Thomasista. Häntä kosittiin myös esiintymään sekä Canned Heatiin että Johnny Winterin bändiin.

"Do It" -albumin levytyksissä oli mukana Jo Annin silloinen keikkakokoonpano, mikä selittää soitannan yhtenäisyyden. Yhtyeessä vaikuttivat muiden muassa
The Vipersistä tuttu pesulautamies John Pilgrim sekä Suomen konserttilavoiltakin tuttu Geraint Watkins, joka soittaa levyllä haitaria.

Aidoimmasta blues-osastosta parhaita sävelmiä ovat  luennat
Muddy Watersin klassikosta "Can't Be Satisfied" sekä Rufus Thomasin reippailusta "Walking the Dog".

Kellyn iso ja tunnistettava ääni taipui loistavasti myös gospeliin ja folkiin. Gospelista oiva näyte on perinteinen "Boll Weevil", kun taas oma sävellys "Little More Time" on viehättävän folkahtava. "Do It & More" on kaiken kaikkiaan uskottava kokonaisuus, ja ajattomuudessaan se kuulostaa tuoreelta yli 30 vuotta alkuperäisen julkaisun jälkeenkin.

PASI TUOMINEN


Artikkelien etusivulle