Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Rautaisannos dumaribluesia

5.6.2008     
Kuvagalleria

Tampereen Klubilla koettiin viime perjantaina Tuomari Nurmion ja Hunajaluiden yhteiskonsertti, jossa lukemattomat hitit sulautuivat maaniseksi bluesiksi. Lightning Hopkins meets Repe Helismaa!

Uuden englanninkielisen levynsä "Big Bear's Gate" ja nimen
Judge Bone turvin maailmanvalloituksen vastikään aloittanut Tuomari Nurmio käväisi Hunajaluineen Tampereella, joten pakkohan se oli mennä show tsekkaamaan.

Saavuin
Klubille siinä määrin myöhässä, että illan avannut Oliver oli settinsä soitettuaan poistunut paikalta ja lavalla hääräilivät roudarit. Puoli kahdentoista aikaan asteli sitten Tuomari stagelle ja vetäisi pari soolonumeroa; "Lahjoita Luoja lohtusi nyt" ja "Käärmeen laulu". Meno oli heti tuttua, maanista bluesia.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Nurmio on oivaltanut, että parhaimmillaan bluesin soittaminen tarkoittaa täysin oman jutun tekemistä oikealla asenteella, eikä suinkaan olemassa olevien sävelkulkujen ja fraasien mahdollisimman orjallista toistamista. Lopputuloksena on sekoitus, jossa kaikkein karuin blues yhdistyy ainutlaatuisella tavalla suomalaiseen rillumarei-perinteeseen. Aivan kuin John Lee Hookerin ja Lightning Hopkinsin kaltaiset ukot paiskaisivat kättä – tai kippistäisivät – Reino Helismaan ja Juha Vainion kanssa.

Soolopiisien jälkeen lavalle saapuivat myös Hunajaluut, ja "Aavaa preeriaa" avasi bändisetin. Siinä missä Nurmion ote on sooloesityksissä varsin intensiivinen, ja välillä tuntuu kuin mies meinaisi tulla silmille hetkellä millä hyvänsä, on bändin kanssa soitettaessa varaa ottaa hieman rennomminkin.

Honey B & The T-Bones
on oivallinen valinta Nurmion taustabändiksi. Esa Kuloniemi (alla vasemmalla) vaikutti tyytyväiseltä 'kakkoskitaristin' rooliinsa ja väritti piisejä pääasiallisesti slidella koko illan. Hänet toki tiedetään entuudestaankin päteväksi putkimieheksi. Aija Puurtisen (alla oikealla) bassottelu loi yhdessä Jaska Lukkarisen sopivasti nyrjähtäneen rumputyöskentelyn kanssa tukevan pohjan, jolla piisit kulkivat nurmiomaisen kulmikkaasti svengaten.
Tuomari "Judge Bone" Nurmio
"Lasten mehuhetki" jatkoi hittikimaraa ja yleisön toivoman "Älä itke Iineksen" jälkeen kuultiin "Kova luu", "Hunajainen paholainen", "Hän on täällä tänään" ja "Kurja matkamies maan". Viimeksi mainitun tekstistä Hande kuului vaihtaneen herran rouvaksi, aivan kuten Sielun Veljetkin omassa versiossaan. Yksi kaikkien aikojen rokkaavammista suomirokeista "Rion satamassa" ei tälläkään kertaa pettänyt, ja "Sunnuntaina" tarjosi oivan temmellyskentän Lukkariselle. Hunajaluiden tango ei nimittäin ihan perinteistä laatua ollut.

Nurmiolta eivät hitit soittamalla lopu. Iltaa jatkoivat "Kurjuuden kuningas", "Ramona", "Tuhma hauva", "Huda Huda" ja "Tonnin Stiflat". Näitä seurasi muutama harvemmin kuultu piisi: blueshenkiset "Lihava rakkaus" ja "Bum bum bum", sekä huikea "Dumari rap". Illan virallisen osuuden päätti rokkaava "Hyvästi kotimaa". Yleisö vaati luonnollisesti encorea ja myös sai sen, kun bändi palasi "Oi mutsi mutsin" ajaksi lavalle.

Keikka kesti encoreineen noin puolitoista tuntia ja oli todellinen rautaisannos dumaribluesia. Miellyttävällä tavalla niinkin erilaiset piisit kuin Lasten mehuhetki, Kurjuuden kuningas ja Ramona on onnistuttu mahduttamaan samaan muottiin. Piisien sovituksiin on selvästi kiinnitetty huomiota, ja lopputuloksessa soikin tunnistettavasti sekä Tuomari Nurmion, että HBTB:n oma soundi.

MARKO AHO


Tuomari Nurmio ja Hunajaluut. Tampere, Klubi, 30.5.2008

Tuomari Nurmio (laulu, kitara), Esa Kuloniemi (kitara), Aija "Honey B" Puurtinen (basso), Jaska Lukkarinen (rummut)


Linkit:
Judge Bone, Honey B & The T-Bones

- - - - -

Judge Bonen albumin "Big Bear's Gate" voi hankkia
CDON.COM-nettikaupasta.