(c) 2006 Blues-Finland.com
Onnea Chuck Berry, 80!

18.10.2006

Musiikkimaailmaa mullistaneiden hittien isä täyttää keskiviikkona isoja pyöreitä. Kitarasankarin ensimmäinen julkinen esitys oli tiettävästi "Confessin' the Blues".

Charles Edward Anderson Berry, paremmin tunnettu nimellä
Chuck Berry, täyttää keskiviikkona komeat 80 vuotta. Musiikillisesti vallankumoukselliset biisit kuten "Johnny B Goode", "Roll Over Beethoven" ja "School Day" tehnyt ja esittänyt Berry on monen mielestä se ainoa oikea rock & rollin kitarasankari.

Vastustamattomasti rullaavien R&R-hittien lisäksi Chuck on armoitettu blues-mies. Hänen ensimmäinen julkinen lauluesityksensä oli tiettävästi "Confessin' the Blues", jonka hän lurautti koulunsa juhlissa teinipoikana. Yksi Berryn suurimmista esikuvista, Muddy Waters, suositteli nuortamiestä Chess-levy-yhtiölle 50-luvun puolivälissä. Jo Chuckin ensimmäinen single sisälsi kakkospuolellaan blues-raidan. Kappale oli "Wee Wee Hours".
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Uutisten etusivulle
Halloween Blues
Berryn blues-juuret eivät ole yllätys, sillä hän syntyi musiikinlajistaan tunnetussa St Louisissa. Loistava tapa tutustua Berryn blues-materiaaliin on hankkia käsiinsä kolmen cd:n kokoelma "The Chess Box". Paketti sisältää mainittujen lisäksi rautaisia blues-siivuja kuten "Have Mercy Judge", "I've Changed" ja "Sad Day, Long Night".

Chuckin ura ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, sillä mies on joutunut tiilenpäiden lukuun pariinkin otteeseen. Kuuluisampi vierailu oli 50- ja 60-lukujen vaihteessa, jolloin kitaristi sai tuomion salakuljetettuaan alaikäisen naishenkilön Yhdysvaltain kamaralle. Toistamiseen Berry käväisi linnassa vuonna 1979. Tällä kertaa syynä oli veronkierto. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että vankilakeikat ovat tehneet nyky-Berrystä jokseenkin katkeran miehen.

Ihailijakunta Chuck Berryllä on laaja ja vaikutusvaltainen. Muiden muassa
John Lennon, Keith Richards ja Roy Orbison ovat tunnustautuneet hänen vankkumattomiksi faneikseen. Chuckin biiseistä ovat tehneet covereita esimerkiksi Elvis, The Beatles, The Rolling Stones ja Bruce Springsteen. Suomalaisista Berry-vedoista merkittävin on Badding Somerjoen "Fiilaten ja höyläten", joka perustuu biisiin "Reelin' and Rockin'".

Nykyisin Berry konsertoi yhtenä keskiviikkona kuukaudessa St Louisin Blueberry Hill -klubilla.

Blues-Finland.com onnittelee 80-vuotiasta Chuck Berryä!
Chuck Berry (c) Jens Buschenhenke